Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie formatowanie karty

Witam!
    Mam kartę 8 GB. Usuwanie zdjęć z zapełnionej karty w aparacie trwa dosyć długo, natomiast formatowanie karty czyści kartę bardzo szybko dlatego stosuję tę formę usuwania zdjęć. Czy częste formatowanie karty skraca jej żywotność?
    Pozdrawiam.
    Nikon D90+AF-S DX VR 18-300 f/3.5-5.6G+AF-S 50 f1.4G+SB900

Domyślnie

Hej, wręcz przeciwnie: usuwasz wszelkie foldery, podfoldery i inne śmieci. Jednym słowem, jest ok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jepa Zobacz posta
    Witam!
    Mam kartę 8 GB. Usuwanie zdjęć z zapełnionej karty w aparacie trwa dosyć długo, natomiast formatowanie karty czyści kartę bardzo szybko dlatego stosuję tę formę usuwania zdjęć. Czy częste formatowanie karty skraca jej żywotność?
    Pozdrawiam.
    He... Formatowanie w przypadku kart pamięci, to nic innego jak zamazanie tabeli alokacji plików FAT. Jest to proces szybki i bezpieczny dla nośnika. Bezpieczny pod warunkiem, że robimy to świadomie
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Formatuj śmiało, kiedy Ci tylko pasuje.

Byle świadomie, bo możesz sobie narobić kłopotu...

Ale to już inna bajka.
    tedd
    D cośtam + stos szkła, metalu i innego badziewia
    www.fotopodhale.net

Domyślnie

Sześć lat formatuję karty i nigdy nic się nie przydarzyło. Szybciej karta ląduje w głębokich zakamarkach szuflad, bo jej pojemność po paru latach staje się śmiesznie niska.

Domyślnie

Można powiedzieć, że formatowanie wydłuża żywotność, bo nie "orasz" tak karty.
    Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

tak podczas zgrywania kart z sobotniego ślubu sobie siedzę i przypomniało mi się jak kumpel wielce zdziwiony pytał mnie kiedyś: to ty formatujesz karty na kompie a nie w aparacie...??!! więc odświeżę.
    Dla mnie to wygodniej bo od razu po zgraniu z backupem formatuję kartę na świeżo i nie tracę dodatkowo czasu na niepotrzebnym wkładaniu do aparatu, no i slot bezpieczniejszy . Pytanie teraz do znawców tematu: czy jest jakaś różnica w formatowaniu kart poprzez komp vs aparat?? Dodam jeszcze, że zdarzyło mi się odzyskiwać dane z formatowanej (za pomocą komputera ) karty i bez problemu przy pomocy programiku Sandiska dało radę.

Domyślnie

Teoretycznie format to format i gdziekolwiek się go zrobi powinien być taki sam, ale moje wieloletnie doświadczenia wykazują, że format w komputerze czymś się tam potrafi róznić i w pojedynczych przypadkach taka karta jest niewidoczna w aparacie i wymaga ponownego sformatowania tamże.
    tedd
    D cośtam + stos szkła, metalu i innego badziewia
    www.fotopodhale.net

Domyślnie

No też bodaj dwa razy mnie się zdarzyło w tańszych sandiskach, mam takie dwie karty, ale one właśnie nowe też dostały komunikat iż karta niewłaściwa, czy jakoś tak?

Domyślnie

Co do formatowania, to powinno się to robić w aparacie, to nie prawda, że każde formatowanie jest takie samo...

Wprawdzie teoretycznie aparat _powinien_ formatować tak jak komputer ale już nie raz i nie jeden miał z tym problemy, po czym okazywało się, że sformatowanie karty w aparacie rozwiązywało problemy z błędami odczytu czy wolnym działaniem.

Kiedyś się nad tym zastanawiałem i można to wytłumaczyć chociażby stosowaniem przez aparat niestandardowych albo po prostu jakichś określonych jednostek alokacji...

Także polecam formatować w aparacie. Jeśli ktoś ma wiele małych kart zamiast kilku dużych i po zgraniu zdjęć mu się nie chce ich formatować, warto sobie wyrobić workflow taki, żeby zawsze pakując kartę do aparatu automatycznie ją formatować.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów