Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Problemy w D70s

Domyślnie Problemy w D70s

Nie wiem czy to problem czy nie ale liczę iz pomożecie mi... chodzi o to iż gdy robię zdjęcia aparatem na podgladzie migota mi zawsze jasna część ekranu a więc np. jeśli robię zdjecie portret w lesie to migotaja mi fragmenty nieba, jest ono zdecydowanie jaśniejsze niz pozostały kadr. Czy to jest normalne? I druga rzecz czy zapis zdjęcia w formacie RAF oznacza iz zdjecie będzie zapisane najwyższej jakości?
    Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Wyłącz w podgladzie przepały(highlights) to nie będzie migotało
    D7000, 18-70DX,50 1.8, 70-300, SB-800

Domyślnie

"migota" ci prześwietlony fragment zdjęcia w trybie podglądu po wykonaniu fotki. To jest tylko informacja że przepaliłeś kadr. Jak cię to denerwuje to naciśnij klawisz w lewo bądź w prawo dżojstika w trybie przeglądania zdjęć. Polecam przeglądać instrukcję obsługi, bo takich "problemów" będzie więcej.

Domyślnie

Jak Ci migota to znaczy, że ta część kadru jest przepalona naciśnij wybierak w prawo lub lewo i przestanie?. Jeśli robisz RAW to jest najlepsza jakość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    Jak Ci migota to znaczy, że ta część kadru jest przepalona naciśnij wybierak w prawo lub lewo i przestanie?. Jeśli robisz RAW to jest najlepsza jakość
    ale najwięcej roboty, musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy czujesz się na siłach i chcesz spędzać czas przed komputerem i naswietlając cyfrowe negatywy. Na początku zazwyczaj będa problemy żeby wyciągnąć z RAWów choćby tyle ile z dobrze ustawionych w puszce jpegów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    ale najwięcej roboty, musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy czujesz się na siłach i chcesz spędzać czas przed komputerem i naswietlając cyfrowe negatywy. Na początku zazwyczaj będa problemy żeby wyciągnąć z RAWów choćby tyle ile z dobrze ustawionych w puszce jpegów.
    A czemu mnie cytujesz Jacek zapytał czy Rawy to najlepsza jakość więc mu odpisałam że tak. A po zatym na początek na pewno będą lepsze Rawy szczególnie teraz w okresie zimowym na pewno początkujący sobie nie poradzi z balansem bieli a na Rawach będzie mógł to poprawić a nie wyrzucać zdjęcia gdyby były zrobione w JPG
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Antonina ; 06-12-2006 o 17:53

Domyślnie

Dzieki za wyjaśnienia, aktualnie testuje i robie duzo zdjęć porównuję i porównuję)) ustawiam balans bieli i ASO , przesiadłem sie na cyfrówkę z F70 posiada podobne funkcje lecz zdjęcia nie zachwycają mnie , mam wrażenie iż coś źle ustawiam(( a może tak jest że jak sie przegra zdjęcie do kompa to jest takie sobie a dopiero po obróbce wychodzi w miare ok, co? Bo miałem mniemanie , mozliwe że mylne, iż dobre zdjecie to takie gdzie "retusz" nie jest juz potrzebny)). Nic nie pozostaje mi nic innego jak nadal próbować i poszukiwac własciwych ustwień dla róznych parametrów, bo chyba w tym tkwi problem, małego doświadczenia z cyfrówką.
    Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Jacek, zrób kilka odbitek na papierze. Ja też nie byłem zadowolony ze zdjęc z mojego D50 dopóki nie zobaczyłem ich na papierze.
    D7000, 18-70DX,50 1.8, 70-300, SB-800

mariola07
    Gość

Domyślnie

spróbuj zrobić jakieś zdjęcia rodzinne np dziecka i zobacz czy ci serce nie łomota.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekiksel Zobacz posta
    Bo miałem mniemanie , mozliwe że mylne, iż dobre zdjecie to takie gdzie "retusz" nie jest juz potrzebny)).
    No niestety nie. Ja, i pewnie też wielu forumowiczów, uznaje, że postprocessing to jeden z elemetów tworzenia zdjęcia. I nie chodzi tutaj o upiększanie tego, co sfotografowano, ale po prostu odpowiednie ustawienie balansu bieli, ekspozycji i szeregu innych parametrów. Cyfra to nie film i takie poprawki są potrzebne. Polecam zaprzyjaźnienie się z NEFami i programami typu C1, Adobe Lighroom czy naturalnie Nikon Capture.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów