Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Domyślnie Pierwsze makro - Fiszi

Witam grono Nikoniarzy,
    Proszę o opinie i konstruktywną krytykę moich pierwszych wypocinek makro,
    zanim zdecyduje sie na dedykowany obiektyw makro mam zamiar poeksperymentować posiadanymi radzieckimi szkiełkami. Mam nadzieje ze da sie z nich wycisnąć więcej. Wiem ze światło niezbyt ciekawe i dosyć mocne, mam zamiar popracować nad dyfuzorem hand made który pozwoli rozpraszać i przenosić światło błyskając w oczy robalom
    Wybralem kilka najostrzejszych z kilkuset do oceny.

1.

2.

3.

4.

5.
    DX + N50/1,4 + N35/1,8 + Di622 mkII + YN460 II

Domyślnie

Pierwsze koty za ploty. Teraz popracuj nad kadrami. Czemu tak owady ucinasz? Mucha z tego zestawu najgorsza....
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

Za kolegą , kadry kuleją.
    Pozdrawiam Artur Moja galeria

Domyślnie

Światło kulej nie dlatego, że nie posiadasz odpowiedniej lampy czy też dufuzorka, ale po prostu wybrałeś złą porę na zdjęcia. No chyba, że do treningów i z braku czasu o porankach czy też wieczorami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny Zobacz posta
    Światło kulej nie dlatego, że nie posiadasz odpowiedniej lampy czy też dufuzorka, ale po prostu wybrałeś złą porę na zdjęcia. No chyba, że do treningów i z braku czasu o porankach czy też wieczorami.
    Czarny, zgadza się, światło niezbyt ciekawe bo seria robiona w samo południe, doskonale wiem ze przyjemne miękkie światło można zastać o poranku lub wieczorem ale obawiam się ze zastane światło wieczorne przy F16 może nie wystarczyć. Wiem też ze owady o poranku są znacznie mniej ruchliwe. Jak tylko nadarzy się okazja, wypróbuję.

Co do opinii odnośnie kadrów zgadzam się i bije się w pierś Cała moja uwaga poszła na wyciśniecie znośnej ostrości, a odbiło się to uciętymi ogonami ważek. Bedę nad tym pracował . Tym większy respect dla waszych galerii makro, które robią na mnie wielkie wrażenie.

Domyślnie

przy takich kadrach wcale nie trzeba f16, wystarczy dobrze go rozłożyć
    Pozdrawiam
    Adamson

Domyślnie

a co do światła - zawsze możesz użyć białej kartki jako blendy, żeby zmniejszyć rozpiętość tonalną i wyeliminować cienie na obiekcie, pomaga - sam sprawdzałem
    ew. kupić małą blendkę, albo zrobić z koca ratowniczego (pewnie masz w apteczce samochodowej).
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

pewnie powiecie ze gniot, ale wstawię ze względu na kolorki, testowalem prototyp dyfuzora, kadr znowu mało ciekawy bo odwrócił się do mnie dupa, wolałbym go z boku albo od przodu, ale akumulatorek i krwiopijcze komary nie pozwoliły na więcej, nie mogę doczekać się kolejnego podejścia

6.

Domyślnie

Czas na kolejna porcje, sesja o 4 rano, co prawda nie zastałem trzmieli których się spodziewałem ale pstryknąłem
    kilka innych ciekawych okazów, dyfuzor ulega ciągłym przekształceniom, nadal mam wrażenie ze światło jest trochę za mocne, jestem ciekawy waszych opinii, mi najbardziej podoba sie nr 7....

7.

8.

9.

10.

11.

Domyślnie

11.

to tyle...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów