A ja potwierdzam, że trzeba sprawdzić szkło u mnie +18 i sądzę, że nie ma szans znaleźć tego szkła które będzie pracować bez korekty chyba że w grę wchodzą analogi wtedy ponoć jest ok
Szukaj
A ja potwierdzam, że trzeba sprawdzić szkło u mnie +18 i sądzę, że nie ma szans znaleźć tego szkła które będzie pracować bez korekty chyba że w grę wchodzą analogi wtedy ponoć jest ok
marcin_G, Fear, Mysz – bardzo dziękuję za Wasze sugestie. Spore wrażenie zrobiło na mnie to szkło, a funkcja kontrolowanego rozogniskowania obrazu na pewno dodałaby zdjęciom fantastycznego uroku. Chyba sobie sprawię to cacko, choć cena też robi wrażenie. Boję się również o BF/FF. Czy tego typu przypadłości dają się jakoś skorygować? I czy przypadkiem koledzy z Postępu nie popsuli by mi jeszcze bardziej tego szkła?
Na pewno jednak sprzedaję swoją sigmę i przymierzam się pomału do zakupu 105 f/2D. Po głowie chodzi mi jednak jeszcze cały czas 105 f/2.8 G VR. To chyba też jest porządna robota Nikona (z racji SWM jest pewnie szybszy i ma stabilizację, co dla mnie jest pewnym atutem), a dodatkowo 1000 złotych zostaje w kieszeni. Czy optycznie i do zastosowań, o których wspominałam wcześniej w/w obiektyw naprawdę nie może konkurować z 105 f/2DC?
Tak czy inaczej zaraziliście mnie pięknym szkłem i chyba nie znajdę lekarstwa, by się z tej choroby wyleczyć.Dzięki
wysłanie 105 DC do serwisu nie da praktycznie nic, bo to szkło na śrubokręt, a tylko AF-Sy dają się "kalibrować"
Niekoniecznie, tu masz mozliwość rozmycia frontu lub tła o zadaną wartość, czyli masz np FF, lekko go zamykasz i dajesz rozmycie F (front) np 2-2,8. Wtedy trafia z ostrością w punktMój egzemplarz ma niewielki FF i co jest nieco kuriozalne na przesłonie 2,0 jeśli dam F2 trafia w punkt nie tracąc ostrości. Kapryśne szkło, nieco aberuje, ale moje ulubione
![]()
D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.
tu ciekawa propozycja:
http://www.allegro.pl/item1082731345...cro_makro.html
W prawdzie bez VR i ED, ale za to w rozsądnej cenie, z popularnym gwintem 52 mm i szkło zupełnie bezawaryjne
Nikoniarz-majsterkowicz
Tu jest sporo wolniej z AF. O problemach z FB/FF w tym modelu obiektywu nie słyszałem. Ale optycznie bardzo zacny (jak w zasadzie wszystkie Micro-Nikkory)
Nikoniarz-majsterkowicz
Skontaktuj się z nami