Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie D90 Problem z wizjerem

Witam!
    Tydzień temu kupilem w koncu Nikona D90 z objektywem 18-105. Wszystko bylo by super bo aparat jest rewelacyjny gdyby nie pewien szczegol. Na samym poczatku w wizjeze wyswietlaly sie wszystki informacje tak jak powinny. 2 dni temu po zgraniu zdjec na kompa (ew. kilka zdjec pozniej) ten dolny pasek z informacjami tak jak by sie zablokowal Wyswietla tylko ikonke blokady blysku, blokady ekspozycji, cztery "8" i litere F. Te znaki swieca sie caly czas gdy aparat jest wlaczony ale czasami zdaza sie ze niektore elementy tego "krzaka" bledna. Aparat resetowalem wyciagalem baterie, karte pamieci, odpinalem obiektyw i nic. Macie moze jakies pomysly czy czeka mnie odeslanie tygodniowego aparatu do serwisu
    ps Jak jest z gwarancja europejska? Nikon Polska ja uznaje?

Domyślnie

Chyba uznaje. Tylko z amerykańską są problemy. Ja tam widzę tylko serwis, w takim wypadku.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

o ile pamiętam na body jest Europejska więc w całej europie a szkła na cały świat
    http://rafalec.digart.pl/
    Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin

Domyślnie

Po 1. z amerykańską gwarancją nie ma problemu, mam szkło ze stanów i kalibrowali mi je na gwarancji.
    Co do D90 to tak z ciekawości jak zgrywasz foty to przez czytnik czy podpinasz aparat do kompa?
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Przeciez Rafalec napisal, ze szkla na caly swiat a body europejskie...
    D90|N18-105VR|N50mm f/1.8

Domyślnie

Zgrywalem przez kabel pierwszy raz bo aparat mam dopiero od tygodnia ale wydaje mi sie ze to nie mialo zadnego polaczenia z ta awaria, ot taki przypadek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiekfu Zobacz posta
    Zgrywalem przez kabel pierwszy raz bo aparat mam dopiero od tygodnia ale wydaje mi sie ze to nie mialo zadnego polaczenia z ta awaria, ot taki przypadek.

To Ci sie tylko tak wydaje.
    Droga ta nauka...
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

To po co Nikon daje kabel do laczenia sie z komputerem?

Do serwisu odeslac samo body czy obiektyw tez musze im wyslac?

Domyślnie

Aparat ma swoje zasilanie komputer ma swoje i jak się spina jedno z drugim to występuje różnica potencjałów czy prądy błądzące czy jak to się tam nazywa. Nie jestem elektronikiem ale coś takiego słyszałem, w każdym razie bezpieczniej przez czytnik.

Do samochodów dodają klucz do kół co nie znaczy ze odkręcając śruby ich nie pourywasz.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiekfu Zobacz posta
    To po co Nikon daje kabel do laczenia sie z komputerem?

Do serwisu odeslac samo body czy obiektyw tez musze im wyslac?

Aparat można łączyć z komputerem, ale sprawdzonym i sprawnym. Poza tym (ponieważ po wyłączeniu aparatu napięcie na kablu i tak zostaje - chyba, że usuniesz baterię) to wyłączyłbym komputer przed podłączeniem aparatu.

Nawet jak stwierdzisz: " No, zdarzyło się, port USB miałem walnięty !" itp. - to i tak Cię to nie ratuje. Nikon zakłada w domyśle, że sprzęt jest sprawny na 100% - a w rzeczywistości różnie bywa. Mierzyłeś napięcie na tym gnieździe USB - pewnie nie. Ja mam już któryś z kolei aparat cyfrowy, złożyłem wiele PC-tów a do tej pory ani razu nie podłączyłem żadnego aparatu do USB w PC - myślę, że parę groszy zaoszczędziłem.

Ostatnia rzecz: lepiej wysyłaj przez sklep - wtedy na gwarancji jest komplet i ten komplet trzeba wysłać. Dzięki temu masz 2 lata a nie rok gwarancji.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 23-06-2010 o 21:24
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów