Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Waran olbrzymi

Domyślnie Waran olbrzymi

PS. A może to jaszczurka żyworodna? Hmmm, zawsze mam problem z odróżnieniem tych dwóch gatunków. Niestety zdjęcie takie sobie. Tak umieszczam jako odskocznię od ptaków. Bydle kopało sobie norkę w piachu, w popołudniowym upale, na niebie ani jednej chmurki, dzieciaki już dookoła zainteresowane, więc nie było czasu na coś więcej. Ani też ochoty - ufff. Piękne lato tego roku mamy. Jak ja tego nie cierpię! I jeszcze te komary... Ale spotkanie z polską nawet fauną potrafi osłodzić trochę te niedogodności.

Domyślnie

bardzo fajne ujęcie Niestety nie podpowiem, jaki to gatunek
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wld Zobacz posta
    bardzo fajne ujęcie Niestety nie podpowiem, jaki to gatunek
    Ten sam co Twój smok - samica zwinki.
    | D300+MB-D10 | S10-20/3,5 | N50/1,8 | N300/2,8 VR | TC17 | YH324C | MF685B | GH-2 Gimbal | MF486RC2 |
    Pozdrawiam Mateusz Cofta

Domyślnie

Ahhh jednak zwinka! A po czym poznałeś że to nie żyworódka? Wikipedia trochę lakonicznie określa różnice, a między samicami to dość trudne dla laika (jakim jestem) chyba? Jakbym miał kiedyś poznawać - fajnie byłoby wiedzieć jak - mamy 3 jaszczurki w Polsce, to nie dużo.
    PS. Jak tak patrzę na zdjęcia, to żyworódka ma chyba bardziej kropki niż pasy (zatem by pasowało), ale tak naprawdę nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 12-06-2010 o 00:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Ahhh jednak zwinka! A po czym poznałeś że to nie żyworódka? Wikipedia trochę lakonicznie określa różnice, a między samicami to dość trudne dla laika (jakim jestem) chyba? Jakbym miał kiedyś poznawać - fajnie byłoby wiedzieć jak - mamy 3 jaszczurki w Polsce, to nie dużo.
    PS. Jak tak patrzę na zdjęcia, to żyworódka ma chyba bardziej kropki niż pasy (zatem by pasowało), ale tak naprawdę nie wiem.
    LINK z wytłumaczeniem.

ŻYWORÓDKA po lewej ZWINKA po prawej. Żyworódka ma bardziej spiczasty pyszczek i bardziej smukłą głowę od zwinki - widać to też na schematach.
    | D300+MB-D10 | S10-20/3,5 | N50/1,8 | N300/2,8 VR | TC17 | YH324C | MF685B | GH-2 Gimbal | MF486RC2 |
    Pozdrawiam Mateusz Cofta

Domyślnie

Wielkie dzięki! Czytałem o tych łuskach, ale nie wiedziałem na co patrzeć. Fajnie też z tymi kolorkami zaszalałeś! Widzę, że moja samiczka to piękny egzemplarz, na którym można pokazywać te cechy gatunkowe. Natomiast smok wld ma chyba o jedną płytkę podgardla mniej - ewentualnie zrośniętą czy coś, bo ta różowa jest trzecia, a nie czwarta. Ale za to pięknie wyszedł w takim delikatnym, rozproszonym świetle. Swoją drogą moje zdjęcie to straszny crop, prawie, że 100%. Zdjęcie robione 70-200.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 12-06-2010 o 02:59

Domyślnie

Fajne, środowiskowe ujęcie.

Uprawnienia umieszczania postów