od paru dni stałem się posiadaczem D3000 i przesiadłem się z Sony A200. Jestem zadowolony.
Szukaj
od paru dni stałem się posiadaczem D3000 i przesiadłem się z Sony A200. Jestem zadowolony.
ja uważam że każdy aparat jest dobry tylko trzeba się zapoznac z nim i wiedziec jak i gdzie mozna ustawic co sie chce. Kiedy zostałem posiadaczem D3000 myślałem że kupiłem wielkie gówno ale po grzebaniu w ustawieniach okazało się że robi przepieknie zdjęcia. Można podciągnąc kolorki, ostrośc itp. Przede wszystkim kupując aparat musimy wiedziec co chcemy nim robic a potem narzekajmy.
pozwólcie, że przyłącze się do wątku.... ja też niedawno (miesiąc temu) miałem ten problem (wybór aparatu). Wybierałem pomiędzy d80, a d3000. Od razu odrzuciłem Canona 1000d - zabawka czy sony alfa coś tam -również zabawka.... Kasy miałem coś około 1500 w tym trochę pożyczonych.... I chciałem d3k + 18-55vr, lub d80 +18-55vr. Przeglądałem forum, brałem udział w 20-30 licytacjach na alledrogo. Za każdym razem gdy upatrzyłem sobie d80 + kit z przyzwoitym przebiegiem - do 30tys, to licytacja się w granicach 1800-1900PLN. zawsze! wiadomo były oferty za 1500-1600, ale albo strasznie zajechane, albo samo body. D3000 planowałem kupić nowe, ale przypadkiem trafiłem na licytację d3k z ceną "kup teraz" 1000zł, aukcja trwała aż godzine.... od razu po skosnultowaiu ze sprzedającym kupiłem. Był to zestaw d3k body +18-55VR, grip, i druga bateria... wszystko miało "aż" pół roku (czyli mam jeszcze pół roku gwarancji) i jest w naprawdę idealnym stanie!!! żadnej ryski, pyłków. Ideał, miał pstryknięte 2tys fotek. Wg mnie zrobiłem dobrze, na początek mi na pewno wystarczy, a i grip baaaardzo się przydaje (o wiele wygodniej się trzyma). Nie powiem... bo brakuje mi więcej przycisków funkcynych, ale daje radęa do tego zaoszczędziłem trochę kasy i właśnie przymierzam się do kupna 35 af-s 1.8g . Jak miałbym wybierać ponownie - wybrałbym tak samo... oczywiście tylko na początku, bo już teraz wiem, że prędzej czy później zmienię body...
D700+MB-10___d600____d3s___F14/2.8____S20/1.8____S35/1.4A___50/1.8___S85/1.4hsm___C85/1.5___T55-200____
Wszystkie lustrzanki z danym obiektywem mają identyczną GO.
(wprawdzie przy obliczaniu głębi ostrości podaje się parametr związany z ilością pikseli, ale ma on znikome znaczenie w naszym przypadku)
Zależy ona wyłącznie od obiektywu.
Tylko pełna klatka np. D700 coś tu zmienia,
ale tam po prostu jest większy rozmiar matrycy (24 na 36mm).
Skontaktuj się z nami