Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Odległa przyroda.

Witam

Nikon jest dość rzadko wykorzystywany w astrofotografii...

Królują Cannony maści wszelakiej. Jednak ja próbuje walczyć Nikonem D300s :].

Efekty są takie:

M27:

M57 (cz-b):

M101:

ISS (Międzynarodowa Stacja Kosmiczna):

I jako bonus (zrobione kamerką internetową Philipsa Vesta).
    Jowisz:

:]

Jak temat zainteresuje przyrodników, z chęcią napiszę więcej informacji.
    F4s, F801s, D300s, N50/1.8, N35-70/2.8, N80-200ED/2.8, T17-50/2.8, SB900

Domyślnie

Niewiele kumam z nocnego nieba, ale podziwiam tę część fotografii. Nie wiem też czy foty są dobre czy złe, najważniejsze, że mi się podobają.
    LED ZEPPELIN

Oszczędny w słowach Awatar andreo
    Miasto
    Łódź
    Wpisów
    1

Domyślnie

Dokładnie za Nikonozaur
    ja też doceniam i mnie się podoba
    (tak żartem = ale szumy kolorowe )
    D90 + N18-105VR + N28-105Makro i stary F70

Pozdrawiam i Dobrego Światła Życzę - Andrzej

Domyślnie

Tak z ciekawości - jaki sprzęt trzeba mieć (chodzi mi o teleskop, bo luneta to chyba za mało) aby pstrykać TAKIE foty?
    Podziwiam - pozdrawiam
    Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
    "mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam!"

Domyślnie

Czyli Marcin nie będzie już samotnym astromaniakiem na tym forum.
    Gratuluję zdjęć.

Domyślnie

Witam

Cieszę się że się podoba moja odległa przyroda .

Najnowszy materiał z wczoraj. Przy pełni Księżyca, więc warunki średnie.

M13 - Gromada Kulista w gwiazdozbiorze Herkulesa.

Techniczni wygląda to tak:
    Teleskop SkyWatcher w systemie Newtona. Średnica zwierciadła 200mm i ogniskowa 1000mm. Ciężkie i duże bydle. Ale piękna zdolność rozdzielcza i możliwości również w obserwacjach wizualnych. Ale w astrofoto ważniejszy niż teleskop jest montaż. Czyli statyw i głowica paralaktyczna która umożliwia śledzenie pozornego ruchu nieba. Ziemia obraca się w okół własnej osi (dlatego mam dzień i noc), by móc używać dłuższych czasów naświetlania musimy ten ruch skompensować. Czym cięższy teleskop i dłuższa ogniskowa, tym prowadzenie musi być dokładniejsze.
    Ja posiadam montaż SkyWatcher HEQ5 który całkiem nieźle nadaje się do prowadzenia do ogniskowej 750mm. Moje 1000mm jest już na granicy możliwosci, ale trzeba walczyć jak przeciwnik pozwala.

Podczas jednej sesji wykonuje około 20-30 nefów. Połowa z nich odpada ze względu na błędu prowadzenia (z gwiazdek robią się przecinki). Pozostałe stakuje, czyli składam w jedno zdjęcie by uśrednić szumy.

Potem jakaś godzina, dwie w PSie i jest astro fotka.

Do mistrzów gatunku mi daleko. Wystarczy popatrzeć na portal astroexpo.pl i ligę mistrzów. Panowie wyciągają tam naprawdę cuda. Ale to duża ilość finansów, sprzętu. Dedykowane astro kamery, filtry, astrografy... Może kiedyś .

Na razie cieszę się z każdego złapanego fotonu i spędzania chwil pod pięknym rozgwieżdżonym niebem (lub zaświetlonym Toruńskim niebem z balkonu...).

Pozdrawiam i będę się chwalił następnym osiągnięciami.

Izork.

ps. Jeśli ktoś chciałby zacząć zgłębiać temat astrofoto. Zapraszam na fora: astro4u.net , astropolis.pl (dział forum). Można tam znaleźć dużo informacji na temat jak zacząć i czym to się je.
    F4s, F801s, D300s, N50/1.8, N35-70/2.8, N80-200ED/2.8, T17-50/2.8, SB900

Domyślnie

Dzięki wielkie za "wyczerpujące" informacje. Wiem teraz gdzie mogę szukać i do czego dążyć.
    Przyjaznych fotonów!
    Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
    "mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam!"

Domyślnie

za Nikonozaur

Uprawnienia umieszczania postów