Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Domyślnie Pytanie do fanów motocykli

Od jakiegoś czasu po mojej łepetynie kołacze się taka myśl żeby sobie na stare lata sprawić motocykl. Prawko na motor mam już od 35lat ale od ponad 20 nie siedziałem na motorze.Kiedyś to ho,ho cały kraj objechałem
    Nie chcę inwestować zbyt dużo kasy i wobec czego przeglądając oferty np. allegro wpadły mi w oko poniższe modele
    1.Yamaha XJ750
    2.Yamaha XV 1100 Virago
    3.Yamaha Virago 750
    4.Honda VT 1100 Shadow lub VT 500 Shadow

Raczej nie gustuję w przecinakach, moje zainteresowania idą raczej w kierunku spokojnej rekreacyjnej jazdy z żoną na tylnym siedzeniu.
    Co ewentualnie możecie powiedzieć o wybranych przeze mnie modelach,ewentualnie jakieś inne propozycje?
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Witam,

Virago 1100, 750, VT 1100 - jedynie słuszne sprzęty, silniki V2 . Motocykle klasyfikowane jako chopper / cruiser, dla mnie to jest to o co chodzi. VT500 nie bierz w ogóle pod uwagę, bo jeśli chcesz jeździć z "plecaczkiem" będzie po prostu za słaba. Ja , choć sam jeżdżę Yamahą, wybrałbym VT1100, to baardzo udane motocykle. Ale w zasadzie XV1100 też bedzie ok, z tym że ja osobiście sugerowałbym się głównie stanem ogólnym , zużyciem, stanem silnika, bo każdy z wymienionych powyżej będzie na prawdę ok na pierwszy sprzęt po latach.

XJ750 - To jedyna z wymienionych przez Ciebie, rzędowa czwórka Niestety, dość leciwa. No i to nie chopper / cruiser, a raczej typowy golas. Co może być zarówno wadą jak i zaletą. Ogólnie : inny sprzęt niż wymienione powyżej:

- sam musisz zdecydować, czy chcesz V2 z jego charakterystycznym klangiem i dużym momentem obrotowym "z dołu", ale "armaturę" - z chromem do czyszczenia przy piwku, czy golasa z R4, którego trzeba bardziej kręcić i też jedzie, ale dźwięk ma jak zarzynany kot .

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

I bardzo dobrze ze ci sie kolacze. Zobacz jeszcze Suzuki VZ800 Marauder(pozniej Desperado),Suzuki 800/1400 Intruder, Kawasaki Vulcan 800/1500, Yamaha Drag Star1100, Wild Star 1600...to pare na szybko.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Zobacz jeszcze Suzuki VZ800 Marauder(pozniej Desperado)
    Marauder - piękna maszyna, z wyglądu dla mnie ideał. Ale niby bardzo usterkowa. Rozmawiałem z jednym właścicielem, potwierdzał. Desperado podobno poprawiono, ale nic bliżej nie wiem.

Chopper na dłuższe przejażdżki z plecakiem jakoś mi się nie widzi - ubijanie kręgosłupa i rozciąganie ścięgien...
    Ja w swoim czasie kupiłem Super Tereskę (xtz750) - jeśli się ma ponad 180cm wzrostu, to ten motocykl jest na polskie drogi idealny.
    Ale mój plecaczek zaczął bać się motocykli, samemu mi się jeździć nie chce i tak stoi Tereska już chyba ze 2 lata
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Mam podobne marzenia i podobną historię motocyklową. Jestem nagminnie namawiany
    do zakupu przez zięcia,który porusza się ostatnio jakimś monstrum 1,8 litra i 400kg wagi.
    Niestety jak pomyślę o tym,że przez 8m-cy w roku mogę na motor patrzeć i żyć marzeniami
    o wyprawach, to mi chęć zakupu przechodzi i zostaję przy aucie
    Druga sprawa ,to taka że motocykle są dla rozsądnych ludzi a ja jak znam siebie ,to do takich
    na drodze nie należę, czego się bardzo wstydzę jednak popieram Twój zamysł i trzymam
    kciuki.Nie jestem zbyt mocny w temacie,ale chwalone są Vulcany od 800 w górę.
    Valdek zadałeś konkretne pytanie z prośbą o poradę,przepraszam więc za mały odlot od tematu.
    Ostatnio edytowane przez Sabvel ; 13-06-2010 o 00:28
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sabvel Zobacz posta
    Valdek zadałeś konkretne pytanie z prośbą o poradę,przepraszam więc za mały odlot od tematu.
    Nie ma sprawy, na razie poprostu zastanawiam się i mam ogromnego smaczka znowu posiedzieć na dwóch kołach.Z racji tej,że w dziedzinie motocykli jestem raczej do tyłu o jakieś 25 lat dlatego wszelkie rady się przydają.

Domyślnie

Przeczytałem i mam takie uwagi. Motocykle tego typu nie nadają się na dłuższe podróże ze względu na pozycję za kierownicą. Moim zdaniem ( piszesz, że przejechałeś kiedyś wiele km i myślisz o spokojnej jeździe) lepiej pomyśleć o motocyklu turystycznym, który lepiej i łatwiej się prowadzi, oraz można nim zrobić na prawdę duże odległości Kawasaki GTR 1400, Yamaha FJR 1300 ). Sam jeżdżę sportowym turystykiem ( Yamaha FZ1 Fazer ) i mogę powiedzieć, że jest to moto b.uniwersalne. Nadaje się zarówno na długą wycieczkę, dojazdy do pracy jak i w góry. Nie podajesz zakresu cenowego, ale ze swej strony polecałbym Ci na początek coś mniejszego i tańszego : Yamaha FZ6 Fazer, Yamaha XJ6 Diversion, Honda CBF 600, BMW F800 ST itp. Oczywiście jeśli upierasz się przy chopperach też rozważyłbym na początek coś lżejszego i po 2-3 latach zmieniłbym na większy silnik ( jeśli zajdzie taka potrzeba ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 124miko Zobacz posta
    Motocykle tego typu nie nadają się na dłuższe podróże ze względu na pozycję za kierownicą. Moim zdaniem ( piszesz, że przejechałeś kiedyś wiele km i myślisz o spokojnej jeździe) lepiej pomyśleć o motocyklu turystycznym, który lepiej i łatwiej się prowadzi, oraz można nim zrobić na prawdę duże odległości
    Raczej na objazd kraju się już nie zdecyduję - nie te lata ale takie wypady po 100-150km bardzo chętnie.Nie miałem nigdy choppera więc nie wiem jak się na tym jeździ (jak wspomniałem wcześniej mam ok.25-cio letnie tyły w tej dziedzinie) Wydawało mi się,że to wlaśnie typ motocykla dla kogoś takiego jak ja (51 L 183cm/100kg) a i wielkość odpowiednia, nie chciałbym wyglądać na nim jak na motorynce. Jednym z głównych kryteriów jest też cena i tu zakładam,że mogę przeznaczyć na niego ok 7-8 kzł. dlatego w rachubę wchodzi używany nawet trochę leciwy ale w dobrym stanie którego będę mógł w razie konieczności sam trochę poprawić.

Domyślnie

Valdek,przy odpowiednim przygotowaniu i odrobinie wyobraźni,nawet z 50cm/3
    można zrobić smoka Parę lat temu,pojechałem do pracy 32km pożyczonym motorkiem Honda Shadow(chyba 1000cm) po koleinach,
    jechałem 70km/godz poboczem,tirowcy mnie wyprzedzali z uśmiechem na ustach.
    To była moja pierwsza wycieczka po 25ciu latach motocyklowej przerwy i ostatnia.
    Życzę Ci więcej samozaparcia
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Raczej na objazd kraju się już nie zdecyduję - nie te lata ale takie wypady po 100-150km bardzo chętnie.Nie miałem nigdy choppera więc nie wiem jak się na tym jeździ (jak wspomniałem wcześniej mam ok.25-cio letnie tyły w tej dziedzinie) Wydawało mi się,że to wlaśnie typ motocykla dla kogoś takiego jak ja (51 L 183cm/100kg) a i wielkość odpowiednia, nie chciałbym wyglądać na nim jak na motorynce. Jednym z głównych kryteriów jest też cena i tu zakładam,że mogę przeznaczyć na niego ok 7-8 kzł. dlatego w rachubę wchodzi używany nawet trochę leciwy ale w dobrym stanie którego będę mógł w razie konieczności sam trochę poprawić.
    Ja mam 48 lat - więc niewiele mniej . Jeździmy z kumplami od kilku lat na wyprawy. "Zrobiliśmy" już Alpy austriackie, południowy Tyrol, Pireneje po str. francuskiej i hiszpańskiej, Chorwację ( do Dubrownika ), Rumunię oraz północne Niemcy. Wiek nie jest najważniejszy.
    Z chopperami mam mało doświadczenia. Jeden z naszych kolegów zaczynał od małego Midnightstara, ale po pierwszym wyjeździe sprzedał i kupił FJR 1300 ( to z kolei przesada w drugą stronę ).
    Myślę, że dobrze byłoby się przejechać kilkoma sprzętami i spokojnie porównać. Możesz pojechać do salonu i spróbować jak jeździ się nowym, aby mieć punkt odniesienia przy dalszych poszukiwaniach. Porównaj kilka typów - nie tylko choppery i zobacz na jakim typie czujesz się najlepiej.

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów