mam kilka pytan bo zasilanie jest marne w d200
czy ten grip tez jest wodobezczelny i pancerny czy to tylko wydmuszka ?
czy na paluszki (6 szt) jest jakis koszyczek ?
Szukaj
mam kilka pytan bo zasilanie jest marne w d200
czy ten grip tez jest wodobezczelny i pancerny czy to tylko wydmuszka ?
czy na paluszki (6 szt) jest jakis koszyczek ?
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
jest koszyczek w komplecie z gripem na 6 szt paluszków.
klapka zamykająca baterie jest nieciekawa, plastikowa, jakby źle spasowana. W tym miejscu na szczelność bym nie liczył.
cały grip sprawia zdecydowanie mniej pewne wrażenie niż body.
jak dla mnie jest też za szeroki, źle sie trzyma.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacku a lapki masz duze ? ja mam spore jakos chwile trzymalem d200 z gripem od JK ale nie przygladalem sie hmm szkoda tej klapki![]()
Jak dla mnie największą porażką w tym gripie jest to, że trzymając go nie da się kciukiem dosięgnąć do joysticka i w najlepszym wypadku pozostaje przełączanie pól AF za pomocą kółeczka. Jest to kolejny przykład durnego sępiarstwa - w F6 po prostu na gripie umieszczono drugi joystick, co jak sądzę nie podniosło jakoś niebotycznie kosztu produkcji tego cudu techniki...
Sam kształt jest podporządkowany funkcji - tutaj zmieszczeniu dwóch akku, przez co jest nieergonomiczny. Wielkość rąk nie ma tu specjalnie znaczenia, po prostu jest kanciasty i kiepsko leży w ręce.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 12-12-2006 o 12:25
o to juz problem choc w s3 nie mialem kolek do sterowania i dawalo rade , kurcze i jeszcze 600pln kosztuje ech.. a i druga baterie trzeba![]()
łapki mam średnie.
zaletą jest własnie te 6 aa, bo zamienniki na razie jeszcze drogie. nie trzeba mieć drugiej baterii, na 1 akku też chodzi. Grip się przełącza i korzysta zawsze tylko z jednego akku.
najbardziej wkurza to co pisze czornyj - daleko do kółka z wyborem punktu AF.
co prawda da sie bez odrywania ręki inaczej zrobić - pokrętłem, ale jest to nieintuicyjne, trzeba przelatywać wszystkie punkty.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
a jak juz kupisz to powiem Ci co zrobic zeby klapka sie domykała. Faktycznie trzymanie nie jest najlepsze ale w poziomie bardzo pomaga, tu jest wygodniej.
leszeg powiedz teraz ? moze wybiore juz w sklepie dobry albo pod patent ? BTW widze ze dalej nie masz standard zooma czekasz na tokine ?![]()
nie mam bo niemam kasyjak bym miał to kupił bym sigme 18-50/2.8 macro. Tokina pewnie ze 3 kilo bedzie kosztowała. Nie wybierzesz dobrego bo wg mnie to błąd konstrukcyjny. Zaczepy akumulatorów i koszyczka trzemaja je (aku i koszyk) za płytko i przez to wypychana jest klapka ,a co za tym idzie nadwyrężany ten maleńki zameczek. Ja poprostu podkładam między zaczepem ,a aku kawałeczek plastiki grubości około 1mm i wszytko gra.Aku chowa sie głebiej.
hmm ok popatrze na miejscu i pomysle nad tym Mb tyle ze rozwiazanie z 6 akku mi sie podoba.
Skontaktuj się z nami