Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oleśnica/Wroclaw

Domyślnie Portrety z szuflady...

Zbiór kilku zdjęć z lat 2008-2010. Cześć zrobiona lustrzanką, część kompaktem. Taki mój mały zbiór. Proszę o uwagi i komentarze!

1.

2.

3.

4.

5.

6.
    Ostatnio edytowane przez Maro A. ; 12-06-2010 o 11:25

Domyślnie

Podoba mi się 5, można by to trochę inaczej skadrować, uciąć górę. Widać soczewki
    4 również fajna, chociaż postać można by doświetlić. Reszta raczej albumowa.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oleśnica/Wroclaw

Domyślnie

Numer 7 i 8 na dokładkę jeszcze:

7.

8. Była już tu wrzucana, ale nie doczekała się za bardzo opinii...

Domyślnie

3 i 5 bardzo dobre. Reszta przeciętna lub słaba.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oleśnica/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    3 i 5 bardzo dobre. Reszta przeciętna lub słaba.
    Można szczegółowiej? Co według Ciebie byłoby do poprawy, co Ci odpowiada? Byłbym szczęśliwy gdyby ktoś zaszczycił mnie dłuższymi wypowiedziami... ;]

Domyślnie

Akurat tych zdjęć nie oceniałem w kategoriach błędów. Raczej tak pod mój gust, co mi się podoba, co nie. Bo nie mam uwag stricte technicznych za bardzo, albo już nie chce mi się dzisiaj kombinować - co, jak, dlaczego. Po prostu wybranki gadają do mnie obróbką, kadrem, spojrzeniem, a reszta niczym nie przyciąga. 7 i 8 mało portretowe - raczej próba pokazania nastroju, 6 słabo obrobiona kolorystycznie, gorsza kadrowo, mimicznie - takie leniwe nudne popołudnie, 4 byłaby niezła, gdyby model nie patrzył gdzieś w sufit, 1 i 2 - taka sierotka Marysia, zagubiona na łące - chusta jakoś tu zupełnie mi nie pasuje. O ile 3 i 5 mają charakter zdjęć czysto portretowych, skupiamy się jedynie na twarzy, oczach, mimice, to zdjęcia w okolicznościach przyrody, bardzo popularne na forum, wymagają trochę czegoś innego według mnie. Jakiejś aranżacji kadru, sceny, wytłumaczenia. Bo tak to zwykle niestety wygląda - stań pod drzewkiem, oprzyj się, usiądź na ławeczce, połóż się na trawce. Ale bardzo rzadko idą za tym emocje. OK, trawka - fajnie - ale może by się tak modelka zachwyciła jej zapachem, jakimś kwiatkiem nieopodal, oddała błogiemu nastrojowi itd. Jak ławeczka, to pewnie relaks, książka, gazeta, może rozmowa z partnerem lub zapatrzenie na jakiegoś przechodnia, dziecko? Jak drzewo, to znów emocje związane z obcowaniem z przyrodą. Murek w mieście? Proszę bardzo, ale tu już pewnie powaga, oczekiwanie, nastrój urbanistyczny, może kokietowanie przechodniów swym wyglądem i postawą, może agresywniejsza postawa? Krótko mówiąc, przydałoby się coś odegrać w niektórych przypadkach by zaciekawić odbiorcę. Oczywiście jeżeli odbiorcą jest rodzina bądź znajomi, wtedy wystarczy ostrość i ekspozycję dobrze ustawić.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oleśnica/Wroclaw

Domyślnie

Ok, dzięki za uwagi! Co do 7 i 8. Osobiście lubię gdy zdjęcie oddaje nastrój. I takie było ich zamierzenie. Cieszę się że to zauważyłeś!

1 i 2 to właśnie ładna dziewczyna, na tle przyrody miała być. Proste w formie, proste w budowie. Pierwotnie miała być to sesja w rzepaku ale matka natura wcześniej niż sądziłem zabrała kwiatki... Tak więc zostało nam pozowanie na tle resztek żółtych kwiatków i dopiero co rosnącego zboża...

Lubie proste kadry, proste zdjęcia. Rozumiem że niektórym minimalizm może nie odpowiadać ale... Ja tak po prostu lubię
    Myślę również że prostsze zdjęcie łatwiej trafi do odbiorcy. Chciałem oddać naturalność modelki: myślę że się udało. Co do chusty... Początkowo nie było jej w planie ale koleżanka zabrała ze sobą kilka fatałaszków gratis. I Bogu niech będą dzięki! Trochę życia i kolorytu to wprowadziło! Co do kombinowania z kwiatkami, naturą itp. z tym się zgodzę! Następnym razem pokombinuje coś w tą stronę!

Dzięki za tak rozbudowaną wypowiedz! Czasami brakuje mi takich dyskusji... Warto poznać zdanie innych, zgodzić się z nim lub bronić swoich racji... Czekam na kolejne komentarze!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oleśnica/Wroclaw

Domyślnie

Pozwalam sobie na jedno podbicie!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oleśnica/Wroclaw

Domyślnie

I drugie, ostatnie Proszę o opinie!

Uprawnienia umieszczania postów