Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Domyślnie

Przy dzisiejszych programach do bezstratnej obróbki pliki TIF są zupełnie bez sensu. Wrzucasz sobie takiego NEFa do Lightrooma i się bawisz. Jak masz coś do retuszu, to na sam koniec export jako JPG i zabawa w PS. Zapisujesz JPGa w jakości od 10 do 12 i nie dostrzeżesz różnicy nawet w powiększeniu. Artefakty w JPG mają rozmiar 8x8 pikseli, więc przy dzisiejszych rozdzielczościach po prostu nigdzie tego nie widać.

A co do ustawień w aparacie, to opcja JPG Fine jest bez sensu. Zabiera więcej miejsca a niczym nie różni się od Normal. Czasami, w pewnych warunkach to nawet nie odróżnisz Fine od Basic. Jak są kontrolowane warunki, np studio albo plener o niskiej rozpiętości tonalnej to ja robię w ogóle na JPG i pomijam NEFa

Domyślnie

Ich maszyny lepiej i precyzyjniej skonwertują 16 bit do 8 bit na potrzebę wydruku. Nam może się tylko "wydawać", że dobrze to zrobiliśmy ...... więc ma to sens aby zanosić prace 16 bitowe.

Cytat Zamieszczone przez petrus33 Zobacz posta
    Ale ja doskonale wiem o tym, że nawet najlepsze drukarki cały czas używają systemu 8-bitowego. Jednak ludzie z tego labu, zdecydowanie zalecają do dużych wydruków, przynoszenie materiałów w 16-bitowej głębi kolorów. Wiem, że ludzkie oko nie jest w stanie zobaczyć różnicy między 8, a 16 bitami informacji, na małych wydrukach, ale przy rozmiarach odbitki powyżej 1m2 te różnice już widać. Ja się nie znam na druku typu Fine Art, mocno to wszystko skomplikowane i powiązane profilami ICC. Dlatego też polegałem na tym, co mi specjaliści mówili. W końcu wiedzą lepiej jak to powinno zostać zrobione. I tak jak oczekiwałem, zostało to zrobione doskonale.

Domyślnie

Może moje porównanie jest kulawe i pokażecie mi lepsze przykłady, zapisu w .tif.
    12-bit nef zapisany do 8-bit pliku .jpg (bez kompresji) i do 8-bit .tif .
    sample

Z racji tego iż każdy wywołany nef leci u mnie do programu graficznego, który nie edytuje 16-bit, to sobie podarowałem.

Jak dla mnie jedynym minusem w zapisie .jpg jest to aby nie nadpisywać plików. Każde nadpisanie powoduje degradacja jakości jpg
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    ......

A co do ustawień w aparacie, to opcja JPG Fine jest bez sensu. Zabiera więcej miejsca a niczym nie różni się od Normal. Czasami, w pewnych warunkach to nawet nie odróżnisz Fine od Basic. Jak są kontrolowane warunki, np studio albo plener o niskiej rozpiętości tonalnej to ja robię w ogóle na JPG i pomijam NEFa
    różni się przy wysokich iso, fakt, że są te różnice małe ale już przy szczegółowej obróbce widoczne, przy dobrym oświetleniu i w miarę "rozsądnym" iso różnice są niezauważalne, zwłaszcza dla odbitek
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów