Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Problemy z D80

Domyślnie

Środkowe zdjęcie nie było robione przeze mnie + tryb auto - efekt ten sam.
    Pisałem o takich warunkach, że fotografowany obiekt się nie rusza, jest super kontrastowy, mnóstwo światła i aparat niesamowicie stabilny. Ale tak w rzeczywistości nigdy nie ma. Nie, nie robię zdjęć kręcąc aparatem na pasku w kółko.... Zresztą... W tamtym roku robiłem nim mnóstwo zdjęć i wszystko wychodziło ostro- zero problemów.

Tylko moja wina... Ale kiedyś robiłem nim bez żadnych problemów. Robiąc lustrzanką kolegi też wszystko ok. Natomiast, gdy inni robią zdjęcia moim, to też nie wychodzą.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 11-07-2010 o 00:18
    D700 || N24-70 2.8 || N28 1.8 || N35 1.8 || N50 1.4 || 85 1.8 || SB-800

www.zawadoss.com

Domyślnie

Na statywie ostro, a w rękach nie -- czary

A tak serio. Jedyny sposób żeby sprawdzić jak to w końcu jest to wyjść na zewnątrz (najlepiej w pogodny dzień koło południa żeby czasy były "bezpieczne" dla strzelania z ręki), zabrać statyw i zrobić dwa takie same ujęcia -- najpierw z ręki potem to samo ze statywu... i się przekonasz.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 11-07-2010 o 00:23
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Możliwe Ale piszę o nieruchomym obiekcie. Nie sfotografuję idącej osoby ze statywu.

Jeżeli moi znajomi biorą do ręki aparat za ponad 2 tyś., w biały dzień kiedy jest mnóstwo światła, automat, i zdjecia wychodzą im poruszone/nieostre, no to chyba jest tu coś nie tak.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 11-07-2010 o 00:26

www.zawadoss.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajec Zobacz posta
    Nie sfotografuję idącej osoby ze statywu.
    Bo?

Zresztą... na wrzuconych przez Ciebie fotach nie tylko osoby w ruchu są nieostre, drzewa w tle tak samo. A nie było chyba halnego zapieprzającego 100km/h? Także nie ma znaczenia czy na fotografowanej scenie cosik się będzie ruszać czy nie

Jeżeli moi znajomi biorą do ręki aparat za ponad 2 tyś., w biały dzień kiedy jest mnóstwo światła, automat, i zdjecia wychodzą im poruszone/nieostre, no to chyba jest tu coś nie tak.
    No, ale to jest przedziwne zjawisko, że aparat robi ostre zdjęcia ze statywu, a z ręki już nie...

PS.
    Nie pisz postów jeden pod drugim tylko edytuj poprzednie wpisy -- taka uwaga na przyszłość
    Ostatnio edytowane przez swider ; 11-07-2010 o 00:29
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

A moze masz problem z tym VRem....nie spotkalem sie z tym zle zobacz jak zdjecia wychodza bez VRa, a jezeli masz wylaczony to go wlacz

Domyślnie

Jeśli chodzi o vr, to różnicy nie ma. No rzeczywiście dziwne zjawisko. A jak zrobić taką fotę na statywie na czas? Jak będę sam przyciskał, to prawie jakbym miał go w rękach.
    Swider, co Ty taki się uczepiłeś tego statywu? To było powiedziane bardziej ogólnie - chodziło głównie o warunki laboratoryjne. No nie mogą mi się przecież trzęść tak łapy żeby przy 1/200 było poruszenie. Potrafię robić nawet przy 1/8 i są ostre...

I jak kilka razy poklikam spustem na obiekcie, to w 98% przypadków jest ostro.
    Ostatnio edytowane przez bajec ; 11-07-2010 o 00:47

www.zawadoss.com

Domyślnie

A jak zrobić taką fotę na statywie na czas? Jak będę sam przyciskał, to prawie jakbym miał go w rękach.
    Ustaw sobie samowyzwalacz.

Swider, co Ty taki się uczepiłeś tego statywu?
    Bo jak napisałeś wyraźnie, że ze statywu są ostre to się go uczepiłem.

Dobra... ja już pomysłów nie mam więcej. Z dyskusji się wyłączam. Dobrej nocy.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 11-07-2010 o 00:48
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Samowyzwalacz? Przecież on łapie ostrość w momencie rozpoczęcia odliczania.

Kurczę, komu nie mówię o źle działającym jakimkolwiek sprzęcie, to każdy próbuje mi wmówić, że to moja wina
    Ostatnio edytowane przez bajec ; 11-07-2010 o 01:00

www.zawadoss.com

Domyślnie

Samowyzwalacz? Przecież on łapie ostrość w momencie rozpoczęcia odliczania.

Kurczę, komu nie mówię o źle działającym jakimkolwiek sprzęcie, to każdy próbuje mi wmówić, że to moja wina
    Bo to nie logiczne, jak ze statywu wychodzi ostro a z reki mydlo....to odpowiedz jest jedna i to nie wiem jakim cudem
    A co do samowyzwalacza......co z tego ze ostrosc ustawia w momencie nacisniecia przycisku, przynajmniej nie poruszysz w momencie robienia zjecia!

Domyślnie

Jak co z tego? Przecież jest mowa o obiekcie, który cały czas się porusza. Kurde, robicie reporterkę ze statywu na samowyzwalaczu? Robiłem zdjęcie w tamtym roku i byłem zadowolony. Teraz ta ostrość, to loteria. Również, kiedy inni robią moim aparatem zdjęcia. Kiedy ja robię innymi lustrzankami- wszystko ok. Do tego kropka ostrości na manualu ciągle mi mruga i praktycznie nie popada w tryb ciągłego świecenia, w zwiazku z czym nie mogę na jej podstawie zrobić ostrego zdjęcia- kiedyś było inaczej. Na mniej kontrastowej powierzchni nie potrafi ustawić ostrości w ogóle. Porównywałem do d40, d3000 i te nie miały w tych warunkach żadnych problemów. To wszystko wskazuje na to, że z aparatem jest coś nie tak. Pytanie tylko czyjestem skazany na serwis w Warszawie, czy jest może jakieś inne rozwiązanie? Nie mogę być bez aparatu tak długo jak miesiąć lub więcej...

www.zawadoss.com

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów