Może to wina słabego kompa (sempron 2200), ale to bardzo czasochłonne zajęcie, szczególnie na viewnx. Co prawda efekty rekompensują włożony nakład czasu, ale jak sobie pomyślę o obróbce 200 RAW-ów to mnie ciarki przechodzą
Szukaj
Może to wina słabego kompa (sempron 2200), ale to bardzo czasochłonne zajęcie, szczególnie na viewnx. Co prawda efekty rekompensują włożony nakład czasu, ale jak sobie pomyślę o obróbce 200 RAW-ów to mnie ciarki przechodzą
Ja obrabiam zdjęcia w CameraRAW lub Lightroomie i jest to bardzo wygodne. Softu Nikonowskiego jeszcze w tym celu nie używałem.
Oczywiście nie ma sensu kupować sprzętu przestarzałego, ale ja mam Athlona X2 3600+ (najtańszy z serii) i dość sprawnie to wszystko chodzi. Do tego 3GB szybkiego RAMu i GeForce 8600GT. No, ale to nie forum komputerowe.
taaak przyłączam się do kondolencji ogólnie, lubię RAW-y ach te możliwości, zrobię czarne ale wyciągnę kolory...ja wystarczy, że sobie pomyślę o 50 zdjęciach do wywołania w PS-ie to nagle chce mi się spać, dlatego też ostatnimi czasy robię RAW+JPG jak dobrze zrobię to więcej się nie bawię a jak jest motyw fajny który można deczko podreperować to w sumie może się pobawię, koncerty, i uroczystości za które mi płacą to już same RAW-y a do gazety jak czasu nie ma to muszę robić dobre JPG-i, może bym lubił same RAW-y gdybym miał coś ponad 512mb RAM-u i nie musiał wyłączać Winampa przy odpalania Camera RAW-a
![]()
RAW + JPG to najlepsze rozwiązanie, ale w sytuacji, kiedy zastanawiam się, czy starczy mi miejsca na same RAWy, podwójny zapis niestety nie wchodzi w grę![]()
Skontaktuj się z nami