Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question A może by tak swojego Capture NX napisać?

Na forum jest zapewne bardzo wielu programersów. Nikon Capture NX jest najzaj...najlepszym pod względem uzyskiwanych efektów softem do rawów Nikona, ale... obsługuje się to niezbyt miło. A jakby tak wykorzystać biblioteki i API NX i obudować je własnym interfejsem użytkownika? Wiem, wiem - kwestie prawne itp. Ale, może warto ruszyć temat. Może ktoś wie albo może sprawdzić, czy i na jakich warunkach można, aby było to legalne? Może ktoś już badał temat od strony technicznej? Moglibyśmy gdzieś założyć repozytorium SVN w sieci i się pobawić - może wyszłoby z tego coś ciekawego?
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Orkaniusz Zobacz posta
    Moglibyśmy gdzieś założyć repozytorium SVN w sieci i się pobawić - może wyszłoby z tego coś ciekawego?
    Napisanie i utrzymywanie takiego softu to kupa roboty, jeśli nie idą za tym pieniądze, to raczej zabawa tylko wychodzi do czasu, aż się nie znudzi pisanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcl Zobacz posta
    Napisanie i utrzymywanie takiego softu to kupa roboty, jeśli nie idą za tym pieniądze, to raczej zabawa tylko wychodzi do czasu, aż się nie znudzi pisanie.
    A potem przyjdą smutni panowie w czarnych garniturach i powiedzą, że zgodnie z nową polityką wizerunkową konfiskują wszystko zaczynające się na literę "N"

Domyślnie

To zaczniemy na inną literkę...
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Na forum jest zapewne bardzo wielu programersów. Nikon Capture NX jest najzaj...najlepszym pod względem uzyskiwanych efektów softem do rawów Nikona, ale... obsługuje się to niezbyt miło. A jakby tak wykorzystać biblioteki i API NX i obudować je własnym interfejsem użytkownika? Wiem, wiem - kwestie prawne itp. Ale, może warto ruszyć temat. Może ktoś wie albo może sprawdzić, czy i na jakich warunkach można, aby było to legalne? Może ktoś już badał temat od strony technicznej? Moglibyśmy gdzieś założyć repozytorium SVN w sieci i się pobawić - może wyszłoby z tego coś ciekawego?
    Nie widzę potrzeby korzystania z API NX, istnieją alternatywne rozwiązania.
    Może być problem z wykorzystaniem opatentowanych rozwiązań (UPointy), ale z tego co się orientuje, raczej tylko poza obszarem UE.

Domyślnie

Akurat UPointy mnie najmniej interesują. Bardziej chciałbym uzyskać coś co daje efekty NX, a GUI w stylu Lightrooma, który dla mnie jest wystarczająco intuicyjny. Pebal, pytanie, czy alternatywy, o których piszesz, są wystarczająco dobre... Znaczy, na kilku już wątkach bodajże Stig pisał, że tylko NX daje to co trzeba pod względem jakości, i żaden LR czy ACR nie daje rady. Poza tym tylko NX czyta ustawienia aparatu w NEFie. NO i tym torem bym poszedł... Ale z drugiej strony, może i warto takie alternatywy też przepatrzeć. Ja nie mam żadnego doświadczenia w grafice, ale generalnie jestem programersem zawodowym (bazy niestety...) i dlatego pytam, może ktoś już badał temat.
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Akurat UPointy mnie najmniej interesują.
    Ja uważam, że to jedna z ciekawszych rzeczy jaką ma NX.

Bardziej chciałbym uzyskać coś co daje efekty NX, a GUI w stylu Lightrooma, który dla mnie jest wystarczająco intuicyjny.
    No to najpierw trzeba by było sprecyzować, co to za specyficzne efekty, które daje NX.

Pebal, pytanie, czy alternatywy, o których piszesz, są wystarczająco dobre... Znaczy, na kilku już wątkach bodajże Stig pisał, że tylko NX daje to co trzeba pod względem jakości, i żaden LR czy ACR nie daje rady.
    Ja mam za to wiele przykładów gdzie NX nie daje rady a przynajmniej ja z jego pomocą rady nie daję. Fakt, że NX bardzo dobrze domozaikuje, jednak jego niektóre narzędzia są średnie.

Poza tym tylko NX czyta ustawienia aparatu w NEFie. NO i tym torem bym poszedł...
    Co takiego dają te ustawienia?

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    No to najpierw trzeba by było sprecyzować, co to za specyficzne efekty, które daje NX.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139571

Stig wielokrotnie opisywał przewagę NX nad LR, więc w wątku wyżej wskazanym w linku zwróć uwagę na jego wypowiedzi. Ja osobiście nie widziałem ewidentnego porównania tych samych rawów wołanych w obu narzędziach przez kompetentnych ludków, ale zakładam, że jak Stig z Czornym robili takie porównanie, to znaczy że tak jest i basta. ( aczkolwiek ja mam takie trochę skrzywienie psychologiczne polegające na nadmiernym ufaniu autorytetom ).
    Pozdrawiam, Piotr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów