Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_G Zobacz posta
    Złośliwiec :P
    Poprawione.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

wow, dziękuję za tak szybkie i liczne odpowiedzi

jeżeli chodzi o lv i kręcenie filmów to nie zamierzam korzystać z tych funkcji, uważam je za bezsensowne, lustrzanka to aparat do wykonywania fotografii, a nie cykania fotek, no nie?

myślałam o cenach d5000 2595zl(fotoplus) a 500d 2990zł(rtv euro agd), ale w sumie faktycznie różnica jest dosyć mała (d90 fj 3349zł - obstawiłabym ten sklep ze wzgl na odbiór osobisty) i kurczę..
    chyba mnie przekonaliście
    a szczególnie to zdanie
    Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    skoro już 2 lata fotografujesz lustrem trzeba iść do przodu.

zaczęłam czytać różne recenzje d90 i byłam zachwycona, ludzie piszą głównie o tym o co mi chodzi - szybki af i małe szumy, ale.. po przejrzeniu forum jestem trochę przerażona tymi licznymi błędami i problemami, mam wrażenie jakby szansa trafienia na trefny model wynosiła 1/2.. niektórzy piszą, że nowe/prawie nowe aparaty już nawalają i to w wielu przypadkach bardziej uciążliwie.. nie mam ochoty wydawać takich pieniędzy na aparat z którego nie będę się mogła cieszyć pełną gębą czy jednak ta wadliwość jest trochę przerysowana? ale chyba zaprzeczyć nie można, że jest wyjątkowo dużo egzemplarzy sprawiających problemy w porównaniu do innych modeli..
    Ostatnio edytowane przez elaine ; 14-06-2010 o 23:13

Domyślnie

Napisała Elaine
    czy jednak ta wadliwość jest trochę przerysowana? ale chyba zaprzeczyć nie można, że jest wyjątkowo dużo egzemplarzy sprawiających problemy w porównaniu do innych modeli..
    To nie prawda. Tych aparatów jest stosunkowo dużo w użytkowaniu i podobnie jak inne,one też
    mają usterki ani więcej ani mniej. Na forum jest to widoczne,gdyż każdy szukający porady czy pomocy,
    zwraca się w pierwszym odruchu,właśnie tutaj.
    Możesz zrobić doświadczenie,obrać sobie dowolną markę samochodu,potem wejść na forum użytkowników
    tego auta i jeśli Twoja wiedza na temat aut nie będzie dostateczna , to tego samochodu już nie kupisz.

Też proponuję D90 plus 18-105,ten aparat można porównywać z Canonami dwucyfrowymi.
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniela Zobacz posta
    Kilka miesięcy temu zastanawiałam się czy kupić Canona 500D czy Nikona (w grę wchodził D5000). Gdy specjaliści zaproponowali mi w sklepie szkła do Canona (każde od 2000 do 3000), to się gwałtownie obudziłam z wrażeniem, że producent nie ma względnie dobrej i taniej oferty dla amatorskiego odbiorcy. Wybrałam Nikona.
    Dokładnie! Niedawno stałem przed wyborem D5000/500D/550D. Jednakże warto przejrzeć wybór szkieł z segmentu amatorskiego! Co z tego że Canon ma legendarne Lki jak w szkłach do 1000PLN nie ma praktycznie nic... Ma co prawda 50 1.8 ale też jest gorsza (choćby jakościowo) od 50tki Nikona. Dalej - w Nikonie do 1000PLN mamy dobry 18-105vr i bezkonkurencyjny w swoim przedziale cenowym 35 1.8 - razem tworzą świetny zestaw dla amatora, ciężko o taki zestaw w Canonie w jakichś ludzkich pieniądzach. Z tym że skoro to już jest Twoje kolejne lustro to zdecydowanie zamiast D5000 brałbym D90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elaine Zobacz posta
    ale.. po przejrzeniu forum jestem trochę przerażona tymi licznymi błędami i problemami, mam wrażenie jakby szansa trafienia na trefny model wynosiła 1/2.. niektórzy piszą, że nowe/prawie nowe aparaty już nawalają i to w wielu przypadkach bardziej uciążliwie.. nie mam ochoty wydawać takich pieniędzy na aparat z którego nie będę się mogła cieszyć pełną gębą czy jednak ta wadliwość jest trochę przerysowana? ale chyba zaprzeczyć nie można, że jest wyjątkowo dużo egzemplarzy sprawiających problemy w porównaniu do innych modeli..
    Nie bierz do serca tych uwag o wadliwości d90, bo to wynika tylko z "ruchu" w necie czynionego przez posiadaczy najbardziej popularnej lustrzanki Nikona. Większość problemów z nią wynika, jak zdążyłem zauważyć, raczej z niepełnej znajomości w zakresie obsługi niż z faktycznych usterek. Ja np. też pisałem o dużym prześwietlaniu zdjęć, a potem się biłem w piersi, gdyż w większości te "błędy" pomiaru były zawinione wcześniejszymi moimi eksperymentami z bracketingiem i podwójną ekspozycją. Inna rzecz, że stopień obsługi d90 wzrósł znacznie w porównaniu z d40, 50...
    sprzęt: fotografuję sercem

Domyślnie

W sytuacji autorki na prawdę najlepszym rozwiązaniem będzie D90. Po dwóch latach masz już jakieś pojęcie, i podchodzisz do zakupu poważnie - czyli najpierw szukasz, czytasz, pytasz, a nie kupujesz pierwsze lepsze body i potem o każdą pierdołę zagadujesz na forum, tak jak to robią niektórzy

D90 da Ci właściwie wszystko, czego w swojej sytuacji potrzebujesz - ergonomia, szybkość, niezły AF, wysokie używalne ISO (do 1600 można spokojnie ciągnąć, wyżej pewnie też, ja nie miałem potrzeby), dobry LCD, łatwy i szybki dostęp do zmiany podstawowych ustawień, oraz dostęp do tanich obiektywów AF (chociażby 50/1.8 ). Może warto dołożyć, by potem oszczędzić - na pieniądzach i nerwach
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Wink

dziękuję za wszystkie rady, d90 zamówiony, odbieram w pt myślę, że możecie mnie już powitać w gronie nikoniarzy
    i mam nadzieję, że nie zamęczę was w najbliższym czasie jakimiś problemopytaniami, chociaż chyba będę w nim troszkę z początku zgubiona po tym soniaku aaalee przed nami co najmniej z 5lat, żeby się lepiej poznać

Domyślnie

Polecam Ci ten wątek bez żadnej złośliwości tylko z troski http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129728
    Ostatnio edytowane przez Jatin ; 16-06-2010 o 18:34
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

haha dzięki za troskę i poprawę humoru, nieźle się uśmiałam przy drugim akapicie na pewno skorzystam z cennych rad

Domyślnie

I czekamy na zdjęcia z D90 oczywiście. Proszę się chwalić a nie tylko pytać

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów