Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: D50 czy D40?

Domyślnie

Dziś miałem w ręku D40 i... ten aparat to chyba nieporozumienie, a jak ktoś ma wątpliwości czy wybrać ten czy D50 to mówie od razu: D40 to taka mała (za mała) lustrzaneczka dla grzecznych dziewczynek (bez urazy, której brakuje wyświetlacza, mozliwości wymiany obiektywów na inne niż ten kitowy i parę jeszcze minusów by sie znalazło.

Kupujecie D50 póki jeszcze są! - serio...
    Nikon, Nikkor, Sigma, Zenit, Helios, Elfo, Manftorro, Eizo i inne

Domyślnie

He he - przypomina mi się taka piosenka z dzieciństwa;

"A ja mam psa, małego psa!
    przyniosłam go z podwórza
    A ja mam psa, małego psa!
    dla niego jestem duuuża

Pomogłam mu i on mi też
    troszeczkę w życiu pomógł,
    bo kto tu jest - no kto tu jest -
    najmniejszy teraz w domu?"

Te same pieśni słyszałem po wyjściu D50:
    Cooo? Bez drugiego kółka? Bez CLS-a?
    Bez kratki w wizjerze? Taki mały? A fe!!!
    Wróżę D40-tce wspaniałą karierę!!!

Domyślnie

kariere?! może..., przynajmniej nie przy moim współudziale
    Nikon, Nikkor, Sigma, Zenit, Helios, Elfo, Manftorro, Eizo i inne

Domyślnie

Czornyj rzadzisz

na pewno D40 bedzie mialo wiellu zwolennikow, tanie lustro, Kit ? a po co wiecej jakby kupili D50 to i tak by zostali przy kicie, nas to moze troche oburza ale tak ludzie robia i sa szczesliwi, jesli ktos kupi i nie bedzie narzekał to ja mu tylko wielu klatek zycze

Domyślnie

"Te same pieśni słyszałem po wyjściu D50:
    Cooo? Bez drugiego kółka? Bez CLS-a?
    Bez kratki w wizjerze? Taki mały? A fe!!!
    Wróżę D40-tce wspaniałą karierę!!!"

Z calym szacunkiem dla fanow D50 (ktory mi tez sie podoba w sumie) uazam, ze Czornyj ma racje.

Domyślnie

D40 będzie bardzo popularny bo:
    - za chwile D50 nie będzie dostępny i D40 będzie najtańszą lustrzanką
    - cena D40 za kilka miesięcy spadnie poniżej 2000 pln i wcale się nie zdziwie jak za jakieś pół roku zobaczę go za 1500 pln z KITEM
    - jego gabaryty dla wielu będą zaletą i nikt nie będzie się zastanawiał nad tym że nie ma on silnika
    i żeby nie było też się uśmiałem jak usłyszałem w sklepie ile on kosztuje. Napewno tyle nie jest wart, ale przecież ze wszystkimi lustrzankami Nikona tak było że na początku były bardzo drogie. Większość z osób które wypowiedziały się w tym wątku już lustrzankę posiada i ma inny punkt widzenia niż osoba która takiej lusrzanki nie posiada.

Domyślnie

Z całym szacunkiem dla zdania interlokutorów pozwolę się z nimi niezgodzić.
    Otóż fakt czy aparat jest mniejszy czy większy, ma kółko czy nie ma, posiada wyswietlacz czy podświetlanie
    tegoż, wpływa jedynie na komfort użytkowania puszki; brak silnika natomiast uniemożliwia jak wiemy stosowanie
    obiektywów z fokusem napędzanym z body. W związku z tym masa świetnych i tańszych szkieł w przypadku D40
    wypada z obiegu i to jest największa wada tego aparatu. Można próbować ostrzyć ręcznie ale w wizjerze wmontowanym w D40 D50 jest to bardzo trudne, często niemozliwe.

Oczywiście z punktu marketingu taki zabieg i ułożenie rynku jest jak najbardziej ok; zmusza bowiem neofitów po łyknieciu bakcyla fotografii do błyskawicznej wymiany puszki, a osoby mające odrobinę pojęcia i ambicji do kupowania nietaniego D80.
    Osobiscie uważam taki podział za krzywdzący dla klientów, a w dłuższej perspektywie za błędny strategicznie. Wyrażnie Nikon wyprzedził Canona w produkcji trabantów.

A w dwóch słowach D40 to ściema i wyciąganie kasy.D40 jest beznadziejnym body, bez względu na to co napiszą w reklamie.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 15-12-2006 o 06:20
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Wydaje mi się że choć pozycja na rynku i poziom sentymentu w przyszłości do D40 nie będzie zbyt wielki, i legendą te D40 nigdy nie będzie, to jednak znajdzie wielu amatorów, a z obiektywów klasy 50/1.8 i innych napędzanych turbokrętem przecież można korzystać, tyle że bez napędu autofokusa, a że braki posiadanego korpusu czasem szybko zaczynają doskwierać.., a że rynek oferuje zawsze kilka modeli zaspokajających potrzeby fotograficzne wyższego rzędu.., D40 będzie korpusem dość szybko zmieniającym kolejnych właścicieli.., korpusem przejściowym dla fascynatów fotografii a być może dumą dla pozostałych
    Ostatnio edytowane przez gregoire7 ; 15-12-2006 o 09:13
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Domyślnie

d 50 to był tzw. entry dslr, to ja pytam czym jest d 40?? pre entry dslr?? a może hyper compact dslr??

Domyślnie

1. odpowiadając na pytanie - ja bym wybrała d50 z tych dwóch

2. Wszyscy o tym silniku - więc tak sobie pomyślałam - a może Nikon ma jakieś ukryte zamiary wypuszczenia specjalnych szkiełek pod to body???

3. Znam kogoś, kto od wielu wielu lat ma Canona 300 (analoga) i posługuje się wyłącznie jednym obiektywem - nigdy nie miał i nie będzie miał żadnych dodatkowych. Kompakta nie chce, bo to niewygodne....dodatkowe obiektywy mu niepotrzebne, bo używa aparatu "rekreacyjnie" i taki zakres ogniskowych mu starcza. A z drugiej strony nie jest "zielony" - z fotografią ma stycznośc od wielu lat i kiedyś to nawet miał domową ciemnię i sam sobie te negatywy wywoływał i odbitki (b&w) robił.
    Chce przejśc na cyfrę - bo taniej, bo wygodniej itp - chce coś małego - patrzy na kompakty ale.... jednak to nie TO - owszem wiele z nich ma tryby manulane i półautomatyczne... ale obsługa tychże... jest dla niego nieco pokrętna...
    Więc może dla takiego kogoś to d40 jest pomyślane? maleńkie, zapewne lekkie, obiektyw w zestawie dają - ogniskowe ma typowe dla spacerzooma....

Tak sobie snuję domysły ale może nie tak do końca pozbawione sensu? Na tym forum spotykają się ludzie specyficzni ale otaczający nas świat jest.... odmienny - i jestem przekonana, że dla większości ludzi spoza forum (tego czy innego fotograficznego) to my jesteśmy dziwni, nienormalni, zboczeni. Dla przeciętnego zjadacza chleba - gdyby wiedział ile to co mamy (lub nie) w podpisach jest warte - postukał by się w czoło albo złapał za głowę - tyle wydac na aparat co robi zdjęcia???? Po co - za to można miec jakiś samochód, albo - za to, to moja rodzina żyje przez rok, albo ludziom się w głowach poprzewracało....

Tak więc jesteśmy różni, mamy różny odbiór rzeczywistości, różne priorytety i potrzeby a ponad wszystko jak to mówią: "każda potwora znajdzie swojego amatora"

PS - inna sprawa - do każdego egzemplarza d40 powinna byc dołączona informacja dużymi literami - Ten aparat współpracuje TYLKO z następującymi obiektywami ( i tu lista wraz z cenami) - myślę, że wtedy byłoby bardziej fair!
    Ostatnio edytowane przez jm ; 15-12-2006 o 09:27

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów