Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Rig

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Rig

Rig wersja dla ubogich
    Ciężko gdziekolwiek znaleźć informacje o budowie tego ustrojstwa, jakaś zmowa milczenia Gotowy zestaw kosztuje kosmiczne pieniądze. Chciałem zmieścić się w 100zł wydałem ok 120, więc niewiele przekroczyłem budżet.

Największym elementem jest rura. Aluminiowa o długości 3m, średnica 50mm. Przecięta w połowie dla wygodniejszego transportu. Łączona jest za pomocą 2 śrub M8 i 30cm rurki fi45mm umieszczonej wewnątrz tej długiej.

Aparat mocuje w zwykłej głowicy statywowej przykręconej śrubą do przewierconej na wylot rury. Śruba jest calowa, więc ciężko zdobyć ale jeżeli mi się udało takową wykonać to bez problemu każdy tokarz za piwo ją zrobi. Musi posiadać 18 zwojów na cal.

Całość przymocowuje za pomocą cybantów do podwójnych przyssawek (udźwig ponoć 70kg) a następnie do samochodu. Trzyma się bardzo dobrze, sztywność całości też całkiem niezła. Tak mi się wydaje

Muszę jeszcze opracować jakiś system regulacji wysokości rury względem przyssawek. Niektóre samochody maja maskę pod dużym kątem i aparat uderzał by o ziemię. Mam już parę pomysłów, potrzeba tylko czasu do wykonania.
    Migawkę wyzwalam radiowo yongnuo
    Muszę jeszcze kupić filtr szary w calu wydłużenia czasu naświetlania.

Teraz czas na foto poglądowe.
    Modelka - moja Mercedes W123, 300D z 1977roku

Ostatnio edytowane przez kazios ; 10-05-2010 o 13:25

Uprawnienia umieszczania postów