Szukaj
A... nie chce mi się wykazywać znów Twojego dyletanctwa. Poczytaj, poeksperymentuj i znów życie Cię zaskoczy.
Tak, ale autor ma narazie Della kineskopowego kilkuletniego......po kiego mu "pro" kalibracja.....
Nie ma takiego czegos jak "kolorki dobre".......
Troche czasu uplynie zanim kupi wymazonego NECa wiec na jego miejscu wydal bym 400zl na kalibrator i skalibrowal ten co ma......kalibracje i tak trzeba co jakis czas powtorzyc.....dla amatora to w pelni wystarczajace a i on i my bedziemy widzieli zblizone kolory oraz jasnosc! Kalibracja jakims prostym kalibratorem jak Spyder 3 daje wiecej niz jej brak!
To o czym tutaj piszecie......zgadzam sie w pelni ale wtedy kiedy bede zyl ze zdjec lub grafiki....
mirko33 kup sobie kalibrator i sam sobie zrob to co zrobil by jakis fachowiec za 200-300zl z tym co obecnie masz....
Wiadomo ze nie bedzie perfekcyjnie ale bedzie to lepsze niz nic!
Sam mam monitor bez szalu (LCD ledowy) i nie zalezy mi na te chwile na lepszym, nie potrzebuje na te chwile EIZO.....jak bede z tego zyl (jezeli bede) to wtedy kupie, mam swoj kalibrator i wiem ze roznica jest ogromna.......
Tez wydawalo mi sie ze "kolory mam ok" ale po skalibrowaniu po raz pierwszy szczeka mi spadla.......temat czornyja o monitorach znam doskonale i jego zdanie o kalibracji tanich monitorow.......jednak teraz wiem ze to co widze to jest chociarz w 70% to co widza ludzie na pozadnych wyswietlaczach.......a wczesniej to sam nie bylem pewien....
Nikon http://greg77.com/
Greg77 dziękuję za zrozumienie. Wiem, że ustawienia na "oko" są niedobre i z pewnością albo rozważę zakup kalibratora, albo poproszę kogoś (znalazłem gościa, który to robi za stówę własnym kalibratorem - chyba Spiderem 3 Pro) i skalibruje tego Della. Jak już wspomniałeś nie żyję z "focenia" i nie zanosi się na to, że kiedykolwiek będę z tego się utrzymywał. tylko jest mi to potrzebne wyłącznie dla mnie lub znajomych. Dlatego potrzebuję w miarę wiernego oddania barw na odbitce porównując je na ekranie. Domyślam się, że napewno ideału nie osiągnę, ale przynajmniej zbliżę się do niego.
Co do NEC-a to napewno zakupię ten monitor, ale chyba dopiero w przyszłym roku. Póki co, to muszę się przyłożyć do obróbki NX2.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego (chyba bardzo upalnego) weekendu.
Mirek
Tak czytałem o tym. Chyba do tego przyrządu służy ICC BasiColor (mam nadzieję, że nie pokręciłem nazwy).
M.
Jaka jest różnica w przekłamaniu temp. barwowej pomiędzy Spider 3 a Colormunki na monitorze szerokogamutowym? Czy mniejszym złem jest kupno standardowego kolorymetru I1 czy Spider3 do szerokogamutowca?
Nie ma "pro" kalibracji. Albo jest sprzęt skalibrowany albo nie. Tak jak napompowane koło. Albo jest jak trzeba albo kicha. W przypadku monitora CRT kupowanie kalibratora, a tym bardziej zabawki typu Spyder, jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Faktycznie lepiej dać zarobić komuś kto ma kolorymetr I1 Display i nie zawracać sobie głowy.
Niestety jest Pan w błędzie. "Kalibracja" Spyderem z pewnością da zmianę sposobu wyświetlania ale wcale nie musi być ona w prawidłowym kierunku. Co więcej częściej jest do dekalibracja. Szczególnie w wersjach Express. Ludzkie pojęcie przechodzi jakie cuda wyprawia oprogramowanie. Lepiej jest z basICColor Display 4, ale koszt Spydera+profiler daje więcej niż I1 Display, który jest znacznie lepszym wyborem. Wielokrotnie widzę, można powiedzieć na codzień, sprzęty "kalibrowane" usługowo nieadekwatnymi narzędziami w rękach operatora który chyba był ślepy albo daltonista, bo nie potrafię sobie wyobrazić jak można tak spieprzyć kalibrację.
Proszę się nie obrazić ale takie zdanie świadczy o tym, że prawdopodobnie nie ma Pan zielonego pojęcia jak powinien wyświetlać przyzwoity choćby najbardziej amatorski monitor. Niestety domorosłe metody radzenia sobie z kolorami procentują powstaniem mnóstwa mitów. Ludzie dzielą się nimi na fraz, pcarena i podobnych brukowcach, ale tutaj nie wypada.
Na sprawnych monitorach CRT wszystkie kalibratory jakie miałem w ręku mierzyły względnie blisko I1 Pro, który przyjąłem jako wzorzec. Na LCD +/- 300 do 650K w różne strony, zależnie od monitora, kalibratora i partii produkcyjnej.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-07-2010 o 21:37
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Tom01 zaznaczylem ze jezeli bawie sie w to amatorsko to nie potrzebuje nic innego niz to co mam.....
Nie zarabiam na zdjeciach tylko jest to rodzaj mojego "pier...lca"........
Spyder w wersji podstawowej rozni cie CHYBA tylko softem od wesji pro i elite (ja mam pro).....glowy sobie nie dam obciac.
Zdaje sobie sprawe ze masz ogromna wiedze o monitorach, kalibracji i kolorach.......jednak nawet moj monitor po skalibrowaniu czy jak to nazywasz dekalibracji daje mi kolory bardziej zblizone do prawidlowych niz te ktore daje mi monitor bez kalibracji....
Wiem jedno jezeli kiedys w zyciu zdazy mi sie ze bede zarabial na zdjeciach kupie monitor do obrobki i kupie pozadny kalibrator, wtedy to ma sens......a na te chwile wole czerpac radosc z robienia zdjec.....i pokazywania ich osoba ktore maja monitory wysokogamutowe i widza dobre kolory......
Teraz mozesz mnie objechac po raz kolejny.....
Nikon http://greg77.com/
Skontaktuj się z nami