Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Bocianek

Domyślnie Bocianek

Ładnie się ustawił, zrobiłem co mogłem (potrafiłem)...
    Zapraszam do komentowania

+odlot jako bonus:
    d300s t1750vc 35/1.8 70-300vr sb900 o55xprob wężyk

Domyślnie

Na jakims ISO to robiłeś? Ziarna, a ziarna...;/
    Bonus jako moment jest bardzo dobry

Możesz podac parametry z Exif-a?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TMB Zobacz posta
    Na jakims ISO to robiłeś? Ziarna, a ziarna...;/
    Bonus jako moment jest bardzo dobry

Możesz podac parametry z Exif-a?
    Proszę bardzo:
    d300s+70-300vr
    1.
    ISO: 400
    Ekspozycja: 1/800 s
    Przesłona: 7.1
    Ogniskowa: 300mm
    Użyta lampa błyskowa: Nie
    2.
    ISO: 400
    Ekspozycja: 1/400 s
    Przesłona: 7.1
    Ogniskowa: 300mm
    Użyta lampa błyskowa: Nie

Domyślnie

wszystki puszki DX na iso400 nieźle szumią. D300 sieji i tak mniej niż najnowsze konstrucje canona. Problem w tym że trzeba nad tym szumem zapanować. Dla mnie to ziarno nie przeskadzam natomiast kolory i WB są dla mnie "zagdkowe" Powodem jest pewnie m.in. czas jaki wybrałeś do zrobienia tego zdjęcia. Do tego ta pora ewidentnie niebardzo nadaje się do fotografowania w kontrze - bo kontrasty są jednak za silne
    Poza tym; miałeś sporą odległość, 2. plan jest dość wyraźny. Więc lepiej ustawić się na takiej wysokości względem fotografowanego stwora żeby nie ciąć go jakoś bardzo wyraźną linią.
    Kolejna sprawa - fotografowałeś jednego z największych polskich ptaków do tgo stojącego na pieńku; fotografowanie go "z góry" w pewnym sensie nowatorskie, ale niespecjalnie efektowne Gybyś zdecydował się obniżyć perspektywę, linia krzaczorów zeszłaby poniżej boćka, cała GO rozłożyłaby się całkiem inaczej. Poza tym na jedynce kadr jest za ciasny ten dół celowo ciąłeś ? czy tak wyszło ?
    Bonusa nie widzę, ale 1 i 2 są dla mnie zdjęciami które powinieneś zostawić tylko po to, żeby spoglądając na nie co jakiś czas, zauważać kolejne błędy. To też jest forma edukacji.
    Powodzenia w kolejnych podchodach
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Bardzo dziękuję za edukacyjny i wyczerpujący komentarz nie pozostaje mi nic innego jak ćwiczyć...
    Pozdrawiam

Domyślnie

ja polece focic z -0,7ev w raw na pomiarze punktowym... potem w acr ekzpozycja na +0.7... suwaczek "odtwarzanie" w prawo... tak az zniknie biały trojkacik na histogramie po prawej stronie i masz foto bez przepalenia ...przy wyostrzaniu dodatkowo odszumianie w prawo... a jak starsza wersja PS'a to po wczytaniu do PS'a przeleciec tu i ówdzie blurem i gra gitara i jeszcze w acr ocieplic WB i jest git
    pozdro

Domyślnie

mądrze kolega prawi Horgh - Zrób tak i pokaż efekty; przyznam, że ciekawi mnie jak to wyjdzie...

Domyślnie

Dzięki lortek!

Z pewnością tak spróbuję pofocić
    Jeszcze zamieszczę jedno (z większej odległości, ale postarałem się ocieplić i mniej drastycznie wyostrzyłem, no i żadne linie boćka nie tną):

Uprawnienia umieszczania postów