najlepszym sposobem jest robienie zdjęć o późniejszej porze![]()
Szukaj
najlepszym sposobem jest robienie zdjęć o późniejszej porze![]()
Jak sobie radzą ? Nie wychodząc z domu w takie słońce![]()
. . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .
Jeśli masz blendę z dyfuzorem ściągnij zewnętrzne warstwy i zrób cień modelce przepuszczając słońce przez dyfuzor. Pewnie będziesz potrzebował asystenta, ale to z reguły działa, unikasz takich przepaleń i masz przyjemny modelunek światła.
Modelka dobrze sobie poradziła, pozostałe uwagi popieram![]()
dzieki bruce za rade,
no tez popieram, tez![]()
mnie tam przepały na 2 nie rażą najlepsze z sesji 3 bym nie pokazywał alt to IMHO
i jeszcze jedno czy na 2 głębia nie jest sztuczna
nikon d610 + mir 35 f 2 + sonnar 180 f 2,8 nikor 50 mm f 1,8 sb 600 nikor 35-105 f3,5-4,5
glebie tylko troszeczeke jeszcze dodalem, ale oryginal byla bardzo podobna
Dodawanie głębi nie jest fajne, raczej odradzam.
tam jest z 10% sztucznej
A propos słońca, to z tego co widziałem (bo ja też staram się nie robić zdjęć wtedy, ale nie zawsze się da niestety), to na niewielkich i kontrolowanych przestrzeniach rozpraszacze, całe płachty, baldachimy, dachy ze zmiękczającej światło tkaniny. Klasycznie osłabia się kontrast rozświetlając cienie oczywiście. Czy to blendą, czy lampami. W pewnym sensie daje to jeszcze jedną zaletę, mianowicie (niewielki) wzrost naświetlenia planu z modelką, co umożliwia uzyskanie ciemniejszego w stosunku do niej tła. Bez aż tak widocznej obróbki (jak powyżej). Niestety by uzyskać bardzo dobry efekt wystarczy spojrzeć co robią ekipy filmowe w takich warunkach - praktycznie rozstawiają drugie studio oświetleniowe.
Swoją droga przesaturowałeś zieleń.
wszyscy czekają aż sie słońce schowiepotem wychodzą z domu "zimorodki" heh ja nawet jak jest słońce to wychodzę z domu ale niekoniecznie foce
Ostatnio edytowane przez toming ; 13-06-2010 o 21:43
Tomek
Nikon DXX + szkiełko+ drugie szkiełko + trzecie... świtełko i jakieś tam klamoty
Skontaktuj się z nami