Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Domyślnie Pytanie apropos D3000

Witam
    Jako iż przymierza się do kupna pierwszej lustrzanki (przesiadka z kompakta), z funduszem 1500 zł postanowiłem że zakupie Nikona D3000 i mam pytanie do użytkowników tego modelu, jak się on sprawuje ? oraz jakie szkła zalecacie do kupna na początek dla osoby lubiącej fotografować ludzi, ruch oraz krajobrazy ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Domyślnie

odradzam aparat, na początku jest fajnie, ale potem zaczyna brakować bardziej zaawansowanych funkcji...
    Kup d5000

Domyślnie

a może d70s/d80 z jakimś kitem, używany z alledrogo?

Domyślnie

Mam pół roku D3000, sprawuje się dobrze. Żadnych problemów. (5 tys. pstryknięć, w tym kilka zdjęć :P)
    Szkieł Ci nie polecę, bo mam na razie tylko kit'a 18-55vr. Zbieram się na zakup N70-300vr.

Z opcji, która by się przydała, to taka, której D5000 i tak nie ma - śrubokręt. Wówczas zastanawiał bym się nad jakąś fajną jasną stałką AF. Ale i tak nie żałuję.

Trochę brak też bracketingu ekspozycji.
    Kilka razy by się odchylany ekran i LV przydały (trudno wycelować zdjęcie z poziomu gruntu czy znad głowy).
    Za te pieniądze nic nowego, lepszego bym wówczas nie kupił. A za to, co bym musiał dopłacić do wyższego modelu, mogę dołożyć do planowanych 70-300, statywu, czy może lampy.

Domyślnie

Z tym budżetem to raczej nie poszalejesz ze szkłami bo sama puszka kosztuje w okolicach 1200 pln więc pozostaje Ci tylko kit 18-55 lub przy niewielkiej dopłacie 18-105 każde inne rozsądne szkło przekroczy wartość aparatu.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Ja proponuje kupić jak wspomniał przedmówca bober jakiś starszy używany model nikona, ja tak zrobiłem, miałem prawie rok temu podobny budżet i zakupiłem szkło 18-70 a potem aparat d70s, aparat dużo lepiej się obsługuje niż d3000 znaczy jego ergonomia jest dużo lepsza. A zdjęcia i tak będą lepsze niż z twojego kompakta
    Teraz gdy się już w fotografowanie wciągnąłem na dobre udało mi się zakupić D90.
    Naprawdę na pewno lepsza szkoła będzie na d70s niż na d3000.

aha d70s ma śrubokręt i możesz podłączyć trochę tańsze szkła typu sigma 70-300 APO którą można wyrwać za około 350-400 i naprawdę daje radę lub inne szkła których zacznie ci brakować jeżeli tylko wciągniesz się w fotografowanie
    Ostatnio edytowane przez Ja-NOS ; 11-07-2010 o 20:08
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

Hmm a co mysliscie o odłożeniu 400 zł i kupieniu nikona d5000 z obiektywem kitowym ?
    Ostatnio edytowane przez sanderus911 ; 11-07-2010 o 21:51

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przede wszystkim zyskasz cmos i mniejsze szumy na wyższych iso.
    Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto i jest Ci to potrzebne.

Domyślnie

Jak na zakup pierwszej lustrzanki D3000 będzie w sam raz, jak dokupisz ze 2 - 3 szkiełka to będziesz wiedział czego Ci brakuje w body i jakie ma być następne. Ostatnio widziałem korpus D3000 za 1090 w FJ to niewiele by Ci brakowało do używki 18-105. A dalej to już jakoś pójdzie (aku, filterki, karty pamięci, statywy, lampy itd.).

Domyślnie

Ja nie wiem, jak mozna chciec wydac ponad 1000 zl na takie cos jak D3000.
    Przeciez nie istnieje gorszy wybor dla ambitnego amatora, chcacego sie rozwijac. W tej polce cenowej, praktycznie kazda konkurencyjna lustrzanka jest lepszym wyborem, z wieloma modelami wycofanymi z produkcji wlacznie. Chyba, ze ktos potrzebuje malpki z mala GO...wtedy jest to jakies uzasadnienie.
    Nie do konca przemawia do mnie argument, ze kupno pierwszego body DSLR powinno byc spisane na straty, jako kupno "czegos do poczucia ograniczen i wyciagniecia wnioskow". Powinno sie celowac w najlepsze modele w danej polce cenowej, chocby takie, do ktorych mozna bez ograniczenia podpinac optyke systemowa (i liczyc na jej pelna funkcjonalnosc!), jak i chociazby m42, ale z tym, to Nikon ma ogolnie troche problemow...no coz, przejsciowke da sie jeszcze przelknac. Wtedy mozna juz zaczac mowic o poznawaniu ograniczen samego lustra. Owszem, jesli sie bardzo dobrze zna swoje potrzeby i nie celuje sie w szkla bez silnika, to D3000 od biedy i ujdzie, ale skoro dopiero co wyskoczylo sie z kompakta, to troche trudno oszacowac, jakie szkla wybierze sie w przyszlosci. Narzucanie wiec sobie juz na wstepie ograniczen, nie jest wiec rozsadne.
    Juz o wiele rozsadniejszym wyborem bylby uzywany D80, choc trzeba sobie zdawac sprawe, ze matryca juz troche leciwa i dosc mocno szumi - jesli zamierzasz robic zdjecia w ciezkich warunkach oswietleniowych, to musisz wciaz to pod uwage.
    Ostatnio edytowane przez Atrax ; 12-07-2010 o 11:43

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów