Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: filtry

Domyślnie filtry

pisałem w innym miejscu
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146815
    i dziś sprzęt dotarł i pytano do fachowców od filtrów, podam oznaczenia symboli z korpusu obiektywy, niestety nie posiadam katalogów aby poznać parametry tych filtrów (gęstość, kolor-tonacja itp, więc jeśli ktoś by miał lub znał stronę z opisami będę wdzięczny - podaję oznaczenia filtrów
    L-1A - niby na stronie (chińskiej) podają UV, dla mnie to kiedyś było oznaczenia sky, ale mogę się mylić
    Y-48 - żółty i co dalej ?
    O-56 - pomarańcz i jak wyżej
    LB-180 - niebieski ? -czy korekcyjny, a może jeszcze coś innego ?
    przypuszczam, że cz-b filmik często zagości w tej puszcze dlatego chciał bym poznać wartości filterków aby, one stały się użyteczne, a nie tylko bajerek na obiektywie
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

nikt nie pomoże ?

Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

ja już to widziałem, chodzi mi konkretnie o te które wymieniłem, kodak, cokin ma swoje oznaczenia wpisując symbol mam opis filtru, a ja nie wiem do kogo mogą "należeć" wymienione oznaczenia, jeśli chodzi o żółty i pomarańcz, to ok, coś podobnego można znaleźć ale NIEBIESKI LB-180, czy to jest - jasno niebieski ? -czy może korekcyjny typu 80a - tego nie mogę znaleźć, a przed zakładaniem filmu i używaniem chciał bym wiedzieć co używam, na stronie chińskiej podają też UV, dla mnie oznaczenie 1A raczej się wiąże ze SKY - nie chodzi mi o to jak je używać (to mniej więcej wiem ), ale konkretnie co używam, zwłaszcza, że nie mogę ich wyjąć i porównywać, bo są zamocowane na stałe w obiektywie

Domyślnie

No cóż, niebieski, jak i pomarańczowy, może być równie dobrze filtrem korekcyjnym jak efektowym. Oznaczenie cyferkowego to czarna magia - z niczym znanym skojarzyć tego nie można...

EDIT: A ten 1A to sky jest.

EDIT2: Tak szperam troszkę i podają nazwy filtrów jako efektowe (blue, orange...) a nie korekcyjne.

EDIT3: LB to light blue
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 12-06-2010 o 00:12
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

w przyszłym tygodniu kupię film cz-b i jak znajdę chętną do spaceru i stanięciem przed szkłem - poeksperymentuję

Domyślnie

obiektyw u mnie w domu - więc, pytań więcej odnośnie jego nie będzie, ciekawa bestia i fajnie wykonany, ech ten zimny metal, filtr jest jednocześnie soczewką, więc zawsze jakiś tam musi być wbity, po pierwszych fotkach (kolor) nawet przyzwoity (choć troszeczkę "lubi" beczkę )

Domyślnie

Ja znalazłem coś takiego w starym filtrze polaryzacyjnym firmy Hakuba:
    http://farm5.static.flickr.com/4102/...d14def6b_b.jpg
    Pasuje Skylight 1A. Dalej jest: Flash 80C i 80B, Cloudy 81A i 81B, Mor. or Eve. 82A, Convertible 85A i 85B, Flood 80A.
    To jest na drugiej stronie tej kartki:
    http://farm5.static.flickr.com/4140/...f7aaf2c6_b.jpg
    Myślę, że to niewiele wyjaśnia.

Uprawnienia umieszczania postów