Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Problemy w D70s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    No niestety nie. Ja, i pewnie też wielu forumowiczów, uznaje, że postprocessing to jeden z elemetów tworzenia zdjęcia.
    Zbigniew ma rację. Ja przygodę z moją lustrzanką zacząłem od razu od RAW,ów, no ale mam kolegę pod ręką, który służy mi zawsze dobrą radą w dziedzinie fotografii (dzięki Maciej!) no i forum! Wystarczy poświęcić jeden wieczór na pobieżne choćby przejrzenie tematów o NEF,ach i już wszystko jasne.

A że obróbka zajmuje trochę czasu? No cóż, taki lajf! Ja nie żałuję nawet jednej minutki, którą na to poświęciłem!

Jacekiksel powodzenia i samych dobrych ujęć!
    egon - użytkownik Nikona

Domyślnie

Jak Komuś coś migota w D70s to ja bym się zapytał czy to był dobry pomysł żeby kupować taki aparat?
    Można było kupić jakiegoś Kodaka za 300 zł w MM - tam nic nie migota.

Bez urazy, ale tego typu posty są przerażające - społeczeństwo konsumpcyjne, postępująca analfabetyzacja czy potrzeba podbudowania własnego ego? Czym to tłumaczyć?

Jak się Ktoś obraził to trudno.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    Jak Komuś coś migota w D70s to ja bym się zapytał czy to był dobry pomysł żeby kupować taki aparat?
    Można było kupić jakiegoś Kodaka za 300 zł w MM - tam nic nie migota.

Bez urazy, ale tego typu posty są przerażające - społeczeństwo konsumpcyjne, postępująca analfabetyzacja czy potrzeba podbudowania własnego ego? Czym to tłumaczyć?

Jak się Ktoś obraził to trudno.
    eldritch masz sporo racji, aczkolwiek ja nie reaguję (przynajmniej na razie ) aż tak ostro; czytając takie wypowiedzi uśmiecham się szeroko i pocieszam że byłem bardziej dociekliwy w czytaniu instrukcji i może bardziej domyślny; jednak jakoś tak mam, że mimo wszystko wrzucam na luz i tak zdecydowaną krytykę zostawiam na później, jak już będzie naprawdę tragicznie; no ale to może zależy od ogólnego podejścia danego człowieka
    egon - użytkownik Nikona

Domyślnie

ludzie mają za dużo kasy i nie przywiązują wagi do tego co kupują. Myślą że jak kupią sprzęt warty kupe kasy to będzie im robił swietne zdjęcia. Ja przed kupnem lustra poświęciłem 4 miesiące na czytanie forum, książek, testów. I dzięki temu jestem bardzo szczęśliwy
    Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||

Domyślnie

mylisz się , krzywdzące jest to co piszesz o mnie , bo tak wnioskuję, kilka lat pracowałem i uczyłem sie na nikone F70 i rzadko wychodziły mi zdjęcia przepalone lub niedoświetlone, natomiast nie mogę zrozumieć pomiaru światła w d70s. Wywołuje zdjęcia od lat w tym samym miejscu , i jakość zdjęć z poprzednich lat przewyższa te z cyfrówki, może to jest wina zakładu, który nie ma doświadczenia z cyfrówką? Sam nie wiem , nie ukrywam iz jestem rozczarowany gdyż patrzę czasami na zdjęcia z forum i one przewyższają moją jakość a to co czasami wydaje mi sie "idealne" jak go wywołam tez zostawia wiele do życzenia.
    Pozdrawiam
    I dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Domyślnie

ameryki nie odkryłeś, mimo dużego postępu zdjęcia z analogów nadal mają lepszą jakość, ale żeby Ci pomóc to musiał byś zamieścić jakieś zdjęcia z opisem co Ci w nim nie pasuje, zakładam ze wtedy znajdzie się jeden czy dwu specjalistów , którzy doradzą albo stwierdzą że się inaczej nie da.

co do zdjęć zamieszczanych na forum to weź poprawkę, że to miniaturki, sam się nie raz dziwiłem po wrzuceniu na forum jakie ładne zdjęcie zrobiłem w porównaniu z oryginałem
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekiksel Zobacz posta
    Bo miałem mniemanie , mozliwe że mylne, iż dobre zdjecie to takie gdzie "retusz" nie jest juz potrzebny)).
    Jacek - zacznijmy od dwóch banałów/założeń:
    • Dobre zdjęcie wymaga wywołania - z tym chyba trudno dyskutować. RAW (czyli NEF) często nazywa się nie bez powodu "cyfrowym negatywem"
    • Dobre zdjęcie to takie, które wygląda zgodnie z zamierzeniem autora (kolejny truizm).

Plik NEF zawiera zapisane te informacje, które aparat odczytał bezpośrednio z matrycy (elementu światłoczułego cyfrówki). Kiedy zapisujemy JPG, aparat aplikuje do tego bilans bieli (czyli bierze poprawkę, że światło nie jest idealnie białe), odszumia, podostrza, i zapisuje na kartę w pliku *.jpg.
    Obróbkę NEFa w tym zakresie trudno nazwać retuszem - bo przy JPG i tak zrobiłby to za nas aparat. W programach typu C1, ufraw, Raw Shooter Essentials, Lightroom itepe mamy po prostu nad tym wszystkim większą kontrolę.

Analogia do analoga jest całkiem trafiona - jeśli robisz zdjęcia czarno-białe, to możesz oddać film do wywołania do laboratorium, albo zrobić to samemu (mając przy okazji dużo większy wpływ na efekty). I nikt nie nazwie tego retuszem.

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Cyfra nie da Ci takiego obrazu jak błona filmowa. Nawet jeśli będzie bardzo blisko to jednak zawsze są ale.... D70s daje obraz ...surowy rzekłbym nawet blady ale właśnie po to jest potrzebna późniejsza obróbka na komputerze. Bardziej miłe w odbiorze dla przeciętnego pstrykacza sa jpgi z D50 bo tam soft aparatu bardziej je nasyca, koloryzuje. Nie poddawaj się i ćwicz z aparatem - poznasz go w końcu i zobaczysz że jak dasz mu szansę odpłaci się pięknymi zdjęciami. Postami w stylu tego co napisał eldritch nie musisz tak bardzo się przejmować ale z drugiej strony spróbuj też zrozumiec tych którzy na podobne pytania (highlight, czujnik położenia puszki, linie zasilenia AF) musza odpowiadać n-ty raz bo ktoś nie szukał, nie przeczytał instrukcji tylko od razu przyleciał na forum z pytaniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekiksel Zobacz posta
    kilka lat pracowałem i uczyłem sie na nikone F70 i rzadko wychodziły mi zdjęcia przepalone lub niedoświetlone, natomiast nie mogę zrozumieć pomiaru światła w d70s.
    Poczytaj o rozpiętości tonalnej cyfry, patrz na histogram, i używaj migotającego wyświetlacza (często jak nie ma przepału na niebie to może być za ciemna ziemia) .

Jakim pomiarem światła robisz teraz , a jakim wczesniej i jakie sceny?

Niestety, ale pytania tego typu będą wzbudzać skrajne emocje (od uśmiechu, poprzez Panie ty widzisz i nie grzmisz, odpowiedź z litości, jakieś tam ubliżenie inteligencji) z racji tego, że TRZEBA CZYTAĆ INSTRUKCJĘ, inaczej nie nauczysz się aparatu.
    Co po sprzęcie jak talentu brak.
    D70S T 17-75 N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800 , SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki

Domyślnie

No właśnie, mój nauczyciel od fizyki miał wieki temu napisane na drzwiach swojego kantorka: "zanim zapukasz, zastanów się po co przyszedłeś"!

Odpowiedź na swoje pytanie (jak i na wiele innych) znajdziesz w instrukcji obsługi (w tym przypadku str. 116/117).
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów