Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: D50 czy D40?

Domyślnie

Warszawiacy mają okazję obejrzeć jak Nikon postanowił reklamować D40 - na silverscreenie na Puławskiej wisi (wisiał?) wielki D40 z niebieską L na lampie. Hasła nie pamiętam ("I Ty możesz mieć lustrzankę"?, "Twoja pierwsza lustrzanka"?), ale pamiętam promocję - przy zakupie D40 dorzucają podręcznik do nauki fotografii. I jest to dla mnie jasne. Ktoś kto chce się bawić w bycie fotografem - nie kupi D40, bo poczyta fora, opinie, dowie się o silniczku i wyświetlaczu... pomyśli chwilę i kupi D50 lub wyżej, bo nowe szkła, bo wyświetlacz... Ale są też ludzie, którzy mają ochotę mieć lustrzankę i do pełni szczęścia starczy im kit i może jakiś zoom, i tyle. Nie będą widzieli różnicy w jakości zdjęć z różnych obiektywów, nie będzie im przeszkadzał brak wyświetlacza... Statyw kupią albo i nie, w końcu te z ręki nie są takie złe... Jasne, że każdej takiej osobie doradzałabym jakąś wypasioną hybrydę, ale skoro chcą?
    Inny rodzaj usera, i tyle.
    Zapewne część posiadaczy D40 wpadnie w jakąś odmanę sprzętowego onanizmu czy najzwyczajniej pokocha fotografię - wtedy zacznie pluć sobie w brodę i pomyśli o czymś co jest 100% Nikonem, ale pewnie nie wszyscy... Kwestia wymagań i odpowiedzenia sobie "po co mi aparat".
    'Frankly, the whole thing is getting out of hand' said the god...
    |freelancer| |blog|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motylanoga Zobacz posta
    ...Jasne, że każdej takiej osobie doradzałabym jakąś wypasioną hybrydę, ale skoro chcą?
    Inny rodzaj usera, i tyle...
    O fajnie zapewne jestes w stanie polecic mi jakas wypasiona hybryde z zoomem ktora da mi jakosciowo podobne zdjecia co d40 dlugo szukalem takiej ale niestety nie znalazlem
    Podaj model aparatu, porownamy sample i jesli niczym sie nie roznia to jeszcze dzisiaj ja kupie.

EDIT.
    Ok zeby nie bylo jest jedna hybryda ktora robi b.dobre zdjecia a jest nia sony r1.
    Niestety... brak mozliwosci nagrywania filmikow (jesli to hybryda to chyba powinna miec taka mozliwosc?), zoom 4x i niestety nic juz tego nie zmieni (chyba ze konwerter za 1200zl lol ), strasznie wielka to kobyla no i ta cena... w sklepie 3000zl na allegro 2500 sorry ale ja wysiadam.
    Ostatnio edytowane przez GTM ; 15-12-2006 o 13:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTM Zobacz posta
    O fajnie zapewne jestes w stanie polecic mi jakas wypasiona hybryde z zoomem ktora da mi jakosciowo podobne zdjecia co d40 dlugo szukalem takiej ale niestety nie znalazlem
    Podaj model aparatu, porownamy sample i jesli niczym sie nie roznia to jeszcze dzisiaj ja kupie.
    Sony r1. Mało szumi na fotopolis było kiedyś porównanie z tanimi lustrzankami, o ile pamiętam wypadł całkiem całkiem, oczywiście o ile link nie był sponsorowany.... (wątek o d 50 na obiektywnych polecam )
    Ale dalej przekonuję do d 50, albo do d 70 (s),

Domyślnie

R-1ka niszczy tanie kitowe zestawiki jak psa, szczególnie na szerokich kątach. Brak komory lustra ma swoje zalety: minimalna odległość flanszy od matrycy + Carl Zeiss z doświadczeniem w dalmierzach.

Domyślnie

Problem jest wlasnie taki ze nikt juz od jakis 2 lat nie robi wypasionych hybryd... nie ma nastepcow nikona 8800, olympusa 8080, minolty a200... ich miejsce zajely tanie lustrzanki i trzeba sie z tym pogodzic (tez zaluje )
    R1 to wyspasiona hybryda zgadzam sie w 100% niestety bez zooma i MEGA droga

Tak to sie wlasnie przedstawia... za cene r1 mam d40 z 2 obiektywami wiec wybieram d40. Gdyby r1 kosztowalo powiedzmy 1500zl moze bym sie zlamal i jakos przezyl tego zooma ale za taka kase nie ma mowy.
    Ostatnio edytowane przez GTM ; 15-12-2006 o 13:50

Domyślnie

Wypasionych hybryd nie żałuję ani trochę - miałem do czynienia z 8700 i dziękuję bardzo. R1 to trochę inna bajka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    R-1ka niszczy tanie kitowe zestawiki jak psa, .
    no ba To jest wypasiona hybryda CZy ktoś odważy się postawić ją na równi z d 40?. Śmiem twierdzić, że różnica nie jest duża, więc może jakiś teścik by ktoś zrobił ??

Domyślnie

Ja z kolei potrzebuję drugie body na safari i zastanawiam się czy czasem nie wybrać d40 zamiast d50? Bo mniejszy, i lżejszy - to ma dla mnie znaczenie. Wszystkie moje obiektywy mają AF-s, więc za dużo nie stracę (a jakby co to mam jeszcze przecież D80). Nie wiem tylko, czy wystarczy mi zabrać ze sobą jedną ładowarkę? (akumulatory są kompatybilne?).

Proszę o wasze opinie i ewentualne wyprowadzenie mnie z błędnego toku rozumowania.
    Nikon D80 + N70-200VR z TC-1.7EII, N18-200VR, N105 micro VR, S10-20, N R1C1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosh Zobacz posta
    Bo mniejszy, i lżejszy - to ma dla mnie znaczenie.
    ......
    Nie wiem tylko, czy wystarczy mi zabrać ze sobą jedną ładowarkę? (akumulatory są kompatybilne?).
    przy D40 zaoszczędzisz na wadze a będziesz targał dwie ładowarki i podwójne baterie w obu aparatach
    D40
    ładowarka MH-23;
    bateria EN-EL9
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

nie chce nikogo urazic, ale dyskusja d50 czy d40 bardzo przypomina mi rozmowe przy kasie, ktora uslyszalem kiedys w S-markecie:
    kasjerka: kupujac ten produkt moze pani wziazc tamten gratis
    klijentka: ??
    kasjerka: tak, to naprawde dla pani za darmo (swieze i pelowartosciowe)
    klijentka: tak, dziekuje, to ja nie wezme
    kasjerka: ??, ok, placi pani tyle i tyle....

Reasumujac: z mojej prywatnej prostej arytmetyki wynika, ze warto miec wiecej (np.mozliwosci) niz mniej, a juz zupelnie jesli mozna miec to za mniejsze pieniazki.
    d50

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów