Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Nie zrozumiales ze odnosze sie oddzielnie do serwisu i do marketingu? Co w tym nielogicznego? Znam nieco lepiej strukture tej firmy i napisalem co napisalem.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Nie zrozumiales ze odnosze sie oddzielnie do serwisu i do marketingu? Co w tym nielogicznego?
    Więc tak.. jest sobie firma X. Ta firma produkuje produkt Y. Produkt Y ma jakiś wygląd, jakieś funkcje, jakąś cenę, jakąś gwarancję (i wiele wiele innych cech z punktu widzenia marketingu zarówno firmy jak i produktu, tak ogólnie). Marketing firmy X polega w takim przypadku na wszelkich działaniach związanych zarówno z przedsiębiorstwem, firmą, marką jak i samym produktem Y (i innymi produktami) w całym cyklu jego życia. Przy czym zakłada się, że cykl życia produktu to czas od pomysłu/projektu produktu do końca jego związków z firmą go produkującą, czyli w tym przypadku gwarancji.
    Z powyższego wynika wprost, iż zdania 'Marketing Nikona stoi na wysokim poziomie i temu nikt nie zaprzeczy. Wyzszym niz serwis i to kolejna prawda' stoją ze sobą w sprzeczności, o ile mowa o jakości marketingu i jakości serwisu.
    Znam nieco lepiej strukture tej firmy
    Lepiej od czego?
    i napisalem co napisalem.
    A tego nie da się ukryć

Jak już podpadam, to może do końca
    Czornyj:
    Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    (..)
    I nie rozumiem, dlaczego mielibyśmy z tego powodu oczekiwać jakichkolwiek korzyści - czy sugerujecie, że Nikon powinien sobie "kupić" nasze głosy? "Dać nam w łapę" by zdobyć nagrodę, którą potem może wykorzystać marketingowo? I mało tego - dlaczego ma nas qrv przekupywać czymś, co nam się do ch.... ciężkiego i tak teoretycznie należy???????? Przecież to jakieś bzdury pier...e!!!!
    Czemu nam się to (gwarancja, obsługa pogwarancyjna itp.) teoretycznie tylko należy?

Odnoszę ostatnio wrażenie, że coraz trudniej wyrazić na tym forum swoje zdanie tak, by nie było jakichś ale-żale czy innych opeer od moderatorów/adminów. Szczególnie, gdy zdanie to jest odmienne, niż zdanie moderatorów. Nie wiem czym to jest spowodowane, bo wydawać by się mogło, że forum dyskusyjne służy umożliwieniu dyskusji jego użytkownikom. Dyskusji wszelkimi ich wadami, z dygresjami i paralelami zmieniającymi tor tematyczny wątków. Czyżby słuszym było użycie słów 'wydawać by się mogło' ?

Domyślnie

Miałem już niczego nie pisać w tym wątku, ale się nie da.

Szanowny panie Piotrze, jeśli dział marketingu, wiedząc o kłopotach z serwisem, wiedząc o gwarancjach krótszych niż w innych krajach Unii Europejskiej, wiedząc o zawyżanych cenach sprzętu, intensywnie reklamuje swoje produkty na stronie internetowej i wmawia potencjalnym klientom, że zakup takiego sprzętu od NP to bardzo dobra inwestycja, to jest to zwykłe nadużycie. Nie da się rozdzielić działań marketingowych NP od poziomu cen, długości gwarancji, czy jakości serwisu i żadna strona internetowa tego nie zmieni. Tak dla przypomnienia - wszystkie te zagadnienia maja swoje odbicie w stronie internetowej NP, oceniając stronę internetową możemy się więc do tych informacji odnosić. Mamy tam cennik z horrendalnymi cenami, mamy tam dział wsparcia technicznego, mamy tam dział serwisu, który działa tak jak działa. Czyli wyraźnie widać, że nie daje się tego traktować oddzielnie i że panie z marketingu NP dobrze o tym wiedzą. Wiedzą też o tym, a przynajmniej powinny wiedzieć, że utrzymywanie monopolu na autoryzowane naprawy serwisowe sprzętu Nikona to decyzja zależna wyłącznie od spółki NP, która reprezentuje Nikona w Polsce, że to nikt inny jak NP ustala niekorzystne warunki gwarancji, że nie chce respektować gwarancji europejskiej i utrudnia to jak tylko może, że to właśnie NP ustala wysokie ceny sprzętu i kiepsko organizuje sieć sprzedaży, że to właśnie NP jest odpowiedzialny za decyzję o braku w Polsce choćby jednego miejsca, gdzie można by "pomacać" przed zakupem każdy sprzęt Nikona, każdy obiektyw Nikona, nawet AFS 200-400 VR, czy AFS 600, bo są to zbyt drogie zabawki, żeby je kupować w ciemno. Podobno na ulicy Postępu w Warszawie znajduje się salon Nikona, tylko jakoś go tam znaleźć nie można. To są fakty - fakty dotyczące marketingu NP w takim samym stopniu jak ta nieszczęsna strona internetowa. Z tym się dyskutować nie da, bo wszyscy z nas wiedzą jak jest, a wszystkie te fakty mają niestety swoje odzwierciedlenie na stronie NP.

pebees, zapomniałeś jeszcze o jednym. Nie wiem, czy nie najważniejszym, czyli o tym co sie nazywa SERWIS POGWARANCYJNY. To właśnie jakość serwisu pogwarancyjnego w bardzo dużej mierze decyduje o postrzeganiu firmy przez klientów. W cywilizowanym świecie zakup sprzętu trwa kilka godzin, u nas czasem kilka lub kilkanaście dni, później jest chwila radości z nowych zabawek, ale ten sprzęt używa się latami. Jeśli firma jest wiarygodna, to naprawy w okresie gwarancji (lub dwuletniej rękojmi - w przypadku osób fizycznych, o czym się jeszcze zapomina) powinny być zagadnieniem pomijalnym, a klient powinien być traktowany nad wyraz poważnie, bo zbyt częste i źle usunięte awarie sprzętu w okresie gwarancji mocno osłabiają wizerunek producenta. Sprzęt nie powinien sie w tym czasie psuć - jeśli się psuje i są kłopoty z naprawą, to powstaje obiegowa opinia: takiego sprzętu kupować nie warto i żaden marketing ze stronami internetowymi nic tu nie pomoże.

I na zakończenie powiem szczerze, układy i układziki mnie, jako klienta i użytkownika sprzętu firmy Nikon, nie obchodzą. Ciągle mam nadzieję, że może kiedyś ktoś w NP (lub może w centrali Nikona w Japonii) zrozumie, że klientów zostawiających w NP własne ciężko zapracowane pieniądze (nierzadko w dużych ilościach) należy traktować poważnie, a nie jak piąte koło u wozu. A jeśli to się zmieni, to klienci będą się identyfikowali z firmą zwaną NP i nikogo nie trzeba będzie zachęcać do głosowania na stronę internetową NP.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 13-12-2006 o 13:03
    Jacek

Domyślnie

Moim zdaniem, nie da się oceniać strony NP bez oceny tego, co na tej stronie napisano. A tam napisano miedzy innymi to:

W celu uzyskania informacji o statusie napraw zapraszamy do naszego serwisu przy ul. Postępu 14 w Warszawie, bądź kontakt telefoniczny pod przeznaczonymi wyłącznie do tego celu poniższymi numerami
    (022) 607 94 15 lub (022) 607 94 18
    bądź przesłanie zapytania na adres: [email protected]

Ogólne informacje dotyczące spraw serwisowych możecie Państwo uzyskać pod numerem
    (022) 607 94 19 lub pod numerem call center (022) 607 94 16.

Serwis został wyposażony w najnowocześniejsze narzędzia, urządzenia diagnostyczne, sprzęt komputerowy, oprogramowania wymagane do napraw zarówno aparatów analogowych, cyfrowych oraz skanerów. W odpowiednim czasie zbudowany został profesjonalny magazyn części zamiennych, który jest systematycznie uzupełniany.

Użytkownik sprzętu Nikona zabezpieczony jest nie tylko w przypadku awarii czy wypadku, ale również przy normalnej eksploatacji związanej z okresowym czyszczeniem i konserwacja produktu.

Fotografowie zawodowi maja specjalne przywileje w serwisie związane z czasem i konsultowanym terminem naprawy.

W szczególnych przypadkach możliwa jest pomoc serwisu w miejscu wskazanym przez Klienta. Na usługi pogwarancyjne udzielamy 6 miesięcy gwarancji. Sprzęt można dostarczyć do serwisu za pomocą firmy kurierskiej.

Zapraszamy od pn. do pt. w godz. 9.30-18.00

Serwis Nikon Polska Sp. z o.o.
    Ul. Postępu 14 wejście od Marynarskiej
    02-676 Warszawa
    tel. +48 (22) 607 94 18, 607 94 15
    fax. + 48 (22) 607 94 21
    e-mail: [email protected]

Napisano tez o cenach:

D80 - 3799 PLN
    D200 - 6899 PLN

Strona internetowa to nie dzieło malarza oceniane pod kątem artystycznym, tylko publiczna komercyjna informacja o firmie i jej produktach.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 13-12-2006 o 13:28
    Jacek

Domyślnie

dobra panowie, czy w takim razie zakladamy, ze black color studio, ktorego strona w tej chwili prowadzi w rankingu, ma super ceny, najbogatsza oferte, najlepszy sprzet studyjny, zawsze sie mozna do nich dodzwonic, realizuja wszystko terminowo i w wysokiej jakosci, ze wszystkie pokazane tam modelki sa najpiekniejsze w kraju? Podejrzewam ze te 208 osob, ktore jak dotad oddalo glos na te strone, pojecia o tym wszystkim nie ma, bo zaglosowali NA STRONE, ktora im sie WIZUALNIE i FUNKCJONALNIE PODOBA, a nie NA FIRME!
    BO NA TYM TEN KONKURS POLEGA

naprawde juz mi rece opadaja jak to wszystko czytam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez holka Zobacz posta
    ...... Podejrzewam ze te 208 osob, ktore jak dotad oddalo glos na te strone, pojecia o tym wszystkim nie ma, bo zaglosowali NA STRONE, ktora im sie WIZUALNIE i FUNKCJONALNIE PODOBA, a nie NA FIRME!
    ............ naprawde juz mi rece opadaja jak to wszystko czytam...
    Oczywiście masz rację. Są następujące możliwości wyboru:

1 - można głosować, bo się strona podoba, a firmy nie znamy.
    2 - można głosować, bo strona nie jest najgorsza, a na dodatek uważamy, że firma na to zasługuje.
    3 - można głosować, pomimo że wiemy o tym, że firma na jakiekolwiek poparcie nie zasługuje.
    4 - można nie głosować dlatego, że wiemy o tym, że firma nie jest tego warta.
    5 - można nie głosować, bo strona się nie podoba, a firmy nie znamy.

Coś widzę, że adminom i moderatorom najbardziej pasuje wersja 3 (no, chyba że w pojedynczych przypadkach wchodzi w grę lepszy niż zazwyczaj kontakt z NP i w konsekwencji wersja 2 - wtedy mogę Was zrozumieć). Mnie i jak sądzę, sporej części klientów firmy NP, bardziej pasuje wersja 4. I może tym się właśnie różnimy. Dodam tylko, że bardzo bym chciał w następnej edycji konkursu zakwalifikować się do grupy 2, ale coś mi się to słabo widzi, bo jakoś oznak zmian w podejściu NP do klientów nie widać - choć to takie proste.

A ręce to Ci opadną, jak będziesz musiała bez niczyjej pomocy i bez niczyich znajomości (jak zwykły klient - użytkownik sprzętu Nikona) załatwiać sprawy napraw w serwisie NP, czego Ci oczywiście nie życzę, bo to by graniczyło z sadyzmem.
    Jacek

Domyślnie

Ja się przyznaję bez bicia że jeden głos z tych 208 a dokładnie ostatni jest mój nie znam strony nawet nie wiem co na niej jest zagłosowałam tylko dlatego aby strona NP nie wygrała i nie interesuje mnie czy głosujemy na oprawę strony czy markę dla mnie jest to strona Nikon PL i gdyby wygrała Panowie czy może Panie z marketingu przerobili by to na kolejny sukces Firmy a w tej Firmie podejście do klienta jest nie do zaakceptowania dla mnie. Dlaczego nie znoszę tej Firmy ponieważ dwa lata temu uderzyłam obiektywem o ściankę i przestał działać pisałam do serwisu bo dodzwonić się nie było w stanie nie odpisali na ani jeden mój e-mail nie liczyłam na naprawę w ramach gwarancji byłam zdecydowana zapłacić za tą naprawę ale skoro olali mnie to teraz ja ich mogę w ten sposób potraktować
    Pozdrawiam

sailor
    Gość

Domyślnie

zaglosowali NA STRONE, ktora im sie WIZUALNIE i FUNKCJONALNIE PODOBA, a nie NA FIRME!
    niekoniecznie .. moga byc ZADOWOLONYMI kleintami firmy .. a moga rowniez miec dobrych znajomych ..albo tak jak napisalas moga nie wiedziec ze frma jest do d..y.

natomiast w przypadku NP w pelni popieram JK .. przy tak ZENUJACYM podejsciu NP do klientow i umieszczaniu nieprawdziwcyh informacji na stronie (bo informacja o magazynie czesci szczegolnym traktowaniu klienta i profesjonalnym serwisie jest jak dla mnie klamstwem w zywe oczy) nie powinni dostac nawet jednego glosu.

glosujac na strone glosujesz jednoczsnie na firmie .. i nic tego nie zmieni ..
    a glosowanie na kolejny sukces marketingowy firmy ktora od poczatku istnienia nie mazamiaru zainteresowac sie swoimi klientami jest dla mnie sikaniem do wlasnego ogrodka. ale na szczesci emamy wolna wole uzytkownikow i kazdy postapi wg jednego z punktow wymienionych przez JK

Domyślnie

a mi się podoba to, co zrobiła Antonina: głosuję na konkurencję hehe - 209 jest mój, i jak wrócę z pracy też sobie kliknę
    Ostatnio edytowane przez pyetya ; 13-12-2006 o 15:52
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Oszczędny w słowach Awatar michtet
    Miasto
    Nowy Dwór Maz.

Domyślnie

dobra panowie, czy w takim razie zakladamy, ze black color studio, ktorego strona w tej chwili prowadzi w rankingu, ma super ceny, najbogatsza oferte, najlepszy sprzet studyjny, zawsze sie mozna do nich dodzwonic, realizuja wszystko terminowo i w wysokiej jakosci, ze wszystkie pokazane tam modelki sa najpiekniejsze w kraju? Podejrzewam ze te 208 osob, ktore jak dotad oddalo glos na te strone, pojecia o tym wszystkim nie ma, bo zaglosowali NA STRONE, ktora im sie WIZUALNIE i FUNKCJONALNIE PODOBA, a nie NA FIRME!

Mi tez opadają, ale z całkiem innego powodu. Myślisz, że wszyscy głosowali bo im się witryna PODOBAŁA? Ja myślę wręcz przeciwnie, że większość głosowała bo to strona NIKONA. Admin na początku napisał "Byloby fajnie, gdybysmy teraz wprowadzili ja na szczyt tej listy... Wiem ze drzemia w nas takie mozliwosci, proponuje wiec oddanie glosu jak najszybciej"
    Pewnie, że drzemią, sam też mogę oddać głos, tylko czy takie zwycięstwo będzie smakowało, czy ono przyniesie radość? Może lepiej zająć dalsze miejsce i postarać się, żeby w przyszłości zająć wyższe - uczciwą konkurencją!
    d50 | sigma 10-20/4-5,6 | tamron 17-50/2,8 | nikkor 50/1,8 | sb-600

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów