Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Profile w CNX2

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

markB ,a tego nie wiem , ale konwertowałem raz do przestrzeni srgb i wrzucałem fotografię na forum i każdy mówił , że strasznie podbite kolory więc to nie tylko u mnie tak widac ... Sprawdzę to za jakiś czas jak się ogarnę po pracy :]

Jeśli znalazł by się chętny do porozmawiania na ten temat i najlepiej jakby jeszcze miał monitor szerokogamutowy to proszę o odzew GG: 613551
    Ostatnio edytowane przez Lesiu83 ; 22-06-2010 o 19:03
    Fx

Domyślnie

Witam,

Lesiu83, to bardzo dziwne, musisz mieć coś namieszane z zarządzaniem barwą, jeśli chcesz przeglądać JPG-i w przeglądarkach bez CMM, musisz przekonwertować fotki do przestrzeni SRGb - choć i tak kolory nie będą identyczne jak w CNX2, ale powinny być bardzo zbliżone.
    Z kolei, jeśli zapiszesz fotkę z dołączonym profilem ( ale zostawisz ją w Adobe RGB ), to w przeglądarce z CMM - np. IrfanViev powinna ona wyglądać identycznie jak w CNX2. Ta sama fotka otwarta w Windowsowej przeglądarce będzie miała kolory "wyprane", co jest logiczne, bo Adobe RGB zostanie wyświetlone jako "coś" zbliżonego do sRGB. Oddzielną kwestią jest, jakiei masz "intent" przy konwersji do sRGB. Ja używam Relative Colorimetric i mam zaznaczone "Use black point compensation". I to wszystko działa ok, zarówno w CNX2 jak i PS4. Być może tu ( w metodzie konwersji ) jest u Ciebie problem.

Tak to jest u mnie, ale ja mam monitor "normalnogamutowy", choć na chłopski rozum, szerokogamutowy z właściwym profilem do niego powinien też wyświetlać podobnie. Co do tego ostatniego zdania to tylko moje przypuszczenia, więc najlepiej niech się wypowiedzą fachowcy od CMM.

Spróbuj może skontaktować się z Czornyj-em.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

tak wygląda zdjęcie z przestrzenia Adobe:

a tak po konwersji do sRGB, bez zaznaczonego pola "Use black point compensation" , a intent to "perceptual"

Jak to u was widać ? Bo u mnie w FF gdzie mam zainstalowany profil monitora to zdjęcie po konwersji jest mocno podbite ... Twoją metoda też próbowałem i zdjęcie również wychodzi podbite.

a tak jak zaznaczę w color profile" sRGB" w zakładce apply profile czyli widać u mnie podobnie do adobe w FF , a w CNX2 jest wyprane ..

Ostatnio edytowane przez Lesiu83 ; 24-06-2010 o 21:52
    Fx

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów