Był ponoć kiedyś wątek traktujący o szkłach jak w temacie a nie mogę go znaleźć - wie ktoś z Was jak się do niego dostać? Zastanawiam się które z powyższych szkieł wybrać na robala.
Szukaj
Był ponoć kiedyś wątek traktujący o szkłach jak w temacie a nie mogę go znaleźć - wie ktoś z Was jak się do niego dostać? Zastanawiam się które z powyższych szkieł wybrać na robala.
Pamiętam ten wątek - a od siebie dodam że wybierałem pomiędzy nimi i wybrałem Sigmę mimo że droższa ale wg mnie sporo lepsza - wybrałbym tak samo drugi i trzeci i każdy inny raz![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Mariusz888 - zdjęcia robaczków na Twojej stronie są robione tą właśnie sigmą?
edit - właśnie zobaczyłem na Twój blog, znalazłem odpowiedź![]()
Ostatnio edytowane przez eagis ; 25-06-2010 o 13:38
Do robali lepsza jest sigma, bo ma nieco większą odległość roboczą, a poza tym jak ustawisz to szkło na statywie lub monopodzie, to nie musisz ruszać głowicą (monopod to można nawet bez głowicy w tym przypadku używać) przy zmianie kadru na pionowy, a jedynie luzujesz obejmę statywową. Przekłada się to na większą szybkość działania i mniejszy przestrach w oczach robaczka. Jakość optyczna obu szkieł bardzo podobna.
Tak - Sigmakocham to szkło
![]()
Widzę, ze sigma na zagorzałych fanów.. Szkoda tylko, że tak ciężko ją dostać - obdzwoniłem krakowskie sklepy i nie ma.
A dzwoniłeś do Digimanii koło ronda Mogilskiego? Tam z reguły mają sporo sigm a sklep bardzo fajny - jak mam kupić Sigmę to pierwsze idę do nich![]()
No bo oni są głównie na sprzedaż online i właściwie ich siedziba wygląda dosyć biednie w porównaniu do Fotoplusa czy Fotopanoramy, nawet trafienie tam jest sporo trudniejsze bo jest to właściwie mieszkanie w kamienicy, w którym mieści się sklepale na prawdę nikt mi nigdy tam kitu nie wciskał, zawsze jak chciałem inną sztukę do dostawałem nawet dwie i więcej itd bardzo miła obsługa i jak mówię - ile razy tam byłem to Sigmy było sporo - dla mnie to jest sklep nr 1 jeśli chodzi o kupowanie obiektywów Sigmy
![]()
Byłem właśnie pomacać sigmę, okazało się, że mają w fotojokerze. Zastanawia mnie jedna rzecz - słyszałem o zjawisku 'ciemnienia' szkło w miarę zmniejszania odległości, ale czy w Waszych modelach przy minimalnej odległości maksymalna przesłona to 4?
Skontaktuj się z nami