Szukaj
Na tym szczycie z lewej bylem dwa razy, co ciekawe jest nawyzszy a na zdjeciach tak nie wyglada.....
Fajnie oddane drobne elementy.....kolorki bomba! Sam kadr bez szalu ale zdjecie samo w sobie sie broni.......dla mnie tematem jest chatka w dole!
Nikon http://greg77.com/
No proszę,lisek chytrusek...trzymał...
Fajnie Janku..,światełko chodziło...
Pozdrawiam
Andrzej.
Bardzo ładny delikatny kolor i nastrój..Pozdrawiam
Mnie się podoba
ale chciałbym się rozwijać i uczyć np. na takich przykładach
i stąd moje pytanie/wrażenie:
mianowicie uważam, że w tym zdjęciu jest zastosowana technika którą można nazwać 'perspektywa powietrzna'
nieprawdaż???
i stąd moje pytanie/wątpliwość = czy większy kontrast by nie był tu bardziej odpowiedni???
bo wydaje mnie się, że bardziej by to wyeksponowało ten efekt....
czy też totalnie się mylę - bo zwiększenie kontrastu wręcz przeciwnie = zepsuje ten efekt???
nie wiem czy dosyć jasno piszę???.... ale chyba czujecie o co mi chodzi....
D90 + N18-105VR + N28-105Makro i stary F70
Pozdrawiam i Dobrego Światła Życzę - Andrzej
Tak chatka taka mikra, za to daje pojęcie o potędze miejsca, ładnie to wszystko zagrało.![]()
LED ZEPPELIN
andreo, zgadza się perspektywa powietrzna w/g teorii to
bardziej w tym wątku jest uwidoczniona...technika malarska, która służy zwiększeniu iluzji głębi.
Przestrzeń wpływa na odbiór tonów i kolorów. W miarę oddalania się w kierunku horyzontu zwiększa się warstwa powietrza między obiektem a obserwującym. Wraz ze zwiększaniem się odległości tony i barwy bledną i stają się jaśniejsze, bardziej niebieskawe, a kształty przedmiotów stają się mniej wyraźne, jakby zamglone.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=126079
kontrast sam w sobie spłyci ten efekt, ponadto fotografia stanie się twardsza bardziej "ostra" żeby zwiększyć kolorystykę można użyć suwaka z saturacją
pozdrawiam![]()
o i to chyba jest sedno o które mi chodziło - ja bym błądziłżeby zwiększyć kolorystykę można użyć suwaka z saturacją
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
zajrzałem do Twojego klifu... no tak klasyka
piękne obrazowanie teorii o nazwie 'perspektywa powietrzna'
i już mniej więcej wiem jak to ma praktycznie wyglądać![]()
Ostatnio edytowane przez andreo ; 26-06-2010 o 10:50
D90 + N18-105VR + N28-105Makro i stary F70
Pozdrawiam i Dobrego Światła Życzę - Andrzej
Pod względem współpracy słońce-fotograf to jest to chyba jedna z bardziej udanych fotografii tej eskapady.
Elegancko rozłożone plany.
Skontaktuj się z nami