Szukaj
Specem nie jestem, ale mz konwersja troche zbyt szara...
Gdyby mial wybierac od strony kadrowej, to raczej 1, bo na 2 przeszkadzaja mi trawy, glownie w prawej czesci kadru...
Mnie też pierwszy kadr podoba się bardziej...ale:
- wyczyść matrycę
-pierwszy kadr obciachałbym 3-4 cm z lewej - ona niczego nie wnosi, a ładniej zaprezentowałby się stateczek
-w drugim kadrze można by się pokusić o rozmycie tła i wtedy te trawy do spółki z łódeczką by zyskały, a zamek stałby się tłem...tymczasem nie bardzo wiadomo co jest tematem zdjęcia.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Ja odwrotnie uwazam, ze pierwszy kadr jest trochę niezrozumiały. Własciwie to zupełnie nie wiem co przedstawia. Jakąś barkę, ruiny, popowodziowe smieci ?
W tle jakis szczątek wiezy,która może być w Malborku, ale moze i w Pacanowie.
Zatem cała kompozycja zdecydowanie za skomplikowana, równiez przez tak szeroki kąt obiektywu.
Druga fotka jest zdecydowanie bardziej z sensem, ale:
a/ jezeli juz w konwencji dużej głebi ostrości - to postarałbym tak dobrac odległośc łódki od obiektywu i ogniskową, aby poszczególne plany rozłozyły sie bardziej równomiernie (łodka oddaliła sie od fotografa)
b/ w zasadzie dałbym kolor, nie ma tu jakiejs sczególnej przesłanki za cz-b
c/ a jezeli juz musi byc tak, to jednak postarałbym sie powalczyć z tą konwersja, bardziej skontrastować, wydobyć szczególy, zaakcentować światłem wybrane fragmenty fotki...
I'm not always right, but I'm never wrong...
Panowie, dziękuję bardzo za uwagi! Słuszne zresztą.
Zatem poszedłem z innym ujęciem w takie coś i nie wiem, czy udało mi się wypośrodkować Wasze uwagi:
3.
Dwójka bardziej kadrowo mi się widzi.Pion jak dla mnie zbyt się świeci
.
No dóbra.
Będziem się starać na przyszłość z moim aparatem i komputrem sprostać Waszym. koledzy, wymaganiom.
Skontaktuj się z nami