Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Exclamation Kalibracja - warmia i mazury.

Niestety witam wszystkich.
    Musze napisać kolejny temat dot. problemu mojego stosunkowo nowego szkła. Miejmy nadzieje, że nie długo to się skończy i fotografować będę mógł bez obaw (to co dzisiaj w terenie pokazał przy fotografowaniu dużych stad czajek i śmieszek woła o pomstę do Nieba... )

Ale przejdę do meritum sprawy. Czy zna ktoś jakiś sklep (foto-naprawa) na terenie województwa warmińsko-mazurskiego w którym będę mógł skalibrować moją sigmę? Najlepiej od ręki!

Wysyłać sprzęt gdzieś, na drugą stronę Polski zbytnio nie chcę...
    A u mnie występuje bf/ff na dalszych odległosciach. Raz jest przed obiektem, raz za z 3-4m robiąc test na kalendarzu na pełnej dziurze wychodzi żyleta, niestety im zwiększam dystans tym bardziej robi się szpadel...

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
    TMB

Ps. zaczynam załować, żem nie kupił canona 300mm f4 IS USM.....juz takie herezje gadam, ehhhh
    Ostatnio edytowane przez TMB ; 23-06-2010 o 23:10

Domyślnie

Ale co chcesz skalibrować skoro raz jest FF, a raz BF? Na logikę to AF się myli

Domyślnie

myli się, kiedy cały kwadracik af zakrywa ptasi łeb i ostrość jest 2-3cm przed ptakiem lub na ogonie?
    Przeglądam zdjęcia i FF jest na pewno. BF takiego perfidnego nie ma, czasem trafi na ogon, nie na głowę; więc jak najbardziej masz racje, w przypadku "back focusa" się po prostu AF myli

Domyślnie

Nikt nic nie wiem - czyli jestem skazany na serwis w Gdyni?

Domyślnie

w Kwestii sigmy tak. Jesteś skazany na nich. I najprawdopodobniej będziesz musiał wysłać również body. Ale za to ich kalibracja jest bardzo skteczna i nie powinieneś mieć wiecej problemów.

Tomek

Domyślnie

czytałem inne opinie nt. serwisu w Gdyni...

Jest jeszcze inna opcja - kupic D300 i pod nie ustawić

Domyślnie

kontaktowałem się z serwisem sigmy; przez maila G się dowiedziałem (nic), podczas rozmowy telefonicznej, że taka "zabawa' kosztuje aż ok. 300zł myslałem, że wyrobię się do 200zł.. oczywiscie + jeszcze kurier (50zł).

Może ktoś wie, czy mogą to zrobić od ręki przy mnie?
    Pz

Domyślnie

odpowiedz od seriwsu sigmy -
    "Witam,

Niestety nie będziemy w stanie wykonać kalibracji Pana obiektywu ze względu na nieprogramowalną płytę główną. Kalibracja jest możliwa powyżej nr/s 3002*** .

Pozdrawiam,
    Mariusz Leliński"

Uprawnienia umieszczania postów