Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Capture One a usuwanie czerwonki....

Krótko i na temat - aby pozbyć się dominanty czerwonego koloru w N D300 stosuję profil Reala Skin, który moim zdaniem dość ładnie sobie radzi i wypluwa JPG wg. moich oczekiwań.

Jeśli używam np. View NX to tam również są rozpoznawane i aplikowane profile i efekt przetworzenia NEF jest OK.

I tu dochodzimy do sedna sprawy - bardzo lubię Capture One (mam licencję z karty kingston'a) i tam za cholerę nie mogę sobie z "czerwonką" poradzić ? Pytanie - czy jest jakiś sposób zaaplikowania profili PC albo inny sposób na sprawne pozbycie się czerwonej dominanty ? Dodam, że jakbym nie kombinował suwakami, nie umiem uzyskać takiego efektu jak JPG wypluty przez puszkę albo NX.

poniżej dwa przykłady:

1. JPG z zastosowaniem Reala Skin:

2. JPG z Capture One Pro

pozdrawiam,
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Witam, podaj linka do tego profilu.
    D300/ N70-300VR, T17-50/2.8, SB800
    C5D/ 17-40/4L, C85/1.8, 430EXII

Domyślnie

Obawiam się ,że w wersji Capture One 4 ( bo tylko do tej wersji zaktualizowałem zgodnie z licencją) trudno będzie uzyskać podobny efekt.Można korzystać z dość dużej ilości wbudowanych profili,ale raczej nie zaimportujesz nowego.Ustawienie ręcznie podobnej charakterystyki jest bardzo trudne ,może w wersji Pro byłoby łatwiej bo chyba pozwala operować na poszczególnych składowych barwnych.Otwórz równocześnie obydwa zdjęcia i porównaj histogramy a zobaczysz gdzie tkwią różnice.Próbowałem trochę otrzymać podobny efekt lecz nic specjalnego nie otrzymałem.
    Być może z RAW-a można więcej uzyskać,na wersji Pro 5 nie próbowałem bo chyba przed tygodniem skończyła mi się wersja próbna.

Domyślnie

Wersja PRO ma specjalne narzędzie do korekcji kolorystyki skóry - żaden problem uzyskać taki rezultat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez byTOMall Zobacz posta
    Witam, podaj linka do tego profilu.
    Oto link: http://www.neebu.net/~khuon/photography/NIKON/CUSTOMPC/
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Czy ten profil można stosować w ACR?

Domyślnie

Capture One to jest świetny program. Szkoda tylko, że nie można presetów z zewnątrz jakoś dodawać (no chyba, że to ja nie wiem jak to zrobić). Mówię oczywiście o wersji zwykłej, nie PRO.
    D750
    flickr

Domyślnie

czy ktoś się uporał z Czerwionką w C1?

Z moich prób zrobiłem tak : zakładka Q/BASE CHARAKTERISTICS/ICC PROFILE/OTHER/Phase One no correction

potem do zakładki COLOR EDITOR/SKINTONE/ i mieszanie 4 suwakami, coś się poprawiło, ale ja do końca zadowolony nie jestem

Uprawnienia umieszczania postów