No nie żartujProblemy mam bo nigdy nie kadrowałem ani nie poziomowałem zdjęćto zawsze robiłeś krzywe fotki?
To zobacz czy w ostatniej wersji nie bujnęła się w drugą stronę? Mylę się, czy leci teraz ...w prawo?
Szukaj
No nie żartujProblemy mam bo nigdy nie kadrowałem ani nie poziomowałem zdjęćto zawsze robiłeś krzywe fotki?
To zobacz czy w ostatniej wersji nie bujnęła się w drugą stronę? Mylę się, czy leci teraz ...w prawo?
mi się wydaje że jest ok. a nawet jeżeli leci lekko w prawo to nie jestem profesjonalistą a amatorem dlatego takie błędy popełniać na początku mogę...
Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S
Każdy choć trochę zaawansowany program do obróbki zdjęć ma opcję "wyprostuj" i jak klikniesz na taką opcję wyświetli się siatka, która pięknie ułatwia znalezienie linii pionowych i poziomych w kadrze.
a nie ma takiego czegoś że automatycznie sie prostuje ?
w ps zrob tak: włacz podglad całego obrazka, wcisnij ctrl+a i zaznacz caly obrazek, a potem ctrl+t i klikajac gdzies koło rogu zdjecia bedzie taka strzałka sugerująca obracanie.... otworz sobie jakies okno z windowsa (ja otwieram jakis folder ;p ) i obróc zdjecie tak aby horyzont był równolegle do górnej krawedzi otwartego okienka z jakiegos folderu...
automatycznie to prawie w camera raw jest... klikasz odpowiednia opcje... i zaznaczasz kreske na obrazku... czyli np. horyzont czy cos pionowego i gotowe... sam Ci prostuje :P
pozdro
dzięki wielkie![]()
Skontaktuj się z nami