Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Mini-bikini czyli plażove love :)

Z wypadu nad Zalew:

1.

2.

3.

Domyślnie

Jak na mój gust jedynie te w cieniu jako tako. Miny wszędzie tak sobie, światło również. Sztuczne do przesady.
    Od jakiegoś czasu oglądam z zapałem taką banalną gazetkę reklamową firmy BonPrix, sprzedającej wysyłkowo ciuchy (nie wnikam tu w jakość bo nie o to chodzi). Firma niekoniecznie wysublimowana, artykuły dość przeciętne, ale chodzi mi o fotografie. Proponuję zajrzeć jak będziesz miał okazje - właśnie w takiej plażowej stylistyce i klimacie, w przeciętnym folderze, widzę świetnie wykonane fotografie! Naturalnie, z uśmiechem, niekoniecznie wyglądające jak pozowane, z rekwizytami często typu jakiś słomiany koszyk gdzieś, leżak itp. Normalnie aż żal, że nie widzę częściej takich zdjęć na forum. A to nie żadna Burda czy inne modowe pismo. Ot gazetka reklamowa sklepu! Wszedłem sobie nawet na ich stronę, jednak aktualne kolekcje już tam słabiej sfotografowane niestety.

Domyślnie

mOSAd sorry, ale uśmiechnij się naturalnie dostając centralnie w oczy światło od blendy pochodzące z południowego słońca, stojąc na pazącym w stopy piachu w 30stopniowym upale
    Ostatnio edytowane przez coroner ; 12-06-2010 o 18:19
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Oszczędny w słowach Awatar Paput
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    mOSAd sorry, ale uśmiechnij się naturalnie dostając centralnie w oczy światło od blendy pochodzące z południowego słońca, stojąc na pazącym w stopy piachu w 30stopniowym upale
    W tym sęk, żeby to przezwyciężyć. Jak kolega mOSAd pisał, da się. No chyba, że na potrzeby katalogu zbudowali sztuczną plażę i nieprażące Słońce

Jeśli chodzi o same zdjęcia, to mi szczerze mówiąc nigdy nie podchodziło sztuczne światło po kontrze. Z tego powodu jedynka mi się nie podoba.

Dwójka z kolei ma coś w kompozycji, co przeszkadza mi w odbiorze zdjęcia - nie mam pojęcia, ale też nie za bardzo.

Trójka jak dla mnie wymiata, typowo plażowe kolorki, światełko świetne i kadr bardzo ładny.

Pozdrawiam
    Nikon D2x| Nikon D60 | Sigma 70-200/2.8 | Soligor 19-35/3.5-4.5 | Tokina 150-500/5.6 | SB-28
    szczera chęć nauki i samokrytyka jest najważniejsza

Oszczędny w słowach
    Miasto
    polskie południe ;)

Domyślnie

hmm... w tym rzecz, że to nawet byłoby niemożliwe naturalnie się uśmiechnąć
    bo naturalną reakcją w takich sytuacjach oświetlenia jest ściągnięcie brwi i oczu (mimicznie zniesmaczenie + złość) do tego dochodzi fakt, że naturalny uśmiech jest możliwy (gdy sobie człowiek coś wyobrazi), ale przy takim uśmiechu automatycznie rozszerzają się źrenice, co jest niedopuszczalne przy takimże ostrym świetle, więc wyszłoby coś pokracznego między "hollywood smile" a "WTF?"
    Co mi przeszkadza...
    1) L: przycięte kolano. P: na prawym ramieniu ciapki świetlne. Detal, ale można było usunąć.
    2) Tło odbiera mi złudę tropików . L: trochę sine nogi i tu faktycznie taka statyczna "pozowana" poza
    3) Bez zarzutu. Jak dla mnie - katalogowe - i to całkiem w stylu zdjęć kostiumów kąpielowych z Bon Prixa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paput Zobacz posta
    W tym sęk, żeby to przezwyciężyć. Jak kolega mOSAd pisał, da się. No chyba, że na potrzeby katalogu zbudowali sztuczną plażę i nieprażące Słońce
    Tylko że przy robieniu takich zdjęć zazwyczaj wyrównuje się światło słoneczne przy pomocy mocnych lamp studyjnych, gdzie modelka dostaje w oczy tylko błysk krótki na tyle, że nie zdąży zamknąć oczu. Fotoamatora zazwyczaj nie stać na zabawki tego kalibru
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Oszczędny w słowach Awatar Paput
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Tylko że przy robieniu takich zdjęć zazwyczaj wyrównuje się światło słoneczne przy pomocy mocnych lamp studyjnych, gdzie modelka dostaje w oczy tylko błysk krótki na tyle, że nie zdąży zamknąć oczu. Fotoamatora zazwyczaj nie stać na zabawki tego kalibru
    Ah... racja, nie doczytałem o blendzie. W tej sytuacji zgadzam się, upozowanie dobrej miny graniczyłoby z cudem.
    Nikon D2x| Nikon D60 | Sigma 70-200/2.8 | Soligor 19-35/3.5-4.5 | Tokina 150-500/5.6 | SB-28
    szczera chęć nauki i samokrytyka jest najważniejsza

Domyślnie

jedynie 3-ka się broni, reszta za poprzednikami, brzydko doprane lampą...
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Domyślnie

ech... szkoda że niektórzy nie przeczytają dokładnie...

ani jedna lampa nie była wystrzelona na sesji poprostu nie mam takiej możliwości... były doświetlane blendą 1,2x1,6m i tyle...

poza tym to było moje pierwsze podejście do tematu, nigdy wcześniej takich zdjęć nie robiłem więc cóż, nie mogłem zrobić ich lepiej...
    Cholernie się cieszę że wyszły nawet tak, bo bałem się że wogóle nie wyjdą...

Dziękuję komentującym, napewno wezmę do serca rady...

Domyślnie

Mam pomysł na patent dla modelek! Może jeszcze nie do końca dopracowany, ale... UWAGA:

PRZECIWSŁONECZNE SOCZEWKI KONTAKTOWE!

O różnej ciemności oczywiście. Najfajniej jakby działały jak fotochromy, automatycznie regulując swoją jasność, w zależności od natężenia światła.

Jakby coś, zostało to publicznie ogłoszone przeze mnie i gdyby ktoś chciał patentować, proszę o kontakt.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów