Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Wiesz co bajec, w necie to ja widziałem piekne makra robione denkiem od słoika. Ale nie znaczy to, że denko jest rekomendowane do takich zdjęć. O Raynoxie mam raczej negatywne odczucia. Mam go, od niego zaczynałem i powiem jedno. Na pewno nie poleciłbym tego sprzętu początkujacemu fotografowi (bo mniemam, że Gabax jest początkującym fotografem, przynajmniej mniemam że to jej pierwsza lustrzanka). Raynox wymaga mnóstwo determinacji i przede wszystkim statywu, bo złapać na tym ostrośc graniczy z cudem. Przyznaję, da się tym zrobić ostre zdjęcie. Ale jest to bardzo trudne i wymaga dużo samozaparcia.

Te soczewki sobie odpuść. One strasznie aberrują. Też je kiedyś kupiłem i po testowym zdjęciu powędrowały do szafy. Może się przydadzą, jak wróci mi dziecięca pasja wypalania dziurek na szkolnych ławkach słońcem skupionym na szkle powiększającym.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Zestaw na początek jest całkiem przyjemny. Jeśli chciałabyś inny obiektyw, np. jaśniejszy, o innym zakresie ogniskowych, musiałabyś napisać jakimi środkami na zakup sprzętu dysponujesz.

Jeśli chodzi o macro to daruj sobie wszelkiego rodzaju soczewki i inne tym podobne badziewie -- strata pieniędzy. Jeśli chcesz bawić się w prawdziwe zbliżenia robali to przydałoby się kupić obiektyw do tego przeznaczony, np: Tamron 90, Tokina 100, Sigma 70 albo 150, Nikkor 105 albo 60. To jaki wybrać też zależy od funduszy przeznaczonych na Twoje hobby

Dobre karty polecił kolega wyżej.
    możesz precyzyjniej określić te obiektywy? chciałem je pooglądać na necie zapoznać się z cenami itd
    dziękuję
    Ostatnio edytowane przez rdcom ; 11-07-2010 o 07:19
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Wiesz co bajec, w necie to ja widziałem piekne makra robione denkiem od słoika. Ale nie znaczy to, że denko jest rekomendowane do takich zdjęć. O Raynoxie mam raczej negatywne odczucia. Mam go, od niego zaczynałem i powiem jedno. Na pewno nie poleciłbym tego sprzętu początkujacemu fotografowi (bo mniemam, że Gabax jest początkującym fotografem, przynajmniej mniemam że to jej pierwsza lustrzanka). Raynox wymaga mnóstwo determinacji i przede wszystkim statywu, bo złapać na tym ostrośc graniczy z cudem. Przyznaję, da się tym zrobić ostre zdjęcie. Ale jest to bardzo trudne i wymaga dużo samozaparcia.

Te soczewki sobie odpuść. One strasznie aberrują. Też je kiedyś kupiłem i po testowym zdjęciu powędrowały do szafy. Może się przydadzą, jak wróci mi dziecięca pasja wypalania dziurek na szkolnych ławkach słońcem skupionym na szkle powiększającym.
    i tu się zgadzam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajec Zobacz posta
    Nie
    Tak też myślałem To już nie wymaga mojego dalszego komentarza, zresztą Karbulot dobrze ujął tą kwestię.

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    możesz precyzyjniej określić te obiektywy? chciałem je pooglądać na necie zapoznać się z cenami itd
    Ale w jakim sensie precyzyjniej?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Tak też myślałem To już nie wymaga mojego dalszego komentarza, zresztą Karbulot dobrze ujął tą kwestię.

Ale w jakim sensie precyzyjniej?
    chodzi o oznaczenia tak żeby można konkretnie te dane typy wyszukać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    chodzi o oznaczenia tak żeby można konkretnie te dane typy wyszukać
    Ale to nie potrzebne są dodatkowe oznaczenia... Sigma 150mm to Sigma 150mm -- nie ma innej Ew. w Nikkorach patrz na oznaczenie bo nowe szkiełka macro mają AF-S, a 105-tka dodatkowo VR.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Bo jakość obrazka z takim zestawem sięgnie poziomu bruku.
    Zgadzam się z kolegą. Mam rzeczony zestaw, raynox ma średnicę 35 mm, a 18-105 ma 67 mm. Winieta jest taka, że sobie początkujący amator nie poradzi, raynox jest genialny do zaawansowanych kompaktów. Pozdrawiam, Paweł
    Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność

Domyślnie

Przyznaję rację, że z zaawansowanym kompaktem i soczewkami jakieś niby makro udało się zrobić. Do 18-105 spróbowałam soczewkę i wiem już, że nie założę już na ten obiektyw żadnej protezy. Aberracja z dodatkową soczewką jak smok. No pewnie, że można motyla nogi klejem do kwiatka przykleić [żart], to może ustoi do foty. Sam obiektyw potrafi w korzystnym ustawieniu zrobić przyjemne fotki, no ale do makra trzeba czegoś więcej. Ja zbieram na obiektyw.
    "ludzie niepotrafiący posługiwać się aparatem fotograficznym
    będą wkrótce uchodzić za analfabetów" Roh
    D5000 N18-105VR N35mm f1.8

Gabax
    Gość

Domyślnie :)

Dziękuje wszystkim

Bardzo mi pomogliście, okazało się, że w rfv euro agd w promocji jest również ten Nikkor, który wszyscy mi polecacie, więc zainwestuję chyba w niego :P

no i będę zbierać na obiektyw i pierścienie do makro

Domyślnie

To cieszymy się bardzo, Twoim szczęściem
    Najzieleńszy z zielonych

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów