Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Problemy w D70s

Domyślnie

PS - swoim pytaniem sprowokowałeś bardzo wielu ludzi do napisania kilku zdań w temacie twojego pytania, które literalnie sprawdza się nie do tego jak zachowuje się światłomierz D70s - ale do tego dlaczego na ekraniku coś miga?
    Czy mam rację?
    Aby odpowiedzieć na to pytanie (dodając do tego charakterystykę pomiaru ś. w D70s - oraz sposoby ustalania ekspozycji w aparatach cyfrowych) trzeba by było napisać właściwie maly referat.
    Nie może więc dziwić, że cześć osób (w tym ja) odsyłają cię do podstawowej umiejętności tj. czytania instrukcji obsługi , a także do licznych wątków na ten temat na tym forum - gdyż po prostu chcąc dobrze odpowiedzieć na Twoje pytanie musieli by poświęcić mnóstwo czasu.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

moze nie bede odkrywczy ale jak w d70s nie ma przepalu na monitorze to zdjecie jest niedoswietlone. pamietaj ze histogram w nikonie d70 ma sie nijak do histogramu pelnego. juz nie pamietam ale nikon d70 chyba pokazuje histogram zielony. to wazne bo nie mozna go tak do konca bez jakiejs tam wiedzy oceniac. popatrz na to co ci pokazuje monitorek i histogram w aparacie i na to samo zjecie w kompie i wyswietl histogram. zobaczysz o czym mowie.

ja naswietlam na histogram na lekki przepal. c1 skutecznie go eliminuje, a czasem nawet nie ma takiej potrzeby jednak unikam niedoswietlenia.

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    moze nie bede odkrywczy ale jak w d70s nie ma przepalu na monitorze to zdjecie jest niedoswietlone.
    w mojej krótkiej przygodzie z cyfrówką doszedłem do podobnych wniosków i spostrzeżeń

no ale ja dopiero początkujący cyfrowiec i może ze mnie d... a nie fotograf
    egon - użytkownik Nikona

Cool

Jeszcze inna sprawa że nasz wyświetlacz w puszcze dość jasno świeci, i to co wygląda świetnie na komputerze okazuje się dużo ciemniejsze. Wszystko kwestia doświadczenia. Czy doświadczony czy nie, jak komuś zależy na zdjęciu to kupić więcej kart i wszystko na raw-ach. Kiedyś człowiek dojdzie do tego jak odpowiednio doświetlać foty. Faktem jest że np moja d70-ka czasem pomimo braku zmiany ustawień zaczyna niedoświetlać i najlepiej na nią działa reset, co już gdzieś tam pisałem.
    Strzelaj foty i ucz się photoshopa. I nie przesadzaj. Nikon zachowuje b.dobrą, naturalną kolorystykę. To nie żaden canon czy soniak, tutaj nigdy nie będzie cukierka.
    pozdro
    max00R

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów