Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Domyślnie

Witam! (pierwszy post )
    Temat D3000 to temat rzeka. Każdy z doświadczonych na forum powie ci że to totalne g... Wszyscy doradzają żebyś kupił używany z wyższej pułki. Oni po prostu nie zdają sobie sprawy (może już nie pamiętają, a może mieli od początku) co to jest przejście z kompaktu na lustrzankę. Kupując używaną i biorąc ją pierwszy raz w ręce tak naprawdę nie wiesz co masz. CO do czego służy. Robiąc kolejny 1k zdjęć będziesz się dopiero uczył poszczególnych funkcji. Ja zrobiłem 5k zdjęć mają D3000 i nadal nie widzę różnicy między zdjęciami aparatów z wyższych półek. Jedyna różnica jaką będziesz miał jako początkujący to mniej przełączników na korpusie przy D3000. Uwierz mi, minie trochę czasu zanim zaczniesz o tych przełącznikach myśleć. Moim zdaniem zamiast pakować się w super-duper klamot powinieneś skupić się na robieniu zdjęć. A jeżeli już zdecydujesz się na używkę, to zabierz ze sobą wyżej wypowiadających się użytkowników pro-lustrzanek żebyś kupił ten "dobry" egzemplarz o którym mówią.

A propos do użytkowników D3000. Wy też tak macie, że na imprezach lub wypadach na miasto lub nawet przed kościółkiem każdy użytkownik tych 5 letnich pro-lustrzanek patrzy na was z wielkim politowaniem?

Pozdrawiam. Udanych zakupów.

Domyślnie

Co nie zmienia faktu, że jeśli miałbym budżet na D3000 to celowałbym w... Canona
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Ja mam D3000 plus kitowy 18-55mm i nie narzekam chodź jestem młodym amatorem który jeszcze się uczy...
    Do makro i portretów jest dobry mi starcza chociaż przydała by się 300mm...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czester1981 Zobacz posta
    a tak szukam teraz jakiegos obiektywu szperam zeby dolozyc cos o tego mysle nad 55-200 uzywanym ale z VR oczywiscie sa o wiele drozsze pozostalo zbierac kase

jak zbierasz na tele to pomyśl może warto dozbierać do N70-300VR
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PilgrimPL Zobacz posta
    Oni po prostu nie zdają sobie sprawy (może już nie pamiętają, a może mieli od początku) co to jest przejście z kompaktu na lustrzankę. Kupując używaną i biorąc ją pierwszy raz w ręce tak naprawdę nie wiesz co masz. CO do czego służy. Robiąc kolejny 1k zdjęć będziesz się dopiero uczył poszczególnych funkcji. Ja zrobiłem 5k zdjęć mają D3000 i nadal nie widzę różnicy między zdjęciami aparatów z wyższych półek. Jedyna różnica jaką będziesz miał jako początkujący to mniej przełączników na korpusie przy D3000.
    O ile nie ma się jakiś specyficznych potrzeb to na jakość obrazu ma głównie wpływ matryca, obiektyw i sprawność AF.
    Matryca jest ta sama co była w D200, D80, to był niedawno przecież profesjonalny sprzęt.
    Do dziś spotyka się ludzi robiących fotki na bardzo wysokim poziomie tymi aparatami.
    AF jest bodajże ten sam co w D5000, jak na amatorski aparat jest bardzo zaawansowany.
    Jeśli ktoś nie potrzebuje obiektywów starszego typu to AF jest ok.
    A obiektyw kit 18-55 jest zbliżonej klasy do konkurencji,
    można za kilka stówek więcej kupić 18-105 a to jest udany model.
    Fotki wyraźnie zyskują na jakości i dodatkowo zyskujemy dłuższy tele.
    Nowsze droższe konstrukcję mają lepszą jakość obrazu przy wyższym ISO,
    na moje oko z tego co patrzyłem na fotki w necie to na CMOSach nikona można dawać
    o oczko wyższą czułość.
    Jeśli ktoś nie planuje dużej ilości fotek z wysokim ISO to D3000 jest naprawdę fajną propozycją dla amatora.

Domyślnie

Czytam te wszystkie "porady" i dochodzę do wniosku , że zamiast doradzania słyszę tylko jak każdy swoje chwali. Przecież gościu napisał że przesiada się z kompaktu na lustrzankę. Na początek D3000 mu wystarczy - dajcie mu czas na to by się podszkolił i nacieszył fotografią . Napisał że ma 1500 zł. - jak za te pieniądze i nową lustrzankę to nic lepszego nie kupi. I nie piszcie głupot że D3000 to "chała" - pewnie najlepiej to kupić aparat z najwyższej półki - tylko nie wszystkich na to stać. A teraz do autora tematu - bierz bez wahania i raduj się z fotografowania, jak załapiesz bakcyla -zawsze z czasem będziesz mógł się przesiąść na wyższy model. Pozdrawiam.
    Nikon na wieki wieków ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom3k68 Zobacz posta
    Czytam te wszystkie "porady" i dochodzę do wniosku , że zamiast doradzania słyszę tylko jak każdy swoje chwali. Przecież gościu napisał że przesiada się z kompaktu na lustrzankę. Na początek D3000 mu wystarczy - dajcie mu czas na to by się podszkolił i nacieszył fotografią . Napisał że ma 1500 zł. - jak za te pieniądze i nową lustrzankę to nic lepszego nie kupi. I nie piszcie głupot że D3000 to "chała" - pewnie najlepiej to kupić aparat z najwyższej półki - tylko nie wszystkich na to stać. A teraz do autora tematu - bierz bez wahania i raduj się z fotografowania, jak załapiesz bakcyla -zawsze z czasem będziesz mógł się przesiąść na wyższy model. Pozdrawiam.
    Racja zgadzam się całkowicie ale są tutaj tacy którzy proponują zabytkowe modele aparatów w tej cenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    Racja zgadzam się całkowicie ale są tutaj tacy którzy proponują zabytkowe modele aparatów w tej cenia
    Bo bardziej godne uwagi?
    Przecież D3000 w tej nomenklaturze to zabytek w nowym opakowaniu.
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Bo bardziej godne uwagi?
    Przecież D3000 w tej nomenklaturze to zabytek w nowym opakowaniu.
    Tak jest zgadzam się z Tobą całkowicie nie jest to aparat godny uwagi ale przynajmniej z pełną gwarancją i jak ktoś nie dysponuje większą kwotą to myślę że na początek dosyć dobry chociaż nie jestem zwolennikiem kupowania czegokolwiek na jakiś czas. Dlatego też wyżyłowałem się i wziąłem obiekty na raty zamiast kupować na chwilę jakiegoś tamrona lub sigmę 70-300.
    Częściowo jest racja ale jak ktoś boi się rat 0% to zostaje rozwiązanie tańsze np. D3000_18-105VR za 1999zł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    Częściowo jest racja ale jak ktoś boi się rat 0% to zostaje rozwiązanie tańsze np. D3000_18-105VR za 1999zł
    Albo lepszy Canon w tej cenie?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów