Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Stabilizacja czy nie?

Witam. Zastanawiam się jednak nad kupnem Sigmy 18-200mm do D3000. Zależy mi na niskiej cenie. Teraz pytanie czy robione zdjęcia z obiektywem bez stabilizacji będą gorsze niż te z stabilizacją? Czy warto wydać te 5 lub 4 stów więcej i mieć tą stabilizacje? Z góry dzięki.

P.S. Jestem totalnym amatorem.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Uważam, że warto, ale to jeszcze zależy od tego co i kiedy fotografujesz. Jeżeli zdarza Ci się to robić w miejscach skąpo oświetlonych, to stabilizacja będzie jedyną pomocną funkcją, aby wykonać poprawną fotkę, bez lampy błyskowej.

Domyślnie

Na razie takie zdjęcia spacerowe, wakacyjne. Wątpię czy będę robił zdjęcia w nocy, chociaż jedno dwie na sto pewnie będzie.

Domyślnie

Tak gdzieś od 100mm stabilizacja jest już bardzo dużym i odczuwalnym udogodnieniem (także w dzień). Prwdę mówiąc ja chcąc kupić ciemne kity typu 18-200, 55-200, 70-300 brałbym pod uwagę tylko te ze stabilizacją.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Bierz, ze stabilizacją i nawet się nie zastanawiaj - nie wyobrażam sobie robić zdjęcia np. z ręki bez stabilizacji, przy ogniskowej 200mm używając czasu 1/30.

P.S. Docenisz stabilizację dopiero jak zaczniesz z niej korzystać Ja nawet do obiektywów ze światłem 1,4 ładowałbym system stabilizowania obrazu, jakby to tylko było możliwe
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriank Zobacz posta
    Na razie takie zdjęcia spacerowe, wakacyjne. Wątpię czy będę robił zdjęcia w nocy, chociaż jedno dwie na sto pewnie będzie.
    To nie trzeba od razu nocy. Wystarczy, że będzie pochmurno, a w tak ciemnym obiektywie czasy spadną na łeb, na szyję... a przy dłuższej ogniskowej... hmmm. Zawsze możesz ratować się maksymalnym podbiciem czułości, ale wiadomo czym to skutkuje. Ja bym na Twoim miejscu dokładał i brał szkło ze stabilizacją.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Zdecydowanie bierz ze stabilizacją! Argumenty koledzy przedstawili wyżej.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

To takie pytanie nie wprost, czy warto na tym oszczędzić...
    Ja przychylam się do opinii poprzedników, że zdecydowanie nie warto.
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

Ze stabilizacją na pewno będzie wygodniej, ale czy będą lepsze zdjęcia, to zależy wyłącznie od Ciebie
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Uprawnienia umieszczania postów