Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie ładowarka samochodowa do D90

Witam
    Jaką ładowarkę zasilaną z gniazda zapalniczki 12V polecilibyście do ładowania akukulatorków EN-EL3e?

Domyślnie

Kup przetwornicę 12V-220V (tzw. inverter) do zapalniczki samochodowej.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Dokładnie tak jak poprzednik mówi... kup przetwornicę.
    Jest bardziej uniwersalna.

Domyślnie

Brałem pod uwagę takie rozwiązanie ale może ktoś używa godnej polecenia ładowarki na 12V?

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Mam taką:
    http://www.allegro.pl/item1082207332...er_jakosc.html
    ładuje nieźle, lekka, może w wykonaniu delikatniejsza niż nikonowska, lecz po naładowaniu akumulatora tą ładowarką, akumulator ma jak gdyby większą pojemność. Na aku robię ok. 1/3 - 1/2 więcej zdjęć (D80) niż na tym samym aku ładowanym na ładowarce standardowej nikona. Odnoszę wrażenie iż ładowarki nikonowskie nie doładowują akumulatora.
    Może przetwornica jest jakimś rozwiązaniem, lecz jest to dodatkowy kawałek mydelniczki, która też coś waży, większy pobór prądu z akumulatora samochodu niż przy rozwiązaniu powyższym.
    Poza tym przetwornica nie zawsze daje na wyjściu poprawne napięcie sinusaoidalne + dodatkowe harmoniczne, więc nie wiadomo jak się zachowa układ przetwarzania w ładowarce nikonowskiej zasilanej z przetwornicy.
    Ostatnio edytowane przez wist ; 23-06-2010 o 21:26

Domyślnie

no tak, całkiem niedrogie rozwiązanie mojego problemu, tylko w opisie podano, że obsługuje akumulatory EN-EL3 a nie EN-EL3e, obawiam się czy ładowanie tych ostatnich za pomocą ww. ładowarki nie wpłynie na nie w jakiś sposób negatywnie. Znalazłem jeszcze taką: http://www.allegro.pl/item1086915714...a_en_el3e.html - może ktoś użytkuje i ma jakieś spostrzeżenia, chodzi mi o ładowanie oryginalnych EN-EL3e

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

"lechtom"
    Podałem Ci typ ładowarkę z której korzystam. Sprzedawca podawał większą ilość akumulatorów, które ona obsługuje. Jeśli ładuje en-el3 to i będzie ładowała en-el3e. Różnic w ładowaniu tych aku nie ma. W/g mnie druga sensowna oferta to ten typ
    http://www.allegro.pl/item1080719471..._sklep_gw.html
    Sam nad nią zastanawiałem, gdyż nieraz trzeba mieć rezerwę, którą można zostawić dla swych potrzeb w innym miejscu. Oferta foto-tipa może cenowo atrakcyjna, lecz nie wiem jak ciężki aku będzie w tej ładowarce trzymał się przy delikatnym systemie mocowania w gniasku 220 V.
    Ostatnio edytowane przez wist ; 24-06-2010 o 19:22

Domyślnie

"wist"
    Od jak dawna ładujesz swoje akumulatorki tą ładowarką? Jak długo trwa ładowanie całkiem rozładowanego akumulatorka?

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Stosuję tą ładowarkę gdzieś od roku. Czas ładowania ok 3-4 godz. podobnie jak ładowarką nikonowską. Jedyna uwaga to ta, iż po ładowaniu tą ładowarką robię na aparacie ok 25-40% zdjęć więcej. Nie zauważyłem poza tym jakiś różnic innych w pracy akumulatorów, a mam 3 różnych producentów.

Domyślnie

Jaką masz tę nikonowską ładowarkę bo moja nikonowska ładuje oryginalne i alternatywne w ok. 2 godziny?

Uprawnienia umieszczania postów