Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie "Stałoogniskowy" dylemat

Witam,

Po zakupie 50 1.4 G chcę pozbyć się S50-150 HSM II, gdyż przestała mi odpowiadać jakość uzyskiwanych z niego zdjęć. Myślę o substytucie dla niego w postaci obiektywu stałoogniskowego. Najbardziej dla mnie odpowiednim kompromisem byłaby 105 f2.8 G VR. Problem jednak w tym, że jest to obiektyw do makrofotografii, a ja głównie fotografuję ujęcia dynamiczne (trochę sportu, dzieci w ruchu). Lubię również gdzieś z oddali fotografować swoje maleństwo. Testowałam N85 1.8, ale jest to dla mnie trochę za krótka ogniskowa i niestety nie satysfakcjonuje mnie szybkość tego szkła. Czy warto zatem kupować szkło stricte przeznaczone do makrofotografii i wykorzystywać je do amatorskiej fotografii reportażowo - portretowej? W końcu ma wbudowany SWM, więc być może nadaj się również do takich celów? Co sądzicie?
    Fotografuję na co dzień Nikonem D90.
    Zależy mi na szybkim szkle, więc niejako z założenia odpada świetny podobno Tamron 90 2.8.

Z góry dziękuję za Wasze sugestie,

Domyślnie

A cos klasy 70/80-200/2.8? Moze slynny 180/2.8?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    A cos klasy 70/80-200/2.8? Moze slynny 180/2.8?
    Pokochałam stałki . Świetny N180 2.8 to jednak trochę za dużo jak dla mnie pod DX. Zresztą jak przejrzałam sobie swoje zdjęcia pod kątem ogniskowej, to średnia wyszłaby pewnie gdzieś około 120 (120 X 1.5 czyli 180). Dobrym kompromisem byłby zatem wspomniany 105.

Domyślnie

Jesli cena nie zwali z nóg, to ideałem będzie 105/2DC. Bardzo ostry, jasny, doskonała ogniskowa w duecie z 50-tką
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Jesli cena nie zwali z nóg, to ideałem będzie 105/2DC. Bardzo ostry, jasny, doskonała ogniskowa w duecie z 50-tką
    Dziękuję za Twoją sugestię.

A jak oceniasz jego szybkość?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BasiaKasia Zobacz posta
    A jak oceniasz jego szybkość?
    Pozytywnie. Bardzo poztywnie. To konstrukcja z wewnętrznym ogniskowaniem tylną grupą i jest napradę szybki. Niewiele ustępuje AF-Som. Do dzieciaków, akcji itp - jak najbardziej. A funkcja Defocus Control - nieoceniona.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    funkcja Defocus Control - nieoceniona.
    Przepraszam, że się wtrącę - a co to jest za funkcja? Tak w praktyce.
    Nikon + Nikkory + Lampa + reszta gratów w ciężkiej torbie = i tak mało czasu na wszystko...

Domyślnie

Tak w praktyce to możesz sobie najechać na poszczególne przesłony / ustawienia DC w linku poniżej:

http://www.photozone.de/nikon--nikko...report?start=2
    135 | DX | 35mm | 90mm | Nikon 1 | 18.5mm

Domyślnie

Jak byś chciała jakieś konkretne sample mogę wykonać. Ostatnio kupiłem to szkiełko i jestem zachwycony. Chodzi oczywiście o 105 DC

Domyślnie

Przy zakupie 105 2 DC koniecznie sprawdź konkretny egzemplarz. To szkło lubi przypadłość BF/FF. Na pełnej dziurze ostrzejsze od 2,8 24-70 Nikkor. Ale, jest miękkie, ładnie rozmywa, to wybór dla świadomego "poszukiwacza". Lubi przepalić w pełnym słońcu, dosyć trudne w opanowaniu, ale ma to "coś" Potwierdzam, AF jest szybki.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów