Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie wyzwalanie sb-900 umieszczonej na statywie

Witam, mam problem.

posiadam D90, i chciałbym aby lampa sb900 (którą umieściłem na statywie pod parasolkę) wydała błysk bez wbudowanej lampy w d90. Czy jest jakis domowy sposób na to?
    Jesli nie to co musiałbym zrobić? lub co kupić, aby tak to działało.

Wiem że Fotocela powinna rozwiązać problem, ale to jest wydatek dość duzy na teraz dla mnie.

Domyślnie

Jak fotocela to musi być błysk. (jakieś 50PLN).

Bez błysku:
    - radio (od 100)
    - kabelek TTL (od100)
    - SU800 (od 1000)

Prawie bez błysku:

sprawdzić w instrukcji jak się ustawia moc błysku lampy wbudowanej na "--" w trybie Commander (sterującym).

Generalnie instrukcja prawdę Ci powie.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Jak fotocela to musi być błysk. (jakieś 50PLN).

Bez błysku:
    - radio (od 100)
    - kabelek TTL (od100)
    - SU800 (od 1000)

Prawie bez błysku:

sprawdzić w instrukcji jak się ustawia moc błysku lampy wbudowanej na "--" w trybie Commander (sterującym).

Generalnie instrukcja prawdę Ci powie.
    a podał byc mi przykład jakiegoś dobrego radyjka??

Domyślnie

Jak najtaniej to Phottix Tetra PT04 II z jednym odbiornikiem. Pełno tego na Allegro. Tylko lampa będzie działać w manualu.

EDIT: Pod pojęciem dobre kryje się wysoka (bardzo) cena więc weź poprawkę, że te chińczyki nie zawsze działają tak jak by obsługujący chciał.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 06-01-2010 o 13:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Jak najtaniej to Phottix Tetra PT04 II z jednym odbiornikiem. Pełno tego na Allegro. Tylko lampa będzie działać w manualu.
    a jest jakas mozliwość żeby lampa wtedy działała w Automacie?? (moze jakies inne Radio lub fotocela)
    Ostatnio edytowane przez gregzorba ; 06-01-2010 o 13:46

Domyślnie

1. Lepsze radio to większa cena. Poszukaj na forum bo sporo ostatnio o nowych chinolach pisano.
    2. Nie wiem czy przypadkiem tryb automatyki lampy by nie działał, ale to jednak nie TTL.
    3. Jak chcesz mieć TTL, to zaznajom się z instrukcją od body tam wszystko ładnie opisano co i jak. Nawet jak wyzwolić w CLS lampą wbudowaną która nie błyska (prawie).
    4. Fotocela jest wbudowana w SB800/900 ale do tego potrzeba dużego ładnego błysku

Domyślnie

Hmmm... a dlaczego nie chcesz korzystać z CLS i wbudowanej lampy? Powinna nawet przez parasolkę wyzwolić SB-900... piszę powinna, bo nie sprawdzałem ale słyszałem o takich przypadkach.
    Generalnie to Nikonek...

Domyślnie

Włączę się do dyskusji. Phottix'a odradzam. Miałem, używałem i sprzedałem. Działa losowo. Generalnie OK, ale co jakiś czas nie wyzwoli błysku. Nie wiadomo dlaczego. Dodatkowo takie rozwiązanie umożliwia korzystanie jedynie z manuala. Właśnie... Dlaczego nie korzystasz z CLS'a. Byc może źle zrozumiałem ale.... możesz przecież wyłączyc wbudowaną lampę i wtedy jej rola będzie się ograniczała jedynie do "przedbłysku" wysyłającego informację, czyli de facto nie dającego żadnego światła na zdjęciu. Dziwię się trochę, że mając takie fajne narzędzie jak CLS szukasz rozwiązań radiowych. Tak jak ktoś wcześniej napisał, owszem są fajne systemy radiowe ale za 400 - 500 zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał1972 Zobacz posta
    Dziwię się trochę, że mając takie fajne narzędzie jak CLS szukasz rozwiązań radiowych. Tak jak ktoś wcześniej napisał, owszem są fajne systemy radiowe ale za 400 - 500 zł.
    Tylko, że CLS nie działa przy zalożeniu na sabinę softboxa (za "Z pamiętnika lampy błyskowej").

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Herr Mec Zobacz posta
    Tylko, że CLS nie działa przy zalożeniu na sabinę softboxa (za "Z pamiętnika lampy błyskowej").
    Zależy jakiego softboxa, wszystkie reporterskie jakie znam powodują że czujnik lampy jest nie zasłonięty i działać będzie bez problemu.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów