Szukaj
zastanów się kiedy zamortyzujesz D700 a kiedy D3s i ilu zleceń ewentualnie nie wykonałbyś nie mając d3s a "tylko d700". Jeśłi piszesz o ślubach/zeleceniach - to jest biznesowe podejście do zakupu aparatu.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Kurcze ostatnio coraz bardziej zastanawiam się czy takie wątki mają sens....jak ktoś ma 16.000 i chce je wydać a przynajmniej zastanawia się to chyba kompletnie nie wie czego chce.... Skoro piszesz, że D300s Ci wystarcza, z drugiej strony piszesz, że lubisz plastykę 5d to czemu nie myślisz nad D700.... szkła które masz to mało moim zdaniem. 50 f1.8 jest dobra myślę dopiero od 2.8, brakuje Tobie jasnej portretówki...pytanie jakie zdjęcia robisz, bo jeżeli potrzebujesz ISO 128000 to bierz D3s, jeżeli nie to zastanów się czy nie będzie Ci brakowało tego co teraz nazywasz 200mm f2.8 bo zrobi Ci się z tego obecne...jakieś 135mm. Pytanie czy używasz skrajnych punktów AF, jeżeli tak to nie będzie ich w FX....Zastanów się i sam podejmij decyzję. nikt nie powie Ci ....albo nie, ja powiem kup D700 i dokup za zaoszczędzone pieniądze 85mm f1.4, zamień 50 f1.8 na f1.4G i będziesz mega zadowolony...naprawdę!!...ale takich zdań jak moje tudzież kompletnie innych możesz dostać tu dużo...a czy to Tobie pomoże w wyborze...
Bardziej sensownym zakupem jest na pewno d700 + super szkło/szkła + ew. grip, ale jeżeli weźmiesz pod uwagę, że jak kupisz d3s pewnie przez 3 lata będziesz miał spokój, natomiast po kupnie d700 po kilku miesiącach pewnie pojawi się jego następca, a po 1.5 roku następna puszka jednocyfrowa i znowu myślenica o zmianie (:
Oczywiście zmiana nie będzie konieczna, bo d700 dalej będzie super, ale jak wszyscy zaczną zmieniać i pisać jaki z d700 jest rzęch...
Chyba po prostu trzeba sobie zadać pytanie: czy zajmuję się fotografią przede wszystkim zawodowo i staram się zarobić możliwie jak najwięcej, a przy okazji cieszyć się swoją pracą,
czy
bardzo chciałbym mieć fajną zabawkę, mieć super komfort podczas fotografowania, a żeby nie wyjść na piotrusia pana i żeby nie zagłodzić ew. rodzinki przy okazji zarabiać.
ps. czy na prawdę tych kilka ujęć, które wyjdą dzięki niezawodności d3(s), a przy d700 nie, jest warte tyle pieniędzy?
(piszę o ślubach, np. w sporcie różnice są już większe),
będą następne kadry...
ps. nie mówię, że nie należę do grupy 2.
a, i jeszcze takie porównanie mi się nasunęło: czy taksówkarz kupi samochód za pół miliona, bo mu będzie się wygodniej pracowało?
Pewnie niejeden kupi, chociażby ze względu na docelowego klienta z grubszym portfelem, ale chyba większość wybierze coś tańszego...
Więc jeśli jesteś fotografem z wyższej półki / chcesz nim być i masze realne szanse i Twoje stawki pozwalają Ci na takie inwestycje - nad czym się zastanawiać?
"Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm
no np na niskim iso między d700/d3 w trybie dx a np. d300/d300s nie widzę. Kolega pisał o plastyce 5d i do tego się odnosiłem - nie czytaj wyrywkowo. Wszyscy piszą o magii 5tki, a np. 50D już nie jest magiczna bo to crop i nie załapuje się na to co plastyczne w jasnych stałkach na pełnej dziurze - normalne chyba nie. Wiem, wiem zaraz poleci na mnie lawina ,że w 5d to kolory, półtony i sratytaty, a nikon w żółtym świetle daje żółty zafarb itd... , tak bez końca.
Ostatnio edytowane przez wywar ; 17-06-2010 o 07:27
Banding na wysokim ISO. W D3s nigdy nie zauważyłem. W D700 - owszem
Z6, Z50
wez d3s, nie sluchaj innych, sami nie maja to i tobie poskapia.
masz najwyzszy model pod DX to wiesz jaka roznica jest miedzy d90 i reszta stawki.
to samo bedzie z d3s i innymi.
tak samo przed zakupem d330s pewnie ci doradzali kup d90 i szkla, po co ci... a kupiles d300s i wiesz ze jest git, wiesz czego chcesz.
ja mam d90 i jestem zadowolony bo wiecej mi szkoda wydac a w tej cenie to najlepszy wybor, choc 550d teraz wydaje mi sie ciut lepszy.
D90, 18-105VR, 35 1.8, 85 1.8, S70-300 APO II, Metz 48
Radzę to dobrze sprawdzić przed zakupem. Ostatnio znajomy kupował sobie lustrzankę z kitem i jakąś torbę. W każdym razie wyszło mu ponad 3 tys. W EuroRtvAgd nie było problemu z ratami 30x0% - wyszło mu trochę ponad 110 zł za każdą ratę. Ale uwaga! Do każdej raty należało wykupić ubezpieczenie, które wynosiło 0,3 wysokości raty!, czyli dodatkowe trzydzieści kilka złotych. W sumie więc wydałby na aparat o jakieś 30% więcej czy mówiąc innym językiem - wziąłby kredyt oprocentowany na ok. 30% na ten sprzęt. Więc warto się na pewno dowiedzieć o tym wcześniej.
Dowiedział się o tym dopiero w punkcie kredytowy w EuroRtvAgd. Oczywiście od razu zrezygnował i poszedł do innego sklepu![]()
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 17-06-2010 o 12:53 Powód: lit.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Skontaktuj się z nami