Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Zadymienie

Domyślnie

Nie wiem jakim koncentratem się posługujesz.
    Jeżeli możesz , to przygotuj świeży roztwór.Używany utrwalacz to nie tylko spadek stężenia składnika utrwalającego (tiosiarczan sodu , amonu ...) ale przede wszystkim wzrost stężenia produktów rozkładu nienaświetlonych soli srebra, resztek wywoływacza itp.
    Rośnie ogólne stężenie wszelkich związków w roztworze i stąd słabsze działanie tego "właściwego".

Domyślnie

Moze ktos oswieci, mam koreks na dwa negatywy , takie same filmy a jeden wyszedl blady, jakby niedowolany, napisy ilford na negatywie tez blado, drugi idealnie.?
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Moze ktos oswieci, mam koreks na dwa negatywy , takie same filmy a jeden wyszedl blady, jakby niedowolany, napisy ilford na negatywie tez blado, drugi idealnie.?
    Czy chemia była taka sama? Czy wołane po kolei? Czy temperatura i czas wołania się zmieniały?
    Jeśli rzeczywiście jeden film jest niedowołany (można sprawdzić densytometrem końcówkę filmu) to przyczyny mogą być następujące:

- inny roztwór (stężenie) jak były przygotowywane z tego samego koncentratu
    - zużyty roztwór (jeśli po kolei)
    - inne mieszanie
    - inna temperatura
    - inny czas

Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Jeśli wywołane razem (tak wnioskuję z opisu) to jeden był mocno przeterminowany lub źle przechowywany.
    D70s IR590 ; D70s IR720 ; Fuji Instax WIDE 300 ; OLYMPUS E-1 ; SIGMA SD QUATTRO

Domyślnie

Negatyw negatywowi nie jest równy. Należy wziąć pod uwagę serię i daty wyprodukowania negatywów. Dodam jeszcze błąd w nawinięciu na szpulę bądź niewystarczająca ilość roztworu. Istotne znaczenie ma też samo obracanie szpul w koreksie. Przy dłuższych czasach wywoływania mogło dojść do niewielkich różnic temperatury i stąd te różnice.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andystar Zobacz posta
    Jeśli wywołane razem (tak wnioskuję z opisu) to jeden był mocno przeterminowany lub źle przechowywany.
    Wywołane razem dwa identyczne negatywy, tylko wlasnie ten blady polezal dluzej w aparacie i pracowal przy -20stC,
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów