Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 98

Domyślnie

Z jednej strony kolega Tom ma pewną tendencję do przesadzania (bez urazy), ale z drugiej obecnie sensowny monitor + kalibrator to nie są koszty nieosiągalne dla przeciętnego amatora, tym bardziej że jest to inwestycja na parę lat. Zresztą zakup kalibratora można sobie rozłożyć kupując na spółkę z kolegą, to nie jest coś, czego używa się codziennie - w amatorskich warunkach rekalibracja raz na miesiąc-dwa, a nawet i trzy, to nie jest herezja. Ja bym jednak obstawał przy i1 Dspl, chyba że komuś uda się upolować DTP94 w normanych pieniądzach. A nie zapominajmy, że monitor w cyfrowej ciemni jest podstawowym narzęziem do oglądania i korekcji obrazu, im lepiej na nim widać to co jest w zdjęciu, tym większa szansa na poprawną obróbkę (szansa - a nie pewność). A że da się i dobrze obrobić zdjęcia na gównianym TN? Jak się umie, to da się, tylko po co sobie utrudniać życie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    jednak nawet moj monitor po skalibrowaniu czy jak to nazywasz dekalibracji daje mi kolory bardziej zblizone do prawidlowych niz te ktore daje mi monitor bez kalibracji....
    Proszę podrzucić profil z tego monitora, zobaczymy co on jest warty.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

A co to za "wynalazek" Pantone Huey? Czy to też dobrze kalibruje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    A co to za "wynalazek" Pantone Huey? Czy to też dobrze kalibruje?
    To faktycznie wynalazek i nie kalibruje.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Zakupiem NEC MultiSync LCD2690WUXi2.
    Czym to skalibrowac? Z moim starym Dell-em uzywalem basICColor Display 4 i podpietego spydera3. Czy zamienic spydera na i1Display 2 czy moze na cos innego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naish Zobacz posta
    Zakupiem NEC MultiSync LCD2690WUXi2.
    Czym to skalibrowac?
    Spektrofotmetrem (X-Rite ColorMunki, X-Rite I1 Pro) z połączeniu z oprogramowaniem NEC Spectraview II.

Domyślnie

Znalazlem w USA zestaw dedykowany Neca NEC Spectraview II KIT. Wystarczy?
    Dzieki za odpowiedz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naish Zobacz posta
    Znalazlem w USA zestaw dedykowany Neca NEC Spectraview II KIT. Wystarczy?
    Dzieki za odpowiedz.
    Nie testowałem osobiście, ale z dostępnych informacji, w skład zestawu wchodzi zmodyfikowany kolorymetr I1 Display pod kątem szerokogamutowych Neców i potrzebne oprogramowanie. Problem może być w zakupie, bo NEC nie sprzedaje Spectraview II poza USA.

Domyślnie

Problem jest też ostatnio z dostępnością, bo sklepy są z niego mocno sczyszczone - możliwe że ma wyjść nowy SV III, mocniej wykorzystujący bajery serii PA.

Domyślnie

Mam kogoś kto by mi kupił i leci we wrześniu do Polski
    Można je kupić bezpośrednio na stronie producenta.

Jest jeszcze opcja zakupu samego softa i wypożyczania i1 basic co 4-5 miesięcy.

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów