Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie PS - NikSoftware - Warstwy - Pytanie

Krótkie pytanie
    NikColor Efex Pro wykonuje efekty tylko na warstwie backgrund lub background copy.
    Ustawienia mam takie, że po dodaniu efektu tworzy on nową warstwę dodając w niej od razu nazwę zastosowanego efektu.

Po zastosowaniu pierwszego efektu chcę wykonać inny, nowy efekt. Ponownie klikam na warstwę background, dodaje efekt i tworzy sie nowa warstwa. Ale efekt ten jest niewidoczny gdyż znajduje się on pod warstwą wcześniej utworzonego efektu.

PYTANIE
    Jak to zrobić aby po zastosowaniu pierwszego efektu nie trzeba by było robić "flatten" przed zastosowaniem drugiego efektu - wtedy oczywiście działa.
    Wykonuję to na CS4.
    Ostatnio edytowane przez zazul ; 07-07-2010 o 14:43 Powód: .

Domyślnie

A co Ci broni tą nową warstwę wrzucić powyżej poprzedniej? Normalnie bierzesz i przeciągasz...

Domyślnie

Jak przeciągnę warstwę w górę nad tą z tym pierwszym efektem to z kolei zanika ten pierwszy efekt, zanika tzn. wartstwa jest ale efekt przykryty jest przez górną wartstwę i jest niewidoczny.
    Przy warstwach dopasowania można swobodnie układać ich kolejność bez zaniku efektu.
    A tutaj pracując na "zwykłych" wartstwach background czy background copy - tylko na takich działają filtry - kolejne warstwy przykrywaja poprzednie efekty, i nie wiem jak z tym podziałać bez spłaszczania tych warstw.
    Ostatnio edytowane przez zazul ; 07-07-2010 o 16:33 Powód: .

Domyślnie

To moze zrob sobie kopie widocznych warstw (to spowoduje, ze w tej kopi bedziesz mial wszystko co masz na widocznych wartwach, ale nie usuniesz warstw - cos jak Shift+Ctrl+E). Trzymasz wcisniety Alt i z gornego menu przy warstwach wybierasz Scal widoczne. I gotowe.
    pozdrawiam
    Marcin
    http://www.tycipienka.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zazul Zobacz posta
    ...NikColor Efex Pro wykonuje efekty tylko na warstwie backgrund lub background copy.
    Ustawienia mam takie, że po dodaniu efektu tworzy on nową warstwę dodając w niej od razu nazwę zastosowanego efektu.

Po zastosowaniu pierwszego efektu chcę wykonać inny, nowy efekt. Ponownie klikam na warstwę background, dodaje efekt i tworzy sie nowa warstwa. Ale efekt ten jest niewidoczny gdyż znajduje się on pod warstwą wcześniej utworzonego efektu.

PYTANIE
    Jak to zrobić aby po zastosowaniu pierwszego efektu nie trzeba by było robić "flatten" przed zastosowaniem drugiego efektu - wtedy oczywiście działa.
    Wykonuję to na CS4.
    Ja się na tym nie znam, ale u mnie to mogę zastosować powiedzmy jakiś filtr Niksoftware np na background. Następnie na nowej stworzonej warstwie po filtrowaniu zastosować kolejny efekt Niksoftware itd itd...
    Nie wiem po co klikasz na background by ponownie stosować Niksoftware.
    CS4 na MacOS.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Ja się na tym nie znam, ale u mnie to mogę zastosować powiedzmy jakiś filtr Niksoftware np na background. Następnie na nowej stworzonej warstwie po filtrowaniu zastosować kolejny efekt Niksoftware itd itd...
    Nie wiem po co klikasz na background by ponownie stosować Niksoftware.
    CS4 na MacOS.
    Dokładnie tak należy zrobić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Dokładnie tak należy zrobić.
    Tak zrobiłem. Jednak jest to dodawanie filtrów na tej samej wartstwie.
    A chodziłoby mi o to aby móc snp. zybko wrócić do ustawień (np. opacity) z poprzedniego filtra.
    Przykładowe Dwie Warstwy:
    - pierwsza nad background: Contrast Only
    - druga nad Contrast Only: Darken/Lighten Center
    Teraz efekt filtru widoczny jest tylko dla Darken/Lighten gdyż jest na samej górze.
    Efekt z Contrast Only nie jest widoczny gdyż leży pod warstwą z Darken/Lighten.

Przed ostatecznym spłaszczeniem chciałbym mieć jeszcze możliwość regulacji opacity lub dodania warstwy maskującej aby poregulować trochę brushem ale na każdym z tych efektów oddzielnie (warstwach).
    Nie mogę tego jakoś obejść...

Jeszcze krótkie pytanie do softptoofingu z NikSoftware.
    Włączam softproof z odpowiednim profilem. Na ekranie widać charakterystyczne zmiany.
    Potem odpalam NikSoftware i w okienku wyskakującym w NikSoftware "efekt" włączonego softproofingu zanika w tym okienku, po powrocie do głównego okna CS4 jest on oczywiście z powrotem widoczny.
    Nie da rady wykonać softproofingu z filtrami? Tylko na warstwach dopasowania?
    Ostatnio edytowane przez zazul ; 08-07-2010 o 08:35 Powód: .

Domyślnie

Nie znam tego NikSoftu, ale z tego co piszesz działa jak każdy inny filtr. Musisz zrozumieć, że filtry działają na pikselach warstwy, więc jeśli na warstwie 1 zawierającej całość obrazka zapuścisz filtr X, a na drugiej warstwie zawierającej oryginalnie to samo co 1. filtr Y, to w miejscach gdzie efekty filtra się*pokrywają, nawet maskując możesz mieć efekty X albo Y, ale nie oba na raz. Jeśłi jeden filtr ma się*nakładać na efekty innego, to musisz je nakładać na tą samą warstwę lub starannie wyselekcjonować piksele które mają być poddane przekstałceniom i tylko je poddać działaniu filtra (czy to na selekcji, czy na nowej warstwie, to już*filtr pozwala).
    Lepiej napisz dokładnie jakie efekty chcesz uzyskać i pokaż przykładowe zdjęcie, to może wtedy uda się znaleźć jakieś obejście.

Domyślnie

Dzięki de Fresz, czyli jednak.
    Z wyselekcjonowaniem to już za długo by trwało, chodziło mi do takiego bieżącego szybkiego workflow CS, tu filterek, tam filterek, wracam do pierwszego, zmianka opacity, potem na drugim filterku jakas maska, pach pach i po sprawie. No ale się nie da, trudno. W Capture NX - w sekcji adjustments - normalnie tak chodzi z filtrami.
    Tenk ju

Uprawnienia umieszczania postów