Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 98

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Myślę poważnie o NEC P221W, o którym już pisałem. Na razie "jadę" na CRT Dell'a 19'. A chciałbym mieć wiernie oddane barwy na odbitce lub wydruku. Porównywalne z tym co widzę na monitorze. Pstrykam i obrabiam czysto amatorsko. Być może w przyszłości coś do internetu.
    P221W do amatorskiej fotografii nadaje się dobrze. Tylko nie należy mieć co do niego zbyt wygórowanych oczekiwań. Często tak jest, że użytkownik deklaruje "mi taki wystarczy", a potem jak już ekran stoi przed oczami wyłażą pewne wady przypisane do tej klasy a nieakceptowane. Do takich wad P221W należy bezsensowny obraz po wyjęciu z pudełka, za wielki kontrast, przebarwienia, duże błędy przy niskich poziomach jaskrawości, rozjaśnianie cieni pod kątem.

Aha! A czy warto także rozważyć nowy CRT 19 lub 22 calowy?
    Spóźnił się Pan o conajmniej 6-7 lat.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Czyli i tak czekałaby mnie porządna kalibracja NEC'a. Rozumiem, że kalibrator i1 Display nie nadaje się do tego?
    Pewnie i1 jest dobry do matryc najtańszych typowo biurowych lub do CRT?

Domyślnie

Czyli i tak czekałaby mnie porządna kalibracja NEC'a.
    Nie "porządna" a normalna.

Rozumiem, że kalibrator i1 Display nie nadaje się do tego?
    Nie.

Pewnie i1 jest dobry do matryc najtańszych typowo biurowych lub do CRT?
    Do wszystkiego "normalnogamutowego".
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Dziękuję raz jeszcze za cenne informacje.
    Życzę miłego dnia.
    Mirek

Domyślnie

ja jeszcze się podepnę.
    Zakupiłem używanego NEC-a 1980FXi i mam zamiar przeprowadzić kalibrację (w sensie skorzystania z usługi).
    Mam też drukarkę photosmart 7660 - jak mam ją skalibrować żeby było ok ? Da się to zrobić samodzielnie w domu czy mam ją zabrać "pod pachę" razem z NECiem do kalibracji ?
    mam plugin WinColor i tam niby jest opcja wrzucania profili ICC do drukarki - myślałem żeby tam wrzucić profil jaki dostanę do monitora, ale to chyba nie o to chodzi.
    z góry dzięki za info
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    Da się to zrobić samodzielnie w domu
    Oczywiście że się da, potrzeba tylko:
    1. Program kalibracyjny z profilerem do monitora.
    2. Profiler do drukarek.
    3. Czujnik do monitora.
    4. Spektrofotometr do wydruków.

Pkt 3 i 4 da się pogodzić w jednym urządzeniu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Oczywiście że się da, potrzeba tylko:
    1. Program kalibracyjny z profilerem do monitora.
    2. Profiler do drukarek.
    3. Czujnik do monitora.
    4. Spektrofotometr do wydruków.

Pkt 3 i 4 da się pogodzić w jednym urządzeniu.
    patrząc na ceny chyba jednak zdecyduję się na skorzystanie z usługi kogoś kto ma porządny sprzęt i się na tym zna
    dzięki za info

ps. a jak to jest z tą częstością kalibracji ?
    szczerze mówiąc myślałem, że to jest raz "na zawsze", albo chociaż przynajmniej na rok. A tu na forum czytam, że niektórzy raz na miesiąc/dwa kalibrują monitory. Z drukarką też trzeba powtarzać ?
    + pytanie dodatkowe - jak już będę miał skalibrowaną drukarkę to skazany już jestem na kartridże tego samego producenta ? teraz kupuje oryginały hp, ale myślałem nad zamiennikiem jakimś w przyszłości
    Ostatnio edytowane przez mibartek ; 14-07-2010 o 15:17
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

ps. a jak to jest z tą częstością kalibracji ?
    Monitor ok raz na 3 mce. Przy zastosowaniach amatorskich i lepszej klasy monitorze niż P221W może być nawet raz na rok. Drukarkę profiluje się w zasadzie raz dla konkretnego zestawu atrament-papier.

+ pytanie dodatkowe - jak już będę miał skalibrowaną drukarkę to skazany już jestem na kartridże tego samego producenta ? teraz kupuje oryginały hp, ale myślałem nad zamiennikiem jakimś w przyszłości
    Wówczas trzeba będzie zrobić nowe profile.

Domyślnie

Witam
    Po rozjasnieniu tematu widze ze nie ma sciemy i trzeba wydac nie malo kaski
    Aby byc zadowolonym Po nie przespaniu iles tam nocy padlo na dwa monitory:
    Eizo 2233 i 2234 Sklanial bym sie ku temu drugiemu co mysla o tym
    Eksperci czy warto zaplacic wiecej?
    Jakies inne rady?
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Monitor ok raz na 3 mce. Przy zastosowaniach amatorskich i lepszej klasy monitorze niż P221W może być nawet raz na rok. Drukarkę profiluje się w zasadzie raz dla konkretnego zestawu atrament-papier.

Wówczas trzeba będzie zrobić nowe profile.
    Witam,
    Podłączę się pod wątek. Uzytkuję monitor NEC P221W od około miesiąca zdaję sobie srawę, że musze go sobie skalibrować. Póki co fundusze na to nie pozwalają. W tym wypadku jak Tom napisał musiałbym płacić 500zł za kalibrację tego monitora raz na trzy miesiące? Podaję tę cenę jaką Tom oferuje za skalibrowanie tego NEca. Coś mi tu nie gra tyle kasy? Przecież to jest jakiś szok po roku uzytkowania monitora przy kalibracj raz na 3 miesiące zapłącę 2000zł Są jakieś inne wyjścia???? Użytkuję ten monitor amatorsko i również przesiadłem się z CRT jak dla mnie obraz jest bardzo wporządku. Zdjęcia już z niego drukowałem i jak dla mnie wszystko wyświetla poprawnie.
    Kto chce- szuka możliwości, kto nie chce- szuka wymówek.

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów