Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie Co robic? D90 + 4 obiektywy

Witam,

Wlasnie wrocilo do mnie body D90 z kalibracji.
    Niestety, problem ten sam, czyli ostre wlosy z tylu glowy, a mydlana twarz => porazka i strata nerwow przy kazdym ujeciu, ktore wstepnie przynosi radosc. Ehhh.... tylko sie powiesic
    Generalnie problem polega na tym, ze w zaleznosci od odleglosci od obiektu (przy tej samej ogniskowej) pojawia sie bardzo mocny BF. Jak jest blisko, to jest idealnie, im dalej, tym gorzej. Rece opadaja, ze taka sytuacja w ogole ma miejsce na sprzecie jednej firmy - dlatego tez nie kupowalem Sigm, Tamronow itp, aby tego uniknac.

Nie chcialem wysylac wszystkiego na Postepu w obawie (czytajac opinie), ze i tak nie przetestuja wszystkiego, a obiektywy moga nie wrocic w takim stanie, w jakim byly. Tak na marginesie, to serwis chyba sie zmienil, bo wszystko zajelo tydzien czasu (kalibracja), a kontakt bardzo szybki i mily - sami zadzwonili po zapytaniu przez maila.

Stoje przed dylematem, czy wysylac wszystko (10-24, 50/1.4, 24-70, 70-300 + D90) na Postepu, czy do Fixation. Wszystko na gwarancji.
    I tak ciezko mi sie na to zdecydowac, ale co zrobilibyscie na moim miejscu?

W miedzyczasie (kilka minut temu) wyslalem prosbe o dostep do grupy Silesia - moze sie znajdzie ktos z innym body i dzieki temu da sie znalezc bledne ogniwo. Przetestowaloby sie na miejscu wszystkie obiektywy i juz.
    Z drugiej strony, moze i tak trzeba bedzie kalibrowac wszystko pod body? Tyle mozliwosci, ze rece opadaja.

Ok, koniec wylewania zalow, prosze Was o odpowiedz
    Jarek
    Ostatnio edytowane przez Ratel ; 23-06-2010 o 17:42

Domyślnie

Czegoś nie chwytam...
    Kalibracja polega na "dostosowaniu" puszki do obiektywu. Konkretnego obiektywu. Czyli jeżeli są 4 słoiki, a skalibrowano pod jeden, to reszta i tak w tym momencie może nawet działać gorzej niż poprzednio.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Ja wlasnie oddalem swoje body do kalibracji - d300s.
    Rowniez zanioslem obiektywy ale byly to 50 i 85 wersje D AF (bez silniczka).
    Dowiedzialem sie jednej rzeczy - moze to ci rowniez pomoze.
    Okazuje sie - wypowiedz serwisu - ze nie kalibruja oni obiektowow w wersjach AF (bez silnika) a jedynie AF-s oraz oczywiscie body.
    Zobaczymy jak wroci body z kalibracji to dam znac.
    JEdnakze moze to ze masz 4 sloiki i wszystkie AF-S to moze powinienes dac rowniez sloiki do kalibracji - np. Sigma kalibruje obiektywy pod body.

I pytanie do wszystkich - czy faktycznie nie kalibruje sie obiektywow AF ?
    Nikus DeTrzysta'S i szklarnia z owocami Sigmusia i Nikusia oraz malutkiej Tokinki - do tego blyszczyk na 9setce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prezio Zobacz posta
    Taką też informację uzyskałem od Fixation, zatem chyba faktycznie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

To z tego wynika ze jezeli ktos ma FF/BF na obiektywie AF to ma problem z body.
    Jednakze u mnie bylo cosik dziwnego
    Na 50/1.4D w mikro kalibracji na d300 mialem +8
    a dla 85/1.8D mialem +20 i jeszcze byl FF
    Pytanie z czego tak duza roznieca - z drugiej strony to jest mikrokalibracja wiec przy roznicy 35 mm - moze jest taki rozrzut.
    Nikus DeTrzysta'S i szklarnia z owocami Sigmusia i Nikusia oraz malutkiej Tokinki - do tego blyszczyk na 9setce

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Taką też informację uzyskałem od Fixation, zatem chyba faktycznie.
    Wiec do czego sluza "washers" (cieniutkie blaszki) w obiektywach rowniez tych bez AF-S i sekcje BF/FF adjustment w manualach serwisowych.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Wiec do czego sluza "washers" (cieniutkie blaszki) w obiektywach rowniez tych bez AF-S i sekcje BF/FF adjustment w manualach serwisowych.
    Nie mam pojęcia, ale skoro są informacje o tym, że obiektywów bez silnika nie kalibrują dwa oficjalne serwisy Nikona, to znaczy, że nie kalibrują, nie mam zamiaru wysyłać szkła i płacić za coś co i tak nie zostanie zrobione lub zostanie zrobione nie tak jak powinno.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prezio Zobacz posta
    Zastanawia mnie jak w Fototechnice w Gdansku skalibrowali mi Tamrona 17-50 z AF.....roznica jest widoczna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Czegoś nie chwytam...
    Kalibracja polega na "dostosowaniu" puszki do obiektywu. Konkretnego obiektywu. Czyli jeżeli są 4 słoiki, a skalibrowano pod jeden, to reszta i tak w tym momencie może nawet działać gorzej niż poprzednio.
    Nie do konca - kalibruje sie body wg. specjalnych parametrow zawartych w standardzie danego modelu - nie do konca pod obiektyw. Pozniej obiektyw powinien byc skalibrowany pod body - jak widac tylko wersje AF-S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Czegoś nie chwytam...
    Kalibracja polega na doprowadzeniu układu AF do 0 czyli wartości fabrycznych. Kalibrowanie body pod obiektyw to skończony kretynizm, kalibrujesz i co nie zapniesz już innego szkła?
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów