Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ząbki k/Warszawy

Domyślnie Nikon D3000 - problem z interfejsem

Kupiłem jakiś tydzień temu Nikona D3000, wszystko było dobrze (w międzyczasie byłem z klasą na wycieczce nad morzem, oczywiście zabrałem aparat, tyle że jak każdego wieczora przeglądałem zrobione zdjęcia, wszystko było dobrze). Nawet robiłem zdjęcia po wycieczce, wszystko było dobrze. Posypało się dwa dni temu.

Mianowicie nastąpił jakiś problem z interfejsem. Jedyne, co mi się pokazuje, to ekran informacji. Jedynym, co mogę zmienić, jest czas wyzwolenia migawki (tak się mówi?), ew. zamknięcia (tsm?) przysłony. Nic nie daje naciśnięcie któregokolwiek przycisku po lewej stronie monitoru, to, co wyświetla monitor pozostaje niezmienne. Zdjęcia robić oczywiście mogę, tyle że nie mogę ich nawet obejrzeć.

Czy jest to sprawa jednoznacznie do serwisu, czy można ją jakoś rozwiązać w sposób "domowy"?

Domyślnie

Probowales go resetowac?
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Czy masz instrukcję?Jeśli masz - przejrzyj.Jeśli nie -poszukaj w necie.
    Być może coś nieświadomie włączyłeś,zablokowałeś.Spróbuj znaleźć informację jak zresetować aparat do ustawień fabrycznych.
    Aha ,jeszcze jedno -bateria naładowana,karta w aparacie?
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 06-06-2010 o 01:41
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duder Zobacz posta
    Aha ,jeszcze jedno -bateria naładowana,karta w aparacie?
    Jak pisze, że może robić zdjęcia, to chyba raczej tak.

Domyślnie

gilvhs, zdjęcia, to możesz zrobić i bez karty.

Na wszystkich trybach fotografowania (Auto,P,S,A,M itd.) masz to samo?
    A aparacik dzwona nie zaliczył, nie był narażony na działanie piasku na plaży, wody morskiej?
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ząbki k/Warszawy

Domyślnie

Bateria naładowana, karta jest. Jeśli chodzi o piasek, to być może był, tyle że to nielogiczne, bo - jak pisałem - mogłem później robić zdjęcia. Chociaż, z drugiej strony, coś mogło wleźć i później gdzieś się "przesypać".
    Czy reset to wyjęcie i włożenie akumulatora? Jeśli tak, to tak zrobiłem i nadal nic.
    O przywróceniu ustawień fabrycznych przez ustawienia raczej nie ma co myśleć, bo nawet do ustawień nie mogę wejść, chyba że wykonuje się to w inny sposób.

Domyślnie

Aparat resetujesz dwoma przyciskami oznaczonymi zieloną kropką. Trzeba je wcisnąć równocześnie i przytrzymać ponad dwie sekundy.
    Nikon DX

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ząbki k/Warszawy

Domyślnie

Zresetowałem, ale to nic nie daje. Pojawia się informacja "Zegar został wyzerowany", ale nic nie mogę zrobić. Cóż, to chyba było wszystko, co mogę zrobić w domu i będę musiał pojechać do serwisu, ale dziękuję za próbę pomocy

Domyślnie

Co do resetu, to możesz go jeszcze zrobić takim małym dynksem znajdującym się pod osłoną gniazd (str. 179 - instrukcja obsługi).
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

A czy D3000 (podobnie jak D90), nie ma przełącznika Lock? To by wszystko wyjaśniało
    D700+S17-35/2.8-4+N35/1.8+N50/1.8+T28-75/2.8+pt04+sunpaki cztery

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów