Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Klimatyzator do mieszkania.

Witam.
    W związku z tymi 30 stopniami i więcej pomyśleliśmy z żoną o zakupie jakiegoś klimatyzatora do mieszkania.
    Mieszkanie 46 m.
    Wiadomo wszystkiego nie schłodzę do 18 st. ale salon może.
    Co byście polecili. ??
    A może macie doświadczenie z tym ?

Domyślnie

Mam coś podobnego Zibro w salonie od 3 lat i sprawdza się nieźle: http://www.skapiec.pl/site/cat/708/comp/322621
    W przedpokoju dodatkowo wiatraczek i chłodno jest w reszcie mieszkania. W ogóle inny świat
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

jednak coś stojącego bym wolał.
    W bloku nie tak łatwo takie coś zamontować ;/

Domyślnie

18 stropni ;]
    Nikon Fx

Domyślnie

Stojący gdzieś to ciepło musi oddać, więc efekty najczęściej są wątpliwe. Już lepiej kup cyrkulator - taki bydlacki wolno obracający się wiatrak, odpowiednio ustawiony radzi sobie całkiem nieźle.

Domyślnie

to że będę musiał dziurę w oknie albo gdzieś zrobić to wiem.

Oszczędny w słowach Awatar radkins
    Miasto
    Welwyn Garden City, UK / Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    Stojący gdzieś to ciepło musi oddać, więc efekty najczęściej są wątpliwe.
    Często oddają do dużego zbiornika z wodą. Dobrze to działa tylko trzeba tę wodę wymieniać... dużo częściej niż w akwarium
    D5K + kit
    WYSPIARZE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Mam coś podobnego Zibro w salonie od 3 lat i sprawdza się nieźle: http://www.skapiec.pl/site/cat/708/comp/322621
    W przedpokoju dodatkowo wiatraczek i chłodno jest w reszcie mieszkania. W ogóle inny świat
    Dużo Ci to prądu żre?
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Generalnie to taki metraż nie słodzisz przenośnym, przeważnie sprzedawane są modele o mocy do 3.5 KW jeśli chodzi o monobloki. Najlepiej oblicz sobie kubaturę pomieszczenia (m3) i wynik możesz pomnożyć przez 50 dla uśrednionych warunków jeśli pomieszczenie jest bardzo nasłonecznione lub jakieś poddasze można mnożyć przez 55, wyjdzie Ci moc klimatyzatora jaki powinieneś zastosować. Tak na szybkiego sobie obliczysz co będzie Ci potrzebne, oczywiście nie jest to bardzo dokładne obliczenie ale sprawdza się... sprzedaje takie dziady w pracy Jeśli chodzi o rurę to niestety trzeba ja wyprowadzić na zewnątrz i to najlepiej jak najkrótsza droga, w zestawach przeważnie 1.5m Większość wody odprowadzana jest na zewnątrz przez rułe reszta skrapla się do zbiornika , nie ma tego za wiele, w starego typu klimatyzatorach cały czas trzeba było zbiorniki opróżniać. A żre to prądu przy pracy agregatu ok 1100 W zależy od modelu.
    To tak na szybkiego, jak byś potrzebował więcej info pisz. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franz55 Zobacz posta
    jednak coś stojącego bym wolał.
    W bloku nie tak łatwo takie coś zamontować ;/
    Ja mam w bloku. Te wolno stojące to taka lipa trochę. Musisz gdzieś rurę odprowadzającą ciepło wystawić. Więc albo masz otwarte okno, albo grzejesz inny pokój. A to trochę bez sensu. Masz balkon?

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Dużo Ci to prądu żre?
    Nie liczyłem dokładnie. Ale też nie zauważyłem zwiększonych rachunków. Nie używasz tego codziennie i nie 24h na dobę. U mnie zasadniczo tylko rano i wieczorem działa kiedy nie da się wytrzymać.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów