Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Zdjęcia i prawa do nich.

Witam,

ostatnio popełniłem moją pierwszą sesję fotograficzną dla znajomej. Nie chciałem brać od niej pieniędzy ani nic takiego, ponieważ bałem się, że jeżeli coś nie pójdzie tak jak trzeba to może być przysłowiowy kwas z jej strony. Poza tym stwierdziłem, że będzie to również świetne doświadczenie dla mnie. W zamian za zapłatę za sesję, pomyślałem, ze dobrym pomysłem będzie poproszenie jej o prawa autorskie do zdjęć, możliwość ich publikacji oraz wykorzystania do różnych celów. I tutaj proszę Was o pomoc - jestem nowicjuszem w tego typu sprawach i nie mam pojęcia jak taką umową spisać, czy są może jakieś gotowe druki do tego? o jakie prawa się domagać?

Proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie majestickrk.
    D90 N18-135mm N35mm SB-600

Domyślnie

Było o tym sporo na forum...

Możesz dac do spisania standardową formułkę np:
    Ja (imię i nazwisko) ur. (data i miejsce urodzenia) legitymujący się dokumentem (wpisać rodzaj, serie i numer dokumentu) wyrażam zgodę ob. ........................ na publikację wizerunku mojego (i ew. mojego dziecka (imię i nazwisko dziecka/dzieci)).

(podpis osoby wyrażającej zgodę)
    A jak dobra znajoma, do której masz zaufanie, to i ustna zgoda wystarczy.
    Nikon D90 + N 85mm 1.8 + N 35mm 1.8 + N 24-70mm 2.8 + SB-900 + inne popierdółki...
    http://www.artisticzoom.pl/

Domyślnie

Na forum znajdziesz gotowe umowy, poszukaj w dziale. Pewne uściślenie... Prawa autorskie do zdjęć są Twoje, bo zdjęcia są Twoje (w sensie wykonywane przez Ciebie). Z koleżanką musisz podpisać umowę o wykorzystanie wizerunku. http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=131
    Ostatnio edytowane przez mkl ; 10-07-2010 o 23:01
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Koledzy wszystko wyjaśnili, polecam poczytanie podforum fotografia a prawo, dużo informacji.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Uprawnienia umieszczania postów